SURFnet, Tele2 en Radboud Universiteit experimenteren ook met LTE

SURFnet heeft met Tele2 en de Radboud Universiteit een overeenkomst gesloten voor een proef met supersnel draadloos mobiel internet (4G of LTE) op de campus in Nijmegen. Tele2 is de tweede telecomprovider in Nederland die met SURFnet en hoger onderwijsinstellingen in zee gaat om de meerwaarde van LTE te onderzoeken.

De drie partijen onderzoeken niet alleen de onderwijskundige meerwaarde voor studenten en onderzoekers, maar daarnaast zal er ook onderzoek plaatsvinden naar de technische en organisatorische integratie van het huidige draadloze Wi-Fi netwerk van de universiteit met LTE. De partijen gaan de komende tijd een nadere invulling geven aan de proef. Er zal in ieder geval met twee verschillende use cases gestart worden. De eerste use case richt zich op het toepassen van LTE in de botanische kassen van de Radboud Universiteit. De tweede use case zal de beveiligingsaspecten van de integratie van LTE met Wi-Fi netwerken als onderzoeksonderwerp hebben. Jean Popma, adjunct-directeur van het UCI, Radboud Universiteit: ‘Voor ons is de pilot van groot belang omdat we zo in een vroeg stadium kennis en ervaring op kunnen doen met de inzetbaarheid van breedbandig mobiel internet voor onderwijs en onderzoek. Binnen de gebouwen is nu al overal draadloos internet beschikbaar, maar met de snelle groei van het gebruik van mobiele devices in het achterhoofd, willen we toe naar de situatie dat dit ook buiten beschikbaar is en dat het snelle mobiele internet naadloos aansluit op het draadloze campusnetwerk.’

Patiëntenzorg

Eerder werd al bekendgemaakt dat Hogeschool Utrecht en UMC Utrecht ook aan de slag gaan met supersnel mobiel internet. Daartoe hebben ze een overeenkomst gesloten voor deelname aan de zogenaamde 4G/LTE-proef op Utrecht Science Park. Hierdoor krijgt de proef die SURFnet eerder met KPN en de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht startte, (lees hier verder) een veelzijdiger karakter. De nieuwe partners zullen zich in de proef voornamelijk richten op het gebruik van het snelle mobiele LTE-netwerk binnen het onderwijs, maar ook binnen patiëntenzorg en -onderzoek. Hiervoor moeten de bestaande draadloze Wi-Fi-netwerken bij de instellingen gekoppeld worden aan het nieuwe LTE-netwerk, zodat tijd- en plaatsonafhankelijk leren, werken en samenwerken mogelijk wordt.

‘Deze pilot biedt het UMC Utrecht een prachtige gelegenheid om in een vroeg stadium ervaring op te doen met 4G en de geïntegreerde mogelijkheden die hiermee ontstaan voor onze zorg-, onderzoek- en onderwijsomgevingen’, zegt Jan van Alphen, clustermanager multimedia bij UMC Utrecht.

Pim Schonk, docent digitale communicatie aan de Hogeschool Utrecht: ‘Het LTE-netwerk betekent optimale vrijheid voor onze studenten en medewerkers en daarmee een kwaliteitsslag in de ondersteuning van ons onderwijs en onderzoek. Met LTE kun je anywhere, anytime aan de slag met beschikbare content. Nog even een hoorcollege bekijken of een laatste aanpassing aan een video-opdracht maken, onderweg een videopresentatie in je lesmateriaal stoppen en studentenbegeleiding op afstand. Dit LTE-netwerk maakt het allemaal mogelijk.’

Campusbrede dekking

Met de komst van twee nieuwe partners doen nu drie onderwijsinstellingen mee aan de LTE-proef op het Utrecht Science Park. Eduroam uitbreiden naar LTE-netwerken is volgens de partners een logische volgende stap die inspeelt op de vraag naar mobiele dataverbindingen voor studenten en medewerkers. De partners kunnen door integratie van de eigen draadloze Wi-Fi-netwerken en de LTE-netwerken van externe providers een campusbrede dekking op Utrecht Science Park realiseren. Schaalvoordeel is één winstpunt van de samenwerking. Maar de partners willen in de eerste plaats dat studenten en medewerkers van de partnerinstellingen op elke locatie van de campus (binnen en buiten) een optimale mobiele dataverbinding hebben. De proef zal tot 2014 lopen. De resultaten van deze pilot zullen, net als de pilot die SURFnet op dit moment voert met KPN, UU, HU en UMCU in Utrecht, openbaar worden gemaakt.

Eduroam

Veel van de op SURFnet aangesloten instellingen nemen deel aan eduroam, waardoor gebruikers veilig gebruik kunnen maken van de draadloze en vaste netwerken van deze instellingen. Behalve in Nederland zet deze ontwikkeling zich ook internationaal door. Studenten of medewerkers kunnen met hun eigen inloggegevens van hun instelling draadloos toegang krijgen tot een gastnetwerk binnen de SURFnet-doelgroep. Studeert iemand  bijvoorbeeld aan de Hogeschool van Amsterdam en volgt hij een vak bij de Universiteit van Amsterdam, dan kan hij bij beide instellingen veilig en eenvoudig gebruikmaken van het draadloze netwerk.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.