Omzet in telecom staat structureel onder druk

De telecombranche is de klap van de recessie van 2009 nog lang niet te boven gekomen. Na een tegenvallend omzetherstel in 2010, kende 2011 een daling van 0,8 procent. Dit blijkt uit de Sectormonitor Technologie, Media en Telecom van ABN AMRO. De onderzoekers verwachten voor dit jaar opnieuw een daling met circa 0,5 procent.

De oorzaken voor deze aanhoudende malaise liggen vooral in het segment mobiele telefonie. De markten voor breedband internet en digitale televisie laten in 2012 groei zien, al zijn hier inmiddels ook verzadigingseffecten merkbaar.

Gedragsverandering

Binnen mobiele telefonie stijgen het gebruik en de omzet van mobiele data, maar dit kan de daling bij mobiel bellen en het sms-verkeer niet compenseren. De consument laat door de opkomst van mobiel internet een duidelijke gedragsverandering zien, al of niet versterkt door de dalende koopkracht. Nieuwe diensten bieden nieuwe mogelijkheden tot communicatie (Whatsapp, Skype), die een drukkend effect hebben op het gebruik van mobiele telefoniediensten. Providers proberen door een betere tarifering van mobiele datapaketten de omzet op peil te houden. En voorzichtig experimenteren ze met nieuwe soorten abonnementen met onbeperkt gebruik. Toch lukt het maar matig om de consument te verleiden tot duurdere abonnementen.

Veiling

Momenteel veilt de overheid in verschillende rondes een veertigtal vergunningen voor het gebruik van nieuwe en bestaande frequenties voor mobiel bellen en internet. Deze frequenties gelden van 2013 tot en met 2030. Onder de vijf bieders bevinden naast de bestaande drie netwerkbeheerders KPN, Vodafone en T-mobile, twee nieuwkomers. De overheid breidt met deze veiling het aantal bestaande frequenties uit om de groei in mobiele telefonie en internet in de toekomst te accomoderen. En daarnaast hoopt de overheid met de veiling de concurrentie in de telecombranche te vergroten door het creëren van een vierde netwerk op de Nederlandse markt. Voor zowel de bestaande providers als een eventuele nieuwkomer is de uiteindelijke prijs van de frequentie nog maar een deel van de benodigde investeringen in nieuwe 4G-netwerken.

Freeriders

De kosten van een geheel nieuw mobiel netwerk zijn geschat op circa 400 miljoen euro. Dit zijn forse investeringen in een vooralsnog krimpende markt. Bovendien zijn er alternatieven mogelijk (wifi-netwerken) en neemt het probleem van freeriders alleen maar toe (Viber). Afgezien van de vraag of een nieuwkomer het aandurft, spelen er op langere termijn ook andere vragen: wat doet grotere concurrentie met de capaciteit voor investeringen in de branche en de stabiliteit van de mobiele netwerken?

Glasvezel

Een ander segment binnen telecom, dat eveneens veel investeringen nodig heeft, is het aanbieden van telefonie, internet en televisie via glasvezel. Hoewel ongeveer een kwart is aangesloten, maakt maar circa 4,5 procent van de huishoudens gebruik van diensten via glasvezel. KPN is met dochter KPN Glasnet en Reggefiber marktleider met circa 90 procent van alle aansluitingen op een glasvezelnetwerk. KPN kondigde onlangs aan dat het zijn belang in de Fiber-to-the-Home joint-venture Reggefiber heeft uitgebreid met 10 procent naar 51 procent voor een bedrag van 99 miljoen euro. Door de hogere snelheid van glasvezel zijn niet alleen betere verbindingen mogelijk, het opent ook de mogelijkheid voor nieuwe diensten, die meer capaciteit vergen (bijvoorbeeld HD video-on-demand). Het gebruik van glasvezel ligt in Nederland relatief laag in vergelijking met veel andere westerse landen. Landen als Japan en Zuid-Korea lopen volgens de onderzoekers ver vooruit. Voor ons land kan dit een nadeel zijn, omdat voor de uitrol van allerlei digitale mediadiensten snel internet erg belangrijk is. Een sterke internationale positie van bijvoorbeeld de creatieve industrie of Amsterdam als internetknooppunt staat of valt met een landelijk dekkend glasvezelnetwerk. In de telecom kan onderbenutting van potentieel dus toekomstige kansen bedreigen.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.