Wereldwijde cloudverkeer groeit sneller dan het wereldwijde datacenterverkeer

Het totale wereldwijde datacenterverkeer zal tot 2016 met een factor vier groeien tot een totaal van 6,6 zettabyte, ofwel 6,6 miljard terabyte. Dit blijkt uit de jaarlijkse Cisco Global Cloud Index (2011-2016) die voor de tweede maal is verschenen. Het wereldwijde cloudverkeer, het snelst groeiende segment binnen het totale datacenterverkeer, verzesvoudigt in deze periode zelfs tot 683 exabyte in 2011 tot 4,3 zettabyte in 2016 - een gemiddelde groei van 44 procent per jaar.

Cisco heeft de Global Cloud Index ontwikkeld om inzicht te krijgen in wereldwijde trends op het gebied van datacenter- en cloudverkeer. Dit inzicht wordt steeds belangrijker nu netwerken en datacenters meer en meer verbonden raken met clouddiensten. Ter vergelijking, 6,6 zettabyte is equivalent aan:

 • een datastroom van 92.000 miljard uur streaming muziek - genoeg om de hele wereldbevolking in 2016 anderhalf jaar lang continu van muziek te voorzien
 • 16.000 miljard uur zakelijke videoconferenties - hiermee kan de totale wereldwijde beroepsbevolking in 2016 twaalf uur per dag webconferenties beleggen
 • 7.000 miljard uur streaming hd-tv - ofwel 2,5 uur hd-tv per dag voor elke aardbewoner in 2016

Belangrijkste bevindingen

Uit de Cisco Global Cloud Index blijkt dat de vaste netwerken in het Verre Oosten, Centraal- en Oost-Europa, Noord-Amerika en West-Europa van voldoende kwaliteit zijn om geavanceerde clouddiensten aan te bieden. Momenteel beschikt alleen West-Europa over een mobiele infrastructuur die het mogelijk maakt om gemiddelde (versus geavanceerde) clouddiensten aan te bieden. Onder ‘gemiddeld’ worden onder meer hd-video en videochats verstaan, terwijl zaken zoals 3d-tv of high-end virtuele kantoorservices als ‘geavanceerd’ worden gekenmerkt. Hongarije is het enige land dat geavanceerde clouddiensten over een mobiele infrastructuur kan aanbieden. De onderzoekers signaleren een enorme groei van persoonlijke online opslag (Dropbox, iCloud, Skydrive en Google Drive). Het dataverkeer van en naar persoonlijke online opslag zal explosief groeien, van ongeveer 2 exabyte in 2012 tot meer dan 25 exabyte in 2016. Dit komt neer op meer dan een verdubbeling per jaar.

Bob Stemmerik, directeur datacenterarchitectuur Cisco-Noord: ‘De Cisco Global Cloud Index is een waardevolle barometer die kan helpen om strategische beslissingen te nemen over cloud computing. De voorspellingen van dit jaar bevestigen dat de sterke groei van datacentergebruik en cloudverkeer wereldwijde trends zijn, die weerspiegelen dat we onze zakelijke en persoonlijke content altijd en overal, en via elk device willen benaderen. Wanneer je deze groei koppelt aan de verwachte toename van apparatuur en objecten die met het net verbonden zijn, zal de volgende generatie internet essentieel zijn om een nieuwe wereld van onderling gekoppelde clouds en veel grotere datacentervirtualisatie mogelijk te maken.’

Regio's

In 2011 genereerde Noord-Amerika het meeste cloudverkeer (261 exabyte), gevolgd door het Verre Oosten (216 exabyte) en West-Europa (156 exabyte). In 2016 zal het Verre Oosten het meeste cloudverkeer genereren (1,5 zettabyte), gevolgd door Noord-Amerika (1,1 zettabyte) en West-Europa (963 exabyte). De snelste groei van het cloudverkeer in de periode 2011-2016 zal volgens Cisco te zien zijn in het Midden-Oosten en Afrika (79 procent gemiddelde groei per jaar), gevolgd door Latijns-Amerika (66 procent) en Centraal- en Oost-Europa (55 procent). In 2011 verwerkte Noord-Amerika de meeste cloud workloads (8,1 miljoen of 38 procent van de wereldwijde cloud workloads), gevolgd door het Verre Oosten, dat 32 procent van de cloud workloads verwerkte. In 2016 zal 36 procent van de wereldwijde cloud workloads door het Verre Oosten worden afgehandeld en 26 procent door Noord-Amerika. Tussen 2011 en 2016 groeien de datacenter workloads met een factor 2,5, maar cloud workloads met een factor 5,3. In 2011 werd 30 procent van de workloads in de cloud verwerkt, het resterende deel door traditionele datacenters. 2014 is het eerste jaar waarin het merendeel (52 procent) van de workloads door de cloud wordt afgehandeld. In 2016 zal dit zijn toegenomen tot 62 procent, bijna twee derde.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.