Agentschap Telecom waarschuwt voor illegale WiFi-routers

Gratis WiFi op het terras, de camping of op school, bedrijven en instellingen willen hun klanten hier graag mee van dienst zijn. Maar helaas zijn er veel hoogvermogen WiFi-routers in de handel die niet waarmaken wat ze beloven. En daarnaast mogen ze niet eens gebruikt worden omdat ze een te hoog zendvermogen hebben, zo constateert Agentschap Telecom.

Voor klanten kan het een extra reden zijn om voor een camping, restaurant of jachthaven te kiezen, het gratis gebruik van internet. Probleem is echter dat de standaard WiFi-routers maar een afstand van maximaal 20-30 meter bereik halen. De handel biedt als alternatief hoogvermogen WiFi-apparatuur, met een vermogen van meer dan 100 mWatt. Eenmaal aangeschaft blijkt dat de telefoons en tablets van de klanten nog steeds geen internet hebben. Dit komt omdat een hoger zendvermogen van dergelijke WiFi-routers, in de praktijk, niet altijd een groter bereik hoeft te betekenen. Bovendien veroorzaakt de zware router ook nog eens verbindingsproblemen bij de buren, zo waarschuwen onderzoekers van Agentschap Telecom.

Storing

Agentschap Telecom krijgt volgens eigen zeggen wekelijks meerdere telefoontjes van bedrijven die een hoogvermogen WiFi-router willen aanschaffen. Fabrikanten verwijzen hun klanten naar het agentschap omdat ze hier een vergunning voor de apparatuur zouden kunnen aanschaffen. Agentschap Telecom moet de bellers dan informeren dat WiFi-routers zwaarder dan 100 mWatt in Nederland wel verkocht en verhandeld mogen worden, maar dat het gebruik van deze apparatuur verboden is. Er wordt daarom ook geen vergunning voor afgegeven. Reden voor het verbod is dat apparatuur met deze hoge vermogens tot storing leidt bij de overige gebruikers van deze frequenties, zoals bij WiFi-gebruikers in de buurt. Zie bijvoorbeeld ook het artikel over WiFi in de meest recente uitgave van BTG Magazine (klik hier). Wanneer ook deze gebruikers een router met een hoog vermogen kopen, wordt het probleem alleen nog maar groter.

Alternatieven

Er zijn volgens de onderzoekers alternatieven op de markt die de ontvangst van het internetsignaal wel vergroten en die ook aan de wettelijk eisen voldoen. Voorbeelden daarvan zijn WiFi-repeaters of –hotspots, die het signaal heruitzenden. Dit zijn dus apparaten die daardoor ondanks hun lagere vermogen (maximaal 100 mWatt) toch een oplossing bieden voor het dekkingsprobleem. Ook kunnen ondernemers zelf veel veranderen in het bereik van hun router, door die op een centrale plaats in het pand en op een hoge plek te plaatsen. De meterkast is over het algemeen niet zo’n plek.

Nederlandse eisen

Potentiële kopers van routers die willen weten of hun apparaat aan de Nederlandse eisen voldoet moeten volgens het Agentschap Telecom letten op de CE-markering. Elk elektronisch apparaat, dus ook een WiFi-router, dat in Europa verkocht wordt moet zijn voorzien van CE-markering. De markering moet op de verpakking en op het apparaat zichtbaar zijn. Is die er niet, dan mag het apparaat niet in Europa, ook niet in Nederland, verhandeld worden. Is het gebruik van de apparatuur beperkt of verboden in bepaalde Europese landen, dan ziet de gebruiker naast de CE-markering een zogenoemd alert-teken (een uitroepteken binnen een cirkel). Het agentschap adviseert potentiële kopers die op dit teken stuiten, de  gebruiksaanwijzing te raadplegen, alvorens het apparaat te kopen. De beperkingen zijn in de gebruiksaanwijzing te vinden.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.