Apple is snelste stijger op zakelijke smartphonemarkt

Apple is de snelste stijger op de markt voor zakelijke smartphones. Een kwart van de zakelijke smartphones die momenteel in gebruik zijn bij Nederlandse commerciële en publieke instellingen betreft een iPhone. Een jaar geleden bedroeg dat percentage nog een kleine 16 procent. Het aandeel Apple is in de afgelopen twaalf maanden met 56 procent gegroeid. Dit blijkt uit een analyse van informatieleverancier Computer Profile.

Computer Profile voerde voor deze analyse circa 2.500 gesprekken met IT-verantwoordelijken van Nederlandse bedrijfsvestigingen met 50 of meer werknemers.

Apple en Samsung liggen regelmatig juridisch met elkaar in de clinch en dat is volgens de onderzoekers niet voor niets. Samsung manifesteert zich namelijk steeds nadrukkelijker als een geduchte concurrent op de zakelijke markt. In september 2011 bedroeg het aandeel Samsung smartphones een kleine 2 procent. In twaalf maanden tijd heeft Samsung dit voor de Nederlandse zakelijke markt, onder aanvoering van de Galaxy S-modellen, weten uit te breiden tot een aandeel van 14 procent van het totaal aantal smartphones. Het zal niemand verrassen dat het voornaamste slachtoffer van de opmars van Apple en Samsung het Canadese Research in Motion (RIM) is. In de geschetste periode van september 2011 tot september 2012 zag RIM het aandeel smartphones bij bedrijfsvestigingen met 50 of meer werknemers teruglopen van circa 42 procent in 2011 naar 29 procent. Ook de andere voormalige grootmacht op het gebied van mobiele telefoons, het Finse Nokia, verloor terrein in de afgelopen twaalf maanden. De onderneming zag haar aandeel verder dalen van 17 procent naar 11 procent. HTC neemt een middenpositie in met een aandeel van 22 procent.

 

Trend

Naast de snelle opkomst van een aantal specifieke spelers is er nog een andere trend zichtbaar. Het totaal aantal medewerkers met een mobiele telefoon lijkt te dalen, maar het percentage smartphones is snel aan het groeien. Twaalf maanden geleden lag het gemiddeld aantal mobiele telefoons bij de onderzochte vestigingen op ongeveer 74. Nu ligt dat gemiddelde 8 procent lager, namelijk op circa 68 mobiele telefoons. Het gemiddeld aantal smartphones bij deze bedrijven steeg van 24 naar 34. Met andere woorden, het aandeel smartphones in het totaal steeg van ongeveer een derde naar de helft van de mobiele telefoons.

Platformen

De strijd om de smartphonemarkt wordt voor een groot deel geleverd door het ter beschikking stellen van interessante apps en de platformen waarop deze draaien. Voor de BlackBerries van RIM en de iPhone van Apple geldt natuurlijk dat het aandeel van het merkeigen platform hetzelfde is als het eerder weergegeven aandeel van de toestellen. Dus ook hier signaleren de onderzoekers de sterke groei van Apple (iOS) in de afgelopen twaalf maanden en de terugval van RIM. Voor de overige fabrikanten van smartphones geldt dat ze, tot in een bepaalde mate, vrij zijn om toestellen uit te rusten met het Android-besturingssysteem, het mobiele platform van Microsoft of een eigen variant. Voor de Nederlandse zakelijke markt liggen drie systemen dicht bij elkaar. Het aandeel van Android-toestellen is inmiddels aardig in de buurt gekomen van Apple en RIM. In 2011 bedroeg het aandeel Android nog 4 procent van de geïnventariseerde smartphones. In de afgelopen twaalf maanden is dat aandeel gegroeid tot 21 procent. Voor een belangrijk deel is dat succes terug te voeren op Samsung. Naast het vlaggenschip de Galaxy S wordt het leeuwendeel van de Samsung-toestellen uitgerust met Android. Ook de meeste high-end toestellen van HTC krijgen overwegend Android als besturingssysteem.

Windows Phone 7

Het aandeel van Windows Phone 7 steeg in de afgelopen twaalf maanden van ongeveer 1 procent in 2011 naar 8 procent nu. Hiervoor is Nokia verantwoordelijk, dat zijn lot nadrukkelijk heeft verbonden aan het Microsoft-platform, maar ook de andere leveranciers zoals Samsung, HTC, LG of Sony (Ericsson), die toestellen op basis van het Microsoft-platform bieden. Hoewel de strijd nog niet voorbij is, hebben Apple en de leveranciers die voor Android kiezen een flinke slag geslagen in de voorbije periode. Tot slot signaleren de onderzoekers een verschil tussen de Nederlandse zakelijke markt en de markt in België en Luxemburg. In België en Luxemburg heeft RIM nog steeds de helft van de smartphonemarkt in handen. Voor zowel Apple, Android en Windows Phone 7 ligt het aandeel bij onze zuiderburen, gebaseerd op circa 1.600 interviews, nog duidelijk lager dan in Nederland.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.