Europees kennisinstituut voor cyber security opgericht

Toeval of niet, een dag nadat het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden een uiterst kritisch rapport publiceerde over de praktijken van de Chinese telecomconcerns Huawei en ZTE en hun gebrek aan transparantie kondigt KPN aan betrokken te zijn bij de oprichting van een Europees kennisinstituut voor cyber security. Alliander, DNV KEMA en KPN richten in samenwerking met TNO en de Radboud Universiteit een nieuw Europees kenniscentrum voor cyber security op, het European Network for Cyber Security (ENCS).

ENCS gaat zich bezighouden met onderzoek, testen, kennisdelen en training op het gebied van cyber security voor vitale infrastructuren zoals energie-, water- en telecomnetten en helpt zo eigenaren van infrastructuren zich beter te beveiligen tegen cyber crime. Gezien het grensoverschrijdende karakter van cyber crime, wil ENCS zoveel mogelijk Europese partijen betrekken bij het initiatief.

Vitale infrastructuren

ENCS levert volgens eigen zeggen een bijdrage aan een zo goed mogelijke beveiliging tegen cybercriminaliteit van Europese vitale infrastructuren. In deze vitale infrastructuren worden steeds meer ICT-middelen toegepast waardoor de gevoeligheid voor cyber crime zoals hacks toeneemt. Er is volgens ENCS een groeiende behoefte aan nieuwe cyber security-oplossingen en methoden om die netwerken te beschermen tegen zulke bedreigingen. ENCS voorziet in deze behoefte door kennis en middelen te creëren, en verschillende vooralsnog voornamelijk Europese spelers in de energiedistributie, telecom, consultancy en overheidsdiensten te laten samenwerken om gebruikersgerichte oplossingen te realiseren.

Testfaciliteit

ENCS verleent vier geïntegreerde diensten: research & development, cyber testing, training en information & knowledge sharing. Daarbij maakt het gebruik van kennis en kunde van aangesloten organisaties, zoals andere gespecialiseerde kennisinstituten, universiteiten en industriële partijen. ENCS richt zich primair op een R&D-programma gericht op de behoeften van beheerders van vitale infrastructuren en functionarissen met een verantwoordelijkheid voor beveiliging van vitale infrastructuren. Daarnaast zet ENCS zich in voor het delen van kennis tussen de aangesloten leden. ENCS biedt een testfaciliteit om systemen die ontworpen zijn om infrastructuren en systemen te beveiligen tegen cyber crime, uitgebreid te testen. Tenslotte zet ENCS trainingsprogramma’s op om de bewustwording op het gebied van cyber security te vergroten bij zowel eigenaren van vitale infrastructuren als beleidsbepalers, en meer inzicht te verschaffen in reële scenario’s en het ontwikkelen van nieuwe concepten voor cyber security.

Lidmaatschap

Alle eigenaren van vitale infrastructuren, leveranciers van ICT en smart grid-toepassingen, private en publieke kennisinstituten en overheden in Europa kunnen lid worden van ENCS. De uitdagingen van cyber security zijn immers zowel nationaal als grensoverschrijdend. Het voorkomen van cyber security-incidenten door onderzoek, testen, onderwijs en samenwerking heeft volgens de initiatiefnemers vooral baat bij gerichte samenwerking en een internationale aanpak. Naast het ENCS is in Nederland het Nationaal Cyber Security Centrum actief. Beide werken volgens eigen zeggen constructief samen. ENCS zal zich vooral op een Europese samenwerking richten, waarbij het versterken van de weerbaarheid door het doen van R&D, kennisdeling, testen en training voorop staat. NCSC richt zich onder meer op incidentbeheersing, beveiligingsadviezen en het ontwikkelen van beleid voor een weerbare ICT-infrastructuur; dit eveneens in een publiek-private en internationale samenwerking.

In het kader van BTG 2.0 heeft belangenvereniging BTG een projectgroep Beveiliging opgericht, die voor alle leden toegankelijk is. Binnen een projectgroep worden actuele thema's besproken en gastsprekers uitgenodigd. Aanmelden kan hier (inloggen vereist). Bij voldoende deelnemers zal een kennismakingsbijeenkomst worden georganiseerd op Schiphol-Rijk.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.