Vodafone start pilot op basis van mobiele netwerkdata

Met geanonimiseerde en geaggregeerde netwerkdata kan beter worden voorspeld hoeveel mensen gebruik zullen maken van een nieuwe weg, ov-verbinding of andere openbare voorzieningen. Vodafone Nederland start hiervoor een pilot samen met Mezuro, gericht op toepassingen binnen de publieke sector.

De tellingen zijn gebaseerd op bestaande netwerkdata en zijn niet te herleiden tot een individueel persoon of bedrijf. Vodafone stelt de tellingen beschikbaar aan Mezuro, dat vervolgens een schatting maakt over het werkelijk aantal mensen op een plek. Een gemeente of ministerie was voorheen afhankelijk van handmatige tellingen wanneer het wilde weten hoeveel mensen gebruikmaken van openbare voorzieningen zoals wegen, stadscentra en stationsgebieden. In deze pilot wordt gebruikgemaakt van geanonimiseerde en geaggregeerde mobiele netwerkdata. Hierdoor worden tellingen niet langer handmatig verricht, maar met behulp van mobiel netwerkverkeer gedigitaliseerd en geanonimiseerd zodat het geen persoonsgegevens betreffen. Door deze nieuwe manier van tellen beschikt een gemeente of ministerie sneller over een betrouwbare schatting van het aantal mensen.

Vodafone gebruikt vier soorten netwerkdata voor de telling: het gebruikte mobiele nummer (wordt direct vervangen door een willekeurige code), het antennegebied, het tijdstip en het type netwerkgebruik (bellen, sms’en of mobiel internetten). Wanneer de uitkomst van een telling onvoldoende resultaten oplevert, wordt deze niet verstrekt. Hierdoor zijn de tellingen nooit te herleiden tot een individueel persoon of bedrijf. Vodafone voert het anonimiseren en de tellingen zelf uit. Dit proces is geanalyseerd door onderzoeksorganisatie TNO (zie onderstaande illustratie).

‘Wij bieden klanten informatie over aantallen passanten en bezoekers in een bepaald gebied. Het tellen van passanten en meten van bezoekersaantallen is belangrijk om goede voorspellingen te kunnen doen over plekken waar grote groepen mensen samen komen’, aldus directeur Paul Kremer van Mezuro. ‘Met het nauwkeuriger schatten van het aantal mensen in een stad, kunnen gemeentes rekening houden met de extra inzet van hulpdiensten, het verbreden van wegen, het verruimen van de ov-mogelijkheden en de beschikbaarheid van openbare voorzieningen.’

Klanten van Vodafone kunnen zich overigens afmelden als ze niet geteld willen worden. Dat is mogelijk via de persoonlijke klantenwebsite MyVodafone in de sectie Instellingen.

 

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.