Besparingen op zakelijke telecomkosten liggen voor het oprapen

De privékosten die worden gemaakt met de zakelijke mobiele telefoon blijven onverminderd hoog. Ongeveer 20 procent van de totale gebruikskosten kunnen als privé worden aangemerkt. Dit biedt nog steeds goede mogelijkheden tot kostenbesparingen. Dit blijkt uit de resultaten van de Ezwim Telecommonitor 2012 die gisteren tijdens de BTG combidag in het Hilton Royal Parc Soestduinen hotel werden gepresenteerd.

Hein Remmen, directeur product management en verantwoordelijk voor de Ezwim Telecommonitor 2012: ‘Met dit rapport willen wij het belang van kennis over de trends in telecomgebruik benadrukken. Het is van essentieel belang dat managers de juiste tools in handen krijgen’, zegt Remmen. ‘We blijven met verbazing kijken naar de grote verschillen per land. De kosten in Europa zijn veel sneller gestegen dan in de VS. Het meest verrassend vonden we het gebrek aan impact van BYOD (bring your own device) op de gemiddelde kosten per gebruiker.’ Een diepere analyse van de specifiek Nederlandse situatie bracht aan het licht dat bijvoorbeeld op servicenummers en dataroaming-gebruik tijdens vakanties nog veel te besparen valt. Opmerkelijk volgens de onderzoekers is dat bij bring your own device de gebruikerskosten gelijk blijven. Mensen werken steeds vaker met privé aangeschafte devices als tablets, smart phones et cetera. Er is uitgebreid onderzoek gedaan naar de werkelijke effecten van deze zogenaamde BYOD-implementaties. Verrassend genoeg was de conclusie dat de arpu (average revenue per unit) niet toeneemt als BYOD wordt toegepast. Daarbij moet worden aangetekend dat sommige categorieën van kosten (zoals bijvoorbeeld data-roaming) extra aandacht behoeven, evenals de kosten van een eventuele MDM-implementatie. MDM staat overigens voor mobile device management.

‘Onze bevindingen en analyse bevestigen dat bedrijven voor de hand liggende mogelijkheden hebben om flinke besparingen te realiseren op hun telecomkosten’, aldus Bram Cool, algemeen directeur van Ezwim.

Conclusies

De belangrijkste conclusies uit de Ezwim Telecommonitor 2012 zijn:

 • De kosten per aansluiting, arpu, zijn sterk gedaald: tussen 4 en 18 procent op jaarbasis.
 • Zowel in Europa als in de USA zijn de overall telecomkosten gestegen, zij het met heel verschillende percentages (tussen 1 en 12 procent op jaarbasis).
 • Specifiek Nederlands onderzoek liet zien dat de verspreiding van mobiele aansluitingen binnen bedrijven blijft groeien.
 • De operators verschuiven geleidelijk de kosten van variabel naar vaste bedragen per maand. Gebruikskosten zijn, per aansluiting, op jaarbasis ongeveer gelijk gebleven, terwijl abonnementskosten zijn gestegen.
 • Hoewel de kosten per megabyte voor dataverkeer overal zijn gedaald, heeft dit alleen in Nederland tot een algemene daling in de datakosten geleid. Daarbij dient te worden aangetekend dat de volumes van dataverkeer in Nederland zeer sterk zijn gestegen.
 • Er blijven opmerkelijke verschillen bestaan in de tarieven die de operators in de verschillende landen rekenen. Met name Duitsland springt er wat dit betreft negatief uit.

 

 

Bron: Ezwim Telecommonitor 2012

De onderzoekers van de Ezwim Telecommonitor 2012 benadrukken tot slot het belang van een actieve gebruikerspolicy bij BYOD-implementaties. Een andere belangrijke uitkomst was dat een passieve houding in het BYOD-vraagstuk niet werkt. Gebruikers zullen op eigen houtje hun BlackBerry-simkaarten in een smartphone gaan leggen en bedrijven verliezen dan de controle over telecom gerelateerde kosten.

De Ezwim Telecom Monitor (je kunt hier een exemplaar aanvragen) is een rapport met een overzicht van de belangrijkste trends in mobiele telecomkosten over het afgelopen jaar, gebaseerd op een representatieve steekproef uit de Ezwim-database.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.