Telecombedrijven en systeemintegrators kunnen geld verdienen als cloudbroker

Door cloudbroker te worden kunnen telecombedrijven en serviceproviders de acceptatie van clouddiensten stimuleren, nieuwe omzetstromen genereren en waarde toevoegende diensten lanceren. Dit blijkt uit onderzoek van Forrester op basis van tien interviews met grote cloudproviders en telecombedrijven.

De meerderheid van de telecombedrijven, systeemintegrators en andere cloudproviders stappen volgens de onderzoekers over op een cloudbrokermodel. De rest merkt al een toenemende vraag bij  hun klanten en in regionale markten. Het onderzoek (klik hier) werd uitgevoerd op verzoek van Cordys, leverancier van het Enterprise Cloud Platform, en laat zien dat hoewel het cloudbrokermodel steeds meer wordt toegepast, er nog steeds verwarring bestaat over wat dit dan precies inhoudt.

Verwarring

De term 'cloudbroker' wordt op verschillende manieren gebruikt door cloudproviders en is bij sommige potentiële gebruikers zelfs totaal onbekend. Vier geïnterviewden gaven dan ook aan dat hun bedrijf slechts een beperkt begrip heeft van de term cloudbroker. Dit komt voornamelijk door het gebrek aan herkenning en de inconsistente definitie die door de verschillende stakeholders wordt gehanteerd. Drie geïnterviewden zeiden dat de term wel wordt begrepen, maar dat er binnen het bedrijf nog wel verschillende definities worden gehanteerd. Bij slechts drie bedrijven is er volledig inzicht in de term cloudbroker – de meerderheid van de werknemers gebruikt die en hanteert slechts een of twee definities. Er heerst dus nog veel verwarring over wat het model nu eigenlijk inhoudt. Als telecombedrijven en serviceproviders de kansen van cloudbroking ten volle willen benutten, is het volgens de onderzoekers noodzakelijk dat ze inzien welke plaats ze in de markt innemen.

Slechts 30 procent begrijpt goed wat de term 'cloudbroker' inhoudt

Kansen

In het rapport worden ook verschillende groeigebieden aangegeven voor telecombedrijven, systeemintegrators en cloudproviders. De geïnterviewde telecombedrijven zien de grootste vraag naar brokerservices in het MKB-segment, waar bedrijven al actief op zoek zijn naar de beste manier om zich te abonneren op SaaS-applicaties. De grote ondernemingen willen vooral specifieke cloudinfrastructuren. Slechts één bedrijf had ervaring met grote ondernemingen die op zoek waren naar SaaS-applicaties. Systeemintegrators zien daarentegen dat grote bedrijven steeds vaker cloudbrokerdiensten overwegen. Ze hebben geen zin meer om te betalen voor licenties en onderhoud en gaan op zoek naar enterprise-oplossingen. Pure cloudproviders richten zich door middel van een standaardaanbod op alle soorten bedrijven. Alle geïnterviewde cloudproviders geven de voorkeur aan het infrastructuurbrokermodel, omdat ze de voorkeuren van hun grootzakelijke klanten kennen en begrijpen dat SaaS-brokers moeten worden voorzien van lokale SaaS-applicaties. De mogelijkheden voor selfservice en app-stores zijn belangrijk voor het behouden van hun positie als pure cloudproviders.

 

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.