Slechts 40 procent van de cloudgebruikers heeft een exitplan

De Nationale EuroCloud Monitor 2012 laat zien dat steeds meer Nederlandse bedrijven en instellingen cloudoplossingen inzetten om een transformatie te realiseren. De meeste organisaties richten zich daarbij op het optimaliseren van bedrijfsprocessen (29 procent), terwijl 10 procent ook innovatie of zelfs marktdisruptie tracht te bewerkstelligen met de cloud. Bovendien denken Nederlandse bedrijven in de komende twee jaar het aantal gebruikte cloudoplossingen vrijwel te verdubbelen. Opmerkelijk is dat slechts een minderheid heeft nagedacht over een exitstrategie indien de cloudleverancier niet bevalt.

In het onderzoek zijn meer dan 260 Nederlandse beslissers en beïnvloeders op het gebied van IT online ondervraagd over de toepassing van de cloud in hun organisatie.

Het gebruik van cloudtoepassingen wordt volgens de onderzoekers steeds gewoner: 55 procent van de onderzochte Nederlandse organisaties gebruikt een of meerdere cloudoplossingen. In 2014 zal dat volgens hen 61 procent zijn. Gemiddeld gebruikt een organisatie 2,5 cloudoplossing (van de genoemde zeventien). Over twee jaar is dat 4,6. De penetratie van cloudtoepassingen neemt volgens de onderzoekers de komende twee jaar met gemiddeld 38 procent per jaar toe. Opslag en back-up en mail en messagingoplossingen zijn de meestgebruikte cloudoplossingen. Bij de volgende oplossingen groeit de penetratie met meer dan 50 procent per jaar: field-service, R&D, salarisadministratie en productieapplicaties. De houding ten opzichte van cloudgebruik is nog weinig innovatief: 37 procent vermijdt het liefst de cloud. Cloudoplossingen worden bij voorkeur ingezet om client/server-oplossingen te vervangen (24 procent) of voor procesoptimalisatie (29 procent). Slechts een kleine groep wil met de cloud vooral innoveren (8 procent) of ontwrichten (2 procent).

Publiek versus privaat

37 procent van de respondenten zegt over een private cloud te beschikken (mogelijk gaat het hier voor een deel ‘slechts’ om virtualisatie). Hybride cloud computing wordt steeds meer realiteit: private-cloudgebruikers die publieke clouddiensten integreren neemt toe van 38 procent nu naar 58 procent over twee jaar.

Alexandra Schless, voorzitter stichting EuroCloud Nederland: ‘Het onderzoek laat zien dat de cloud is doorgedrongen tot de mainstream van IT. Toen we drie jaar geleden begonnen met EuroCloud Nederland, was de cloud voor veel organisaties nog een grote onbekende. Dat is duidelijk veranderd.’

Schaalbaarheid

Uit de analyse blijkt dat cloudoplossingen voor de kennisketen en de fysieke keten veelvuldig worden ingezet bij sterke variabele workloadpatronen zoals projectgericht werken, snelle groei en (on-)voorspelbare pieken. Martijn Kooiman, salesmanager van TelecityGroup zegt hierover het volgende: ‘Uit ervaring weten wij dat veel bedrijven in de praktijk niet alleen schaalbaarheid in hun datacenteromgeving waarderen, maar ook hoge eisen stellen aan flexibiliteit in brede zin. Dat betekent kunnen op- en afschalen, en in staat zijn om een gestandaardiseerde omgeving aan te kunnen passen aan de wensen van de klant.' De efficiencyvoordelen die kunnen worden behaald door de ondersteunende IT-processen snel af te stemmen op de benodigde fysieke capaciteit is voor bedrijven vandaag de dag van groot belang.

BYOD

Nederlandse organisaties zetten cloudoplossingen voor back-office, communicatie & samenwerking – en in belangrijke mate ook sales & marketingoplossingen – in om productiviteit en efficiency tegen lagere kosten te realiseren. Daarbij kijkt men veelvuldig naar scenario’s als flexibel werken, thuiswerken, mobiele toegang voor mobiele medewerkers en bring your own device. Zo geeft 80 procent van de bedrijven die met flexibele werkplekken bezig zijn aan cloudoplossingen te gebruiken. Maurice Remmé, director KPN Corporate Market: ‘KPN ziet bij zijn klanten een duidelijk waarneembare trend en relatie rond BYOD, unified communications, security en het gebruik van cloudoplossingen. Willen ze maximale productiviteit, flexibiliteit en ook controle realiseren, dan moeten bedrijven op zoek gaan naar de juiste mix van devices, applicaties en connectiviteit die afhankelijk van de situatie veilig kunnen worden ingezet.’

Obstakels

Nederlandse organisaties zien zich vooral beperkt in het gebruik van de cloud door databeveiliging (36 procent) en privacywetgeving (27 procent). Ook spelen kosten (28 procent) een belangrijke rol bij bijvoorbeeld bedrijven die nog met niet afgeschreven apparatuur en licenties zitten, en de complexiteit van integratie (21 procent) van cloudoplossingen onderling en met andere systemen. Onder de meeste gewenste maatregelen om obstakels weg te nemen, behoren certificering door onafhankelijke instituten (37 procent), de ontwikkeling van open standaarden (31 procent) en opslag van data binnen Nederland (29 procent). ‘EuroCloud is hier op Europees niveau al mee bezig. Goed om te zien dat het onderzoek een ondersteuning vormt voor onze initiatieven op het gebied van standaardisatie en certificering’, zegt Alexandra Schless. De veelbesproken Patriot Act wordt door slechts 11 procent als belangrijk obstakel aangeduid (klik voor meer informatie over de Patriot Act hier). Toch ziet 7 procent de Patriot Act als een bedreiging en nog eens 17 procent beperkt zich in het gebruik van cloud door de onverenigbaarheid met privacywetgeving.

Exitstrategie

Een extra aandachtspunt voor Nederlandse organisaties is volgens de onderzoekers het nadenken over een exitstrategie indien de cloudleverancier niet bevalt of door omstandigheden niet meer kan leveren. Momenteel beschikt slechts 40 procent van de cloudgebruikers over een exitplan, waarbij men vooral naar de datamigratie kijkt (64 procent), maar onvoldoende naar andere technische en niet-technische vereisten om de afhankelijke bedrijfsprocessen continuïteit te bieden.

 

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.