Ziggo breidt proef met klantenhotspots uit

Ziggo breidt per 1 november de proef met klantenhotspots uit tot heel Groningen. Vanaf die datum staat de hotspotfunctionaliteit aan op meer dan 10.000 modems en heeft Groningen het grootste aantal publieke Wi-Fi-hotspots in Nederland. Per 14 november wordt het aantal modems met deze functionaliteit uitgebreid naar 18.000. Alle klanten van de kabelaar kunnen kosteloos gebruikmaken van elkaars Wi-Fi-hotspot.

De proef is het vervolg op de kleinschalige proef die Ziggo eerder heeft gehouden in de Groningse wijken Helpman, de Wijert, Herewegwijk en Villabuurt-West. Deze proef was volgens eigen zeggen zeer succesvol en daarom heeft het bedrijf besloten besloten de hotspots op grotere schaal te testen. Tijdens de test onderzoekt het bedrijf in hoeverre Ziggo's modem/routers gebruikt kunnen worden om zoveel mogelijk Wi-Fi hotspots op zetten. Behalve technische aspecten onderzoekt de kabelaar ook hoe de klanten het gebruik ervaren. De klanten van Ziggo willen de diensten die zij afnemen kunnen gebruiken op het apparaat van hun keuze, op het moment dat het hun uitkomt en op de plek waar zij op dat moment zijn. Bovendien willen klanten continu dat wat zij beleven kunnen delen. Het beschikbaar stellen van Wi-Fi op zo veel mogelijk plaatsen kan hieraan bijdragen. De test duurt drie maanden en Ziggo streeft naar minimaal 2.000 actieve deelnemers. De uitkomsten van de test bepalen of de onderneming op korte termijn doorgaat met de implementatie van Ziggo Hotspots in de rest van het gebied. Om gebruik te kunnen maken, moet de klant ermee akkoord gaan dat zijn of haar modem/router een Ziggo Hotspot wordt. Alleen klanten die deze toestemming geven en uiteraard beschikken over een internetabonnement bij de kabelaar krijgen toegang tot andere Ziggo Hotspots. Klanten kunnen telefonisch of online de hotspotfunctie aan- of uitschakelen.

Resultaten

Uit de test in Helpman kwam naar voren dat de Ziggo Hotspot-functionaliteit geen negatieve invloed heeft op de in huis internet- en Wi-Fi-prestaties. De kwaliteit van het signaal en de dekking waren dusdanig dat overal in de wijk binnen dertig meter een verbinding van ruim 1Mbps of meer met een Ziggo Hotspot opgezet kon worden. De verbinding werkt lopend of fietsend nog goed. Bij hogere snelheden werkt hij niet meer. Verbinding buitenshuis was mogelijk met minstens 80 procent van de 1.200 hotspots. Bijna alle klanten vonden het een goed initiatief. Slechts enkele klanten hebben de hotspotfunctionaliteit uitgezet en wilden niet meedoen. Ongeveer 25 procent van de 1.200 klanten heeft actief gebruikgemaakt van de hotspots. Klanten vinden de privacy en veiligheid van hun thuisnetwerk ten opzichte van de hotspot het meest belangrijk.

Eisen

Om geschikt te zijn als hotspot modem/Wi-Fi-router heeft Ziggo de apparatuur en programmatuur zo aangepast dat deze voldoet aan de volgende eisen:

 1. De hotspot moet volkomen te scheiden zijn van het klantnetwerk zodat veiligheid, en privacy optimaal gegarandeerd zijn.
 2. Het publieke Wi-Fi-gebruik mag geen invloed hebben op de internetprestaties bij de klant.
 3. De hotspot moet voldoende bereik hebben om gastgebruikers de nodige bewegingsvrijheid te geven.
 4. Maximaal twintig gelijktijdige gebruikers moeten van de hotspot gebruik kunnen maken.
 5. Klanten moeten eenmalig inloggen en krijgen daarna automatisch toegang tot alle Ziggo Hotspots.

 

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.