Een beetje dom…

In een artikel in Spits van vandaag (klik hier) wordt beweerd dat KPN zijn klanten niet goed zou beschermen tegen hoge kosten voor datagebruik in het buitenland. Dat is niet juist, zo stelt KPN in een reactie.

Klanten van KPN die in het buitenland voor 50 euro aan data hebben verbruikt, krijgen van KPN een waarschuwing per sms. Ze kunnen er voor kiezen om door te gaan met het gebruiken van data in het buitenland, maar daarvoor moeten ze zelf een handeling verrichten door een sms te sturen. De klant kiest er dan voor en heeft het dus zelf in de hand. Reageert een klant niet, dan wordt data-toegang automatisch geblokkeerd.

Monitoring

KPN monitort volgens eigen zeggen 24 uur per dag het internetverkeer op ongebruikelijke verbruikspatronen. Dit doet KPN aan de ene kant om fraude te voorkomen en aan de andere klant om de klant te beschermen. Per abonnement zijn er grenzen waarbij er een ‘alarmbelletje’ afgaat wanneer de klant boven deze grens komt. KPN neemt dan ook contact op met deze specifieke klant. KPN heeft er volgens eigen zeggen namelijk niets aan als klanten thuiskomen van een vakantie of een zakenreis en worden geconfronteerd met een onaangenaam hoge rekening.

BlackBerry

In het artikel van Spits wordt melding gemaakt van een klant van KPN met een hoge rekening van 4.000 euro. Dit betreft volgens KPN een specifiek, uitzonderlijk geval. Deze specifieke klant heeft een BlackBerry Internet Service International Abonnement. De naam zegt het al: een abonnement voor het internationaal gebruik van een BlackBerry. Voor dat specifieke BlackBerry-abonnement geldt dat de klant voor 50 euro per maand gebruik kan maken van het BlackBerry internet, waar ook ter wereld. Voor dit abonnement geldt geen automatische waarschuwing omdat de klant al onbeperkt kan internetten op het BlackBerry-platform. Deze klant heeft er echter voor gekozen om zijn simkaart in een ander toestel (iPhone), met een ander besturingssysteem, te stoppen en daarmee in het buitenland te gaan internetten. Dit betekent dat hij willens en wetens zichzelf afkoppelt van het Blackberry-netwerk, met alle gevolgen van dien. Hij weet immers dat hij een BlackBerry Internet Service International Abonnement heeft. Een beetje dom dus. De klant is bovendien door KPN meerdere malen gewaarschuwd voor de oplopende kosten die hij maakte. KPN is desondanks met hem in gesprek om tot een passende oplossing te komen en hem te adviseren over zijn datagebruik in het buitenland.

Vodafone

Ook Vodafone reageert als een wesp gestoken op het bovengenoemde artikel in Spits over mobiel internetten in het buitenland. Op de voorpagina van de Spits van 2 oktober 2012 stelt de krant dat Vodafone zijn klanten niet waarschuwt als hun telefoonrekening in het buitenland uit de hand loopt. Dit is volgens Vodafone onjuist. Bij de bundels waaraan de krant refereert (Alles-in-1 Op Reis), ontvangen klanten bij 80 procent en 100 procent van het verstrijken van de bundel een waarschuwings-sms. Bij alle klanten die waar dan ook ter wereld mobiel internetten zonder speciale voordeelbundel, wordt mobiel internet – conform EU-regelgeving – bij 50 euro geblokkeerd. Die blokkade zet Vodafone alleen uit met expliciete toestemming van de klant. Dit geldt ook voor het aanbod voor een beperkt aantal zakelijke klanten waaraan Spits in hetzelfde artikel refereert. De verbinding wordt altijd geblokkeerd bij 50 euro, tenzij klanten zelf nadrukkelijk verzoeken hier geen gebruik van te willen maken.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.