App maakt afknijpen internetverkeer inzichtelijk

De initiatiefnemers van het project Open Internet NL onderzoeken momenteel of vaak gebruikte internettoepassingen als VoIP (SIP en Skype), Whatsapp (XMPP), YouTube, Bittorrent en Spotify geblokkeerd of ‘geshaped’ worden door mobiele of vaste internetproviders. Vanuit Internet Society Nederland is hiervoor de zogenoemde Open Internet App ontwikkeld waarmee dit blokkeren inzichtelijk wordt gemaakt. Hiermee wil Internet Society Nederland volgens eigen zeggen de maatschappelijke discussie over de transparantie van internetproviders in Nederland op gang brengen.

Door middel van de app wil Open Internet wil zoveel mogelijk gebruikers op een laagdrempelige manier een aantal tests laten uitvoeren (klik hier voor meer informatie). Het doel is om zoveel mogelijk gebruikers te bereiken, omdat dan de kans het grootst is dat er een echte maatschappelijke discussie ontstaat. De toepassingen die voor monitoring in aanmerking komen zijn: VOIP (SIP en Skype), Whatsapp (XMPP), Youtube, Bittorrent en Spotify, inclusief de daarmee samenhangende protocollen RTSP, DNS, RTP en RTCP. Het project krijgt twee apps, een voor iOS en een voor Android die onderdeel uitmaken van een framework waar allerlei tests in gehangen kunnen worden.

Speedtest

Met de apps kan iedereen met een soort speedtest de openheid van zijn internetverbinding analyseren. Na de test wordt de deelnemer uitgenodigd de resultaten te uploaden naar de centrale database. De resultaten zijn deels direct zichtbaar. De opzet als framework zorgt er volgens de initiatiefnemers voor dat de apps steeds weer nieuwe tests kunnen uitvoeren, en dat ook deskundige buitenstaanders nieuwe tests kunnen bijdragen. De lancering van de app is gepland op 22 november 2012, tijdens het 15-jarig jubileum van de Internet Society Nederland.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.