Minister Opstelten zet cell broadcasting in bij rampen

Minister Opstelten van het Ministerie van Veiligheid en Justitie heeft vandaag NL-Alert, een nieuw aanvullend alarmmiddel voor noodsituaties gelanceerd. Hiermee kan de overheid mensen in de directe omgeving van een noodsituatie met een tekstbericht op de mobiele telefoon informeren. In het bericht staat specifiek wat er aan de hand is en wat mensen op dat moment het beste kunnen doen. Zo kunnen meer mensen worden bereikt en worden volgens de minister burgers beter geïnformeerd.

Alle mobiele telefoons in het betreffende gebied ontvangen deze berichten automatisch, mits de telefoon aan staat, het NL-Alert kanaal is ingesteld en de telefoon bereik heeft. De berichten zijn geen sms-berichten, maar zogenoemde cell-broadcastberichten, vergelijkbaar met een radiosignaal. Zij worden verzonden via de zendmasten van de mobiele telefonieaanbieders. Daardoor werkt NL-Alert óók als het netwerk overbelast is. Aanmelden voor NL-Alert is niet nodig en de dienst is gratis.

Publiekscampagne

Nederland is het eerste land ter wereld waar dit systeem landelijk wordt ingevoerd. NL-Alert is vanaf vandaag in alle 25 veiligheidsregio’s in Nederland beschikbaar. Vanuit de meldkamer van de hulpdiensten wordt een bericht over een (dreigende) ramp verstuurd, zoals bij een grote brand waarbij giftige rook vrijkomt, explosiegevaar of een overstroming. Het bericht bereikt de mobiele telefoons in een bepaald gebied dan binnen enkele seconden. Om Nederlanders over het nieuwe aanvullende alarmmiddel te informeren, start de minister een publiekscampagne. Op dit moment is meer dan de helft van alle mobiele telefoons in staat een NL-Alert bericht te ontvangen. Dat betekent dat ruim 11 miljoen mobiele telefoons dergelijke berichten al kunnen ontvangen. De komende jaren zal dit aantal volgens de minister verder oplopen.

Automatisch

Er komen steeds meer toestellen op de markt die automatisch zijn ingesteld op NL-Alert. De nieuwe dienst is een aanvulling op de bestaande middelen als de sirene, de rampenzenders en de website crisis.nl. NL-Alert komt dus niet in plaats van deze middelen. Op de website NL-Alert is na te gaan of je toestel al geschikt is om een NL-Alert bericht te ontvangen. Op deze site staat ook beschreven hoe je je toestel instelt op NL-Alert. Medio februari zal een landelijk NL-Alert testbericht worden verstuurd waardoor mensen kunnen controleren of hun telefoon goed is ingesteld.

Let wel: Apple ondersteunt op dit moment in Nederland en Europa nog niet de techniek van NL-Alert (cell broadcast). Het ministerie is hierover in gesprek met Apple.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.