Onderzoekers Universiteit Twente waarschuwen voor nieuwe digitale kloof

Zowel thuis als op het werk neemt internet een steeds prominentere plek in het dagelijks leven van de Nederlander in. Bijna alle bevolkingsgroepen besteden er meer tijd aan en profiteren ervan, maar vooral jongeren en hoogopgeleiden hebben het meeste profijt van waardoor een nieuwe digitale kloof dreigt. Van alle werkzame personen, mannen en vrouwen, maakt 70 procent gebruik van internet op het werk. Hoogopgeleiden hebben meer toegang tot internet (81 procent) dan laagopgeleiden. Dit blijkt uit trendonderzoek van onderzoeksinstituut CTIT van Universiteit Twente in opdracht van Digivaardig & Digiveilig.

Volgens de onderzoekers ontstaat er geen kloof tussen mensen die online zijn of niet, maar een kloof tussen mensen die profiteren van internet of niet. 96 procent van de Nederlanders, de hoogste score in Europa, beschikt nu thuis over fysieke toegang tot internet. 87 procent gebruikt internet dagelijks. Behalve thuis, op het werk of op school ook steeds meer onderweg. In een jaar tijd is de toegang tot mobiel internet via smartphones gestegen van 31 tot 42 procent en via de tablets van 10 tot 27 procent. Gemiddeld zit de Nederlander op een werkdag (inclusief vrije tijd) 4 uur en 48 minuten op internet. Op een vrije dag 4 uur en 18 minuten.

Iedere Nederlander kan volgens de onderzoekers bijna altijd en overal online zijn. Gebruik van internet via laptops, tablets en smartphones blijft groeien en biedt ontzettend veel voordelen. Vooral hoger opgeleiden profiteren optimaal van de vele mogelijkheden van het internet. Alexander van Deursen van de Universiteit Twente: ‘Op werkdagen maken hoogopgeleiden veel meer gebruik van het internet dan laagopgeleiden. Op vrije dagen is precies het omgekeerde het geval. Verschillen die te maken hebben met de soort internetconsumptie die men tot zich neemt. Mensen met een hogere opleiding werken ook meer thuis via internet, 21 procent minimaal eenmaal per week. Slechts 6 procent van de Nederlanders met een lagere opleiding doet dit.’

Alexander van Deursen van de Universiteit Twente: ‘Hoogopgeleiden kiezen voor informatie, educatie en carrière, laagopgeleiden richten zich vooral op vermaak zoals gamen, chatten en filmpjes kijken.'

Voordelen

Uit het Trendonderzoek 2012 blijkt dat over de hele linie iedereen steeds meer voordelen behaalt uit internet. Deze voordelen zijn het grootst bij economische participatie. Behalve economische voordelen biedt het internet ook individueel en maatschappelijke nut. 28 procent van de Nederlanders gebruikte internet om te bepalen op welke politieke partij te stemmen en 38 procent heeft ooit online een petitie ondertekend. Dankzij internet is 56 procent beter op de hoogte van overheidsinformatie en 28 procent heeft online een subsidie, uitkering of belastingverlaging ontdekt. Internet maakt volgens de onderzoekers ook socialer: 58 procent van de Nederlanders geeft aan via internet meer contact te hebben met familie en vrienden en 33 procent heeft via internet nieuwe vrienden gemaakt. De onderzoekers spreken van een digitale kloof tussen de Nederlandse internetgebruikers. Niet iedereen profiteert evenveel van het toenemende gebruik van internet.

Beroepsbevolking

De effecten van internetgebruik op het werk zijn volgens de onderzoekers positief. Meer dan de helft van de respondenten geeft aan door internet effectiever, efficiënter en kwalitatiever te werken. Privé en werk lopen ook steeds meer door elkaar heen. De hoeveelheid tijd die werknemers tijdens werktijd besteden aan privézaken via internet wordt ruimschoots gecompenseerd door de tijd die ze thuis via internet aan het werk besteden. In het trendonderzoek is ook het gebruik van sociale netwerk sites zoals Facebook, Linkedin en Twitter in kaart gebracht. 77 procent van de Nederlanders gebruikt minimaal één sociaal netwerk waarbij Facebook (68 procent van de volwassenen ouder dan 16) veruit het populairste is. Daarna volgen YouTube (57 procent), Hyves (40 procent) en Google+ (32 procent). Vooral studenten (86 procent) communiceren via Facebook en gemiddeld Facebooken er meer vrouwen dan mannen. Persoonlijk nieuws of informatie op internet zetten en participeren in discussiefora verschuiven allemaal naar sociale media.

Veiligheid

Nederlanders nemen, in tegenstelling tot 2011, dit jaar iets meer maatregelen om zichzelf op het internet te beschermen. Mogelijk dat er een waarschuwend effect uitging van enkele omvangrijke internethacks die veel media-aandacht kregen. Meer Nederlanders gebruiken een virusscanner (toename van 82 procent naar 87 procent) en meer internetgebruikers wisselen regelmatig van wachtwoorden (in 2012 38 procent, in 2011 slechts 31 procent). Deze week is de campagne Alert Online gestart om bedrijven en consumenten bewust te maken van de noodzaak veilig gebruik te maken van internet en mobiele communicatie.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.