Unified communications is een blijvertje

IP-telefonie is de belangrijkste reden voor bedrijven van minder dan 250 werknemers om unified communications te implementeren. Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van headsetfabrikant Jabra. Bijna negen van de tien ondervraagden ziet de UC-implementatie als een strategische beslissing voor de lange termijn.

Onderzoeksinstituut Frost & Sullivan en Jabra deden onderzoek naar het gebruik van unified communications binnen 302 bedrijven. Er werd onder meer gekeken naar besluitvorming, voordelen, uitdagingen en verwachte winst met betrekking tot het implementeren van UC-technologie. Volgens zeven van de tien besluitvormers, heeft UC het vermogen om communicatie te vereenvoudigen en te stroomlijnen, bedrijfsculturen te veranderen en de manier waarop werknemers (samen)werken te veranderen..

CEO

De IT-manager en de CEO hebben vaak het laatste woord als het gaat om het wel of niet implementeren van unified communications. Hoewel dit besluit het meest wordt genomen door de IT-manager (44 procent), is meer dan een derde van de beslissers CEO. Dit resultaat geeft weer dat het besluit om UC te implementeren verschoven is naar een strategisch niveau en onderstreept volgens de onderzoekers dat UC minder als een middel wordt gezien en meer als strategisch initiatief met de mogelijkheid om de bedrijfscultuur te veranderen en processen bedrijfsbreed te verbeteren. Ook de doelstellingen van de bedrijven uit het onderzoek waren strategisch georiënteerd, minder gericht op kosten en meer op de langetermijnstrategie: het veranderen van de manier waarop bedrijven dagelijks werken. Drie doelstellingen sprongen eruit: verhoogde productiviteit (53 procent); gestroomlijnde bedrijfsprocessen (42 procent) en het verzekeren van een snelle teruggave van de UC-investering (26 procent). Het feit dat al twee derde van de bedrijven de bureautelefoons heeft verwijderd of dat van plan is in de nabije toekomst, ondersteunt volgens de onderzoekers het uitgangspunt dat het implementeren van UC een strategische beslissing is. UC is volgens de onderzoekers een blijvertje en onderdeel van de langetermijnplanning van een bedrijf.

IP-telefonie

De grote meerderheid van alle respondenten, ongeacht de grootte van het bedrijf, geeft aan dat telefonie de belangrijkste reden is dat unified communications is geïmplementeerd (60 procent). Door het implementeren van telefonie verwachten de respondenten kostenbesparingen (63 procent), verhoogde productiviteit (49 procent) en verbeterde samenwerking (41 procent). Dit correleert sterk met het feit dat 57 procent van de bedrijven heeft overwogen UC toe te passen om de effecten van de economische crisis te compenseren. Volgens de onderzoekers is IP-telefonie de belangrijkste reden voor bedrijven van minder dan 250 werknemers om UC te implementeren (45 procent), bij grote bedrijven met meer dan 5.000 werknemers is dit bij maar 32 procent de reden. Uit het onderzoek blijkt tevens dat hoe groter het bedrijf, hoe meer de focus ligt op het implementeren van oplossingen voor aanwezigheid, websamenwerking en videoconferencing.

Softphones

Respondenten die al UC geïmplementeerd hebben, zijn hier volgens de onderzoekers tevreden over. Zo geven ze aan dat IP-telefonie de manier waarop het personeel werkt heeft veranderd. Er wordt nu beter gecommuniceerd (56 procent), beter samengewerkt (41 procent) en men is productiever (36 procent). Bureautelefoons zijn vervangen door softphones en headsets. Volgens de respondenten heeft dit er voor gezorgd dat de werkomgeving voor hun personeel is verbeterd. Zo hebben werknemers nu hun handen vrij tijdens het bellen (58 procent) en is achtergrondgeluid gereduceerd als gevolg van de verbeterde geluidskwaliteit (41 procent). Hierdoor kan men zich beter concentreren op het werk en wordt de betrokkenheid en samenwerking met collega’s op afstand verbeterd (26 procent).

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.