Nederlandse werknemer heeft gemiddeld 7,7 devices

Nederlandse werknemers beschikken gemiddeld over 7,7 devices, dat zijn privéapparaten en werkdevices bij elkaar opgeteld. Dat blijkt uit het IT-tevredenheidsonderzoek van IT-bedrijf Fujitsu in samenwerking met Citrix, aanbieder van virtualisatieoplossingen, uitgevoerd in Nederland, België en Luxemburg. In Nederland is de smartphonedichtheid van deze drie landen het hoogst.

Slechts 11 procent van de Nederlandse respondenten heeft geen smartphone, in België en Luxemburg liggen deze percentages respectievelijk op 16 en 21 procent. Wie niet over een smartphone beschikt, heeft wel vrijwel altijd een mobiele telefoon.

Laptop van de zaak

Uitgespreid over soort apparaat heeft de gemiddelde Nederlandse werknemer 1,5 desktops, 1,8 laptops, 0,8 tablets, 2,4 mobiele telefoons en smartphones en 1,2 vaste telefoons. Meer dan de helft van de Nederlandse respondenten geeft aan een laptop van de zaak te hebben. 9 procent heeft een desktop en 19 procent krijgt beide van de baas. ‘Deze ontwikkeling past bij het nieuwe werken en het mobiel werken’, zegt Albert Ulfman, productmanager van Fujitsu. ‘Naar verwachting zal dit proces verder doorzetten. Het percentage Nederlanders dat een laptop van de zaak krijgt, zal de komende jaren dan ook stijgen.’

Tevreden medewerkers

Opvallend is de relatieve nieuwheid van de zakelijke devices. Een groot deel van de werknemers in Nederland (28 procent) werkt op een zakelijke laptop of desktop van minder dan een jaar oud. Het grootste deel (41 procent) heeft een laptop of desktop van één tot twee jaar oud. In de categorie drie tot vijf jaar of ouder zijn nog relatief veel – namelijk een derde – devices te vinden. Gevraagd naar de mening over zakelijke devices die ouder zijn dan vijf jaar valt op dat bijna de helft zegt het device onvoldoende te vinden. Bij devices tussen drie en vijf jaar oud vindt een kwart het device onvoldoende. Dat is een groot contrast met maar 4 procent die het device onvoldoende vindt als het jonger dan twee jaar is. Ulfman: ‘IT-gebruikerstevredenheid is voor veel bedrijven erg belangrijk. Deze neemt aanmerkelijk toe als werknemers op nieuwe apparaten werken, zo blijkt uit ons onderzoek.’

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.