Roemenië scoort met de hoogste gemiddelde pieksnelheden van webverbindingen

Nederland is nog altijd een van de koplopers op het gebied van internetsnelheid. Maar ons land daalt wel iets op de lijst. Zo is de koppositie op het gebied van websnelheid binnen EMEA overgenomen door Zwitserland. Dit blijkt uit het zogenoemde State of the Internet-rapport over het tweede kwartaal van 2012 dat is gepubliceerd door Akamai Technologies, leverancier van technologie om het web te versnellen. De conclusies zijn gebaseerd op gegevens die het bedrijf via sensors op zijn wereldwijde netwerk - het zogenoemde Akamai Intelligent Platform - heeft gemeten.

Het rapport is een wereldwijd kwartaaloverzicht van kernstatistieken omtrent internetpenetratie, mobiele datasnelheden, geografische oorsprong van webaanvallen en globale en regionale verbindingssnelheden. Deze cijfers zijn gebaseerd op de gegevens van ruim 1 miljard unieke webgebruikers uit 242 landen of regio’s over de hele wereld, waaronder Nederland. De onderzoekers bevestigen dat internet steeds complexer en diverser wordt. De gemiddelde verbindingssnelheden blijven toenemen en het mobiele verkeer groeit explosief. Ook het aantal webgebruikers blijft groeien en met het opraken van de IPv4-adressen is de noodzaak voor een overstap naar IPv6 nu echt dringend.

Nederland

Nederland blijft in de hoogste regionen verkeren wat betreft aantallen internetgebruikers en websnelheden. Niettemin moet het in de categorie ‘hoogste gemiddelde verbindingssnelheid’ de eerste plaats - die het gedurende meerdere kwartalen bezette - afstaan aan Zwitserland. Dat land scoort in deze categorie met een snelheid van 8,4 Mbps nu hoger dan Nederland (8,0 Mbps). Ter vergelijking: in Duitsland werd het afgelopen kwartaal een gemiddelde verbindingssnelheid van 5,8 Mbps gemeten, in het Verenigd Koninkrijk 5,7 Mbps en in Frankrijk 4,6 Mbps.

Pieksnelheden

De onderzoekers keken ook naar de hoogste gemiddelde pieksnelheden van webverbindingen. In het EMEA-gebied (Europa, Midden-Oosten en Afrika) is Roemenië een opvallende koploper met 38,6 Mbps. Op de wereldranglijst staat het land met dit resultaat zelfs op de vierde plek, achter de koplopers Hongkong (49,2 Mbps), Zuid-Korea en Japan. Nederland blijft hier iets achter en bezet met een hoogste gemiddelde pieksnelheid van 27,9 Mbps een vijfde plaats op de Europese ranglijst en de elfde plaats op de wereldranglijst. Deze 27,9 Mbps is overigens wel 10 procent sneller vergeleken met hetzelfde kwartaal een jaar eerder. België doet het met 29,5 Mbps zonder meer goed en kan zich daarmee derde van Europa en zevende van de wereld noemen. Het wereldgemiddelde bedraagt 16,1 Mbps en dat is een toename van 44 procent ten opzichte van een jaar eerder.

 

Breedband

In het tweede kwartaal van 2012 was in Nederland 79 procent van de gebruikte verbindingen sneller dan 4 Mbps. Hiermee staat Nederland op de tweede plaats op de EMEA-ranglijst, net achter Zwitserland (ook 79 procent, maar fractioneel hoger). De ons omringende landen scoren hier iets lager: België 69 procent (vijfde plaats), Duitland 57 procent (14de plaats) en het Verenigd Koninkrijk 56 procent (plek 16). Op de wereldranglijst bezet Nederland hiermee de derde plaats, na Zwitserland en koploper Zuid-Korea (84 procent). Wereldwijd heeft 39 procent van de gebruikers een verbinding van 4 Mbps of sneller.

Snel breedband

‘Snel breedband’ wordt door de onderzoekers gedefinieerd als 10 Mbps of meer. In Nederland bleek 18 procent van de verbindingen in de onderzochte periode sneller dan 10 Mbps. Opgemerkt moet worden dat dit cijfer een daling van 16 procent vertegenwoordigt ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2011. Niettemin is Nederland altijd nog derde in EMEA en zesde op de wereldranglijst van landen met snel internet, gevolgd door de Verenigde Staten met 16 procent. De VS is wel bezig met een flinke inhaalslag, want deze 16 procent betekent een groei van 76 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Opmerkelijk hoog scoort Letland, waar 26 procent van de verbindingen snel breedband betreffen, goed voor de vierde plaats wereldwijd. Koploper hier is opnieuw Zuid-Korea, waar 49 procent van de aansluitingen sneller dan 10Mbps is. Wereldwijd ligt dit percentage op 10, een groei van 25 procent.

Mobiel

In samenwerking met partner Ericsson heeft Akamai ook de snelheden op mobiele netwerken wereldwijd in kaart gebracht. Deze mobiele providers zijn geanonimiseerd en worden voor Nederland aangeduid met NL-1 tot en met 3. Deze drie snelste providers bieden gemiddelde mobiele datasnelheden van 1,5 tot 1,8 Mbps en pieksnelheden van 4,4 tot 8,1Mbps. Opmerkelijk is dat een Britse mobiele provider een hoogste pieksnelheid van 44,4 Mbps levert; deze is hiermee de snelste ter wereld.

Beveiliging

In het tweede kwartaal detecteerde Akamai aanvalsverkeer vanuit 188 landen of regio’s. Net als in het vorige kwartaal was China opnieuw de belangrijkste bron van deze aanvallen, met een aandeel van 16 procent van het totaal. De VS en Turkije volgden als tweede en derde, met in totaal een aandeel van 20 procent van het geobserveerde aanvalsverkeer. Ten opzichte van het eerste kwartaal van dit jaar waren de aanvallen minder geconcentreerd, met tien netwerkpoorten (HTTP, Telnet, Microsoft SQL Server, et cetera) die in totaal 62 procent van het waargenomen aanvalsverkeer te verduren kregen. Het belangrijkste doelwit was poort 445 (Microsoft-DS Service), met 32 procent van het totaal (vorig kwartaal: 42 procent).

IPv4

Op wereldwijde schaal constateren de onderzoekers tot slot dat de voorraad beschikbare IPv4-adressen nu snel begint op te raken. De Europese internetautoriteit RIPE heeft onlangs laten weten zijn laatste block'(circa 16 miljoen adressen) aan te spreken, terwijl zijn Amerikaanse tegenhanger ARIN nog over drie blocks beschikt. Tegelijkertijd ziet Akamai dat het IPv6-verkeer over zijn netwerk een scherpe groei doormaakt, omdat steeds meer bedrijven overschakelen op IPv6.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.