KPN introduceert Nederlandse clouddienst

Meer dan 350 klanten bezochten afgelopen week in De Fabrique in Utrecht Let’s Talk Business, een evenement van KPN voor de zakelijke markt. Klanten konden met een Mojito-cocktail in de hand zelf met de nieuwste technieken en gadgets ervaren hoe ICT het werken en het leven gemakkelijk maakt, nu en in de toekomst. Steeds meer bepalen mensen zelf hoe zij werken, wanneer en waar. KPN presenteerde technieken hoe bedrijven mensen die keuzevrijheid kunnen bieden. Het gaat er volgens KPN om dat mensen, met behulp van veilige en betrouwbare ICT, tijd- en plaatsonafhankelijk kunnen samenwerken op elk gewenst apparaat, van smartphone tot desktop.

KPN introduceerde in De Fabrique een Nederlandse clouddienst: CloudNL. Deze dienst wordt vanuit Nederland beheerd en draait in Nederlandse datacenters. KPN verzekert dat klanten die diensten van CloudNL afnemen hiermee voldoen aan de voor hun branche geldende wet- en regelgeving. Dit wordt gerealiseerd door het toepassen van een zogenoemd Cloud Compliance Framework, dat in samenwerking met Deloitte wordt geïmplementeerd. De eerste dienst die wordt aangeboden vanuit CloudNL is Microsoft Exchange Server 2010, SharePoint Server 2010 & Lync Server 2010. Inloggen kan vanaf elke willekeurig apparaat, of dit nu een smartphone, laptop of tablet is en vanuit kantoor, onderweg of thuis.

Assuring the cloud

Cloud computing wordt door veel experts gezien als een trend die in de toekomst breed geadopteerd wordt door het bedrijfsleven. Uit onderzoeken blijkt echter dat de onzekerheid over de locatie van de data een van de grootste struikelblokken is voor grootschalige adoptie van de cloud voor confidentiële data. Daarom heeft Deloitte eind vorig jaar de dienst Assuring the cloud ontwikkeld. Hiermee kunnen bedrijven zekerheid krijgen over de locatie van de data die zij door cloudproviders laten beheren. Uit eerder onderzoek van Deloitte blijkt dat de helft van de ondervraagde CFO’s zegt dat hun bedrijf al gebruik maakt van cloud computing of van plan is dat binnen twee jaar te gaan doen. Toch blijken de CFO’s voorzichtig: maar liefst 88 procent van hen vindt het belangrijk tot erg belangrijk dat er externe assurance geboden wordt over de beheersing van de cloud computing-dienst op het gebied van databeveiliging. ‘Om dit goed te kunnen doen, moet men weten waar de data zich precies bevindt’, aldus Hans Bootsma, director bij Deloitte en initiatiefnemer van Assuring the cloud.

Bootsma: ‘De locatie van data is van belang vanwege compliance met wetgevingen op het gebied van privacy en (US) export controls. Daarnaast zijn bedrijven in toenemende mate bang dat hun data in onveilige landen terecht komt, met kans op het weglekken van informatie en spionage. Aangezien het technisch gezien enorm eenvoudig is om datacenters aan elkaar te koppelen, ontstaat de vrees dat data zich snel verspreidt over datacenters in de hele wereld, wellicht buiten de gehele controle van de providers en eindgebruikers. Hier willen eindgebruikers toch zekerheid over hebben. Vertrouwen in de werkzaamheden van providers is goed, maar controleren is beter.’

Vertrouwde zone

Deloitte is volgens eigen zeggen de eerste partij die een methode heeft ontwikkeld op basis waarvan op continue basis zekerheid wordt gegeven over de locatie van data in de cloud. Deloitte signaleert wanneer data zich buiten de ‘vertrouwde zone’ zou kunnen bevinden. ‘Doordat zekerheid ontstaat over de locatie van de data, kunnen bedrijven ook confidentiële data naar de cloud brengen en op verantwoorde wijze van de voordelen die de cloud biedt, gebruikmaken. Hiermee wordt grootschalige adoptie van cloud computing verder geholpen’, zo verwacht Bootsma.

Grip

KPN presenteerde in De Fabrique ook een nieuw zogenoemd cloud services aggregatieplatform, bekend onder de naam grip. Organisaties kunnen op het platform cloud- en niet clouddiensten van KPN en andere leveranciers geaggregeerd afnemen. KPN garandeert de levering van de diensten en biedt klanten flexibiliteit in gebruik. Organisaties houden hiermee volledig beheer en controle over het gebruik van softwareapplicaties door hun eindgebruikers. Grip-klanten hebben de controle over het op- en afschalen van de afzonderlijke diensten en KPN biedt inzicht in het gebruik en de toewijzing van de licenties. Klanten betalen naar gebruik en ontvangen iedere maand één factuur waar alle uitgaven op staan voor de diensten die worden afgenomen. Eindgebruikers van grip hebben via een single sign-on toegang tot alle applicaties. Inloggen kan op ieder willekeurig apparaat; mobiel, pc of tablet. Dat KPN voor de naam ‘grip’ heeft gekozen is opmerkelijk, want de meeste BTG-leden kennen waarschijnlijk nog wel het oude in hoofdletters gespelde GRIP. GRIP was een aanvullende dienst voor voice VPN-diensten bij de abonnementsvorm Business Select van KPN. Deze benaming GRIP of GRIP-link werd veel toegepast voor een een 2 Mb/s verbinding (koppeling) van een PABX en het mobiele netwerk van KPN. Vanaf juli 2009 werd deze module door KPN aageduid met Vast Mobiel.

OpenTouch

KPN maakt communicatie voor ondernemers volgens eigen zeggen transparant en flexibel met de nieuwe OpenTouch-oplossing van Alcatel-Lucent Enterprise. Met OpenTouch kunnen medewerkers en klanten op een flexibele manier en zonder onderbrekingen spraak-, video- en datadiensten combineren op elk apparaat. Zo kunnen gebruikers tijdens een gesprek gemakkelijk schakelen tussen verschillende apparaten zonder daarbij het gesprek te hoeven onderbreken. KPN speelt hiermee volgens eigen zeggen in op de ontwikkeling van het gebruik van privéapparaten voor zakelijke doeleinden, daarmee wil KPN de samenwerking tussen medewerkers en klanten optimaliseren.

Eenvoud

Tot slot introduceerde KPN afgelopen week ‘VastMobiel in 1’ voor de grootzakelijke markt. Vanaf nu kunnen grootzakelijke klanten één geïntegreerd telefonie- en internetproduct afnemen bij KPN genaamd VastMobiel in 1. Het product biedt een totaaloplossing voor mobiele en vaste telefonie en mobiel internet. Klanten krijgen één vaste prijs op maat, één vast aanspreekpunt, één service-ingang, één factuur, één contract en één telefoonnummer. Daarnaast heeft de klant toegang tot een online omgeving, waarin op een eenvoudige en overzichtelijk manier inzicht kan worden verkregen in kosten. Hiermee wil KPN telecommunicatie voor deze klanten overzichtelijker en beheersbaarder maken. Uit klantonderzoek van KPN blijkt dat grootzakelijke klanten vooral eenvoud zoeken. Goed functionerende telecommunicatie is een belangrijke randvoorwaarde voor een efficiënte bedrijfsvoering. Maar door het groeiende aantal communicatiemiddelen (vast en mobiel) en door de toegenomen diversiteit aan leveranciers wordt telecommunicatie voor hen steeds complexer om te beheren. Met het nieuwe product zou deze complexiteit, waarvoor KPN natuurlijk zelf ook verantwoordelijk is geweest, moeten worden verminderd.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.