Generation Y checkt e-mail nog voor het tandenpoetsen

82 procent van de ondervraagde jong volwassenen in Nederland checkt regelmatig ’s morgens vroeg al z’n smartphone op e-mails, social media updates, et cetera. Dit blijkt uit het 2012 Cisco Connected World Technology Report dat is uitgevoerd onder jonge professionals en studenten tussen 18 en 30 jaar. Maar echt verslaafd zijn de jong volwassenen gelukkig niet: slechts 1 op de 6 is bang voor afkickverschijnselen als ze hun smartphone zouden kwijtraken, terwijl bijna 1 op de 10 dit juist als ‘bevrijdend’ zou ervaren.

Aan het derde jaarlijkse Cisco Connected World Technology Report namen 1.800 studenten en jonge professionals uit 18 landen deel, waaronder Nederland. In het onderzoek werd gekeken hoe ‘Gen Y’ internet en mobiele apparaten gebruikt om in contact te blijven met de wereld om hen heen. Het rapport laat ook zien hoe er wordt gedacht over het creëren, benaderen en het beschermen van de enorme hoeveelheden data die wordt gegenereerd door smartphones, sensors, videocamera’s en andere apparaten die in verbinding staan met internet. Mobiele apparaten zijn echter pas het begin. Naarmate meer en meer toestellen, sensors, sportschoenen, planten, dieren en andere levende wezens een netwerkverbinding krijgen, zal het volume en het potentieel van de data die wordt gegenereerd via al die verbindingen, exponentieel toenemen. Cisco gelooft dat in de nabije toekomst mensen en ondernemingen beter gebruik zullen maken van de communicatie tussen apparaten om diensten en toepassingen te bieden en om in real-time beslissingen te kunnen nemen - The Internet of Everything.

Michel Schaalje, technisch directeur Cisco Nederland: ‘Dit onderzoek laat zien dat ‘Generatie Y’ leeft om verbonden te zijn en met anderen te communiceren. Of het nu via een smartphone, een tablet, een laptop of een ander apparaat gaat, connectiviteit is een essentieel onderdeel van het leven van studenten en jonge professionals geworden. Organisaties moeten zich daarvan bewust zijn, want dit zijn de werknemers van morgen en je moet als werkgever goed weten aan te sluiten op de belevingswereld en de communicatiebehoeften van nieuw talent. Tegelijkertijd moeten organisaties er wel voor zorgen dat het gebruik van mobiele apparaten en social media op een verantwoorde en veilige manier gebeurt.’

Verslaving

66 procent van de Nederlandse jong volwassenen kan de smartphone zelfs in bed niet laten liggen. Ook bij het eten met vrienden of familie (30 procent) en zelfs op het toilet (33 procent) is de smartphone erbij. Ronduit zorgwekkend is het feit dat maar liefst 19 procent toegeeft de smartphone ook onder het autorijden te gebruiken. Wereldwijd geeft 20 procent aan dat ze minstens iedere 10 minuten checken of ze nieuwe berichten op hun smartphone hebben. In Nederland zegt 12 procent dit te doen, terwijl 42 procent laat weten weliswaar niet voortdurend op z’n smartphone te kijken, maar dit tegenwoordig toch veel vaker te doen dan voorheen. Maar als deze jong volwassenen hun smartphone op de een of andere manier kwijt zouden raken, blijken ze daar toch niet echt mee te zitten. Slechts 16 procent denkt dan ‘afkickverschijnselen’ te gaan vertonen, maar een overweldigende 76 procent zegt dat ze er geen moeite mee zou hebben. 8 procent zou dit zelfs ‘bevrijdend’ vinden.

Mobiele apps

De hele wereld is volgens de onderzoekers dol op apps. Op de vraag ‘Hoe belangrijk zijn mobiele apps voor je dagelijkse leven?’, zitten de Nederlandse jong volwassenen, met 44 procent dat kiest voor ‘zeer of redelijk belangrijk’, aan de onderkant. In Duitsland beschouwt 70 procent mobiele apps als belangrijk. In China zijn ze helemaal dol op hun apps: maar liefst 92 procent noemt zijn mobiele apps als ‘zeer of redelijk belangrijk’. De meeste respondenten gebruiken tussen de twee en negen apps regelmatig op hun smartphone. Waarbij meteen moet worden opgemerkt dat dit dan vooral gaat om games en entertainment (57 procent). 15 procent zegt mobiele apps vooral voor werk te gebruiken.

Persoonlijk contact

Jong volwassenen in Nederland zijn weliswaar erg bezig met hun online vrienden, maar toch is ‘echt’ persoonlijk contact nog steeds heel belangrijk. Slechts 20 procent zegt vooral online met vrienden en familie te communiceren, terwijl 41 procent dit vooral offline doet. Een vergelijkbaar percentage (38 procent) zegt ongeveer evenveel tijd online te communiceren als ‘in het echt’. Gevraagd of men denkt dat anderen zich online anders voordoen dan in het echte leven, meent 20 procent dat veel mensen online een totaal andere identiteit hebben dan in ‘real life’. 53 procent van de jong volwassenen zegt zichzelf online precies hetzelfde voor te doen als in het echte leven. 32 procent doet zich online soms anders voor, terwijl slechts 3 procent toegeeft zich online totaal anders te presenteren dan ‘offline’.

Facebook wint het van Twitter

Ruim de helft (53 procent) van de Nederlandse respondenten heeft een Twitter-account, maar slechts 8 procent daarvan plaatst iedere dag minstens een tweet. Wat dat betreft liggen Nederlanders flink achter op het wereldwijde gemiddelde van 21 procent, waarbij hun leeftijdgenoten uit China (58 procent), Korea (39 procent) of Indonesië (38 procent) er ruim bovenuit steken als het gaat om dagelijks tenminste eenmaal te tweeten. Facebook is in Nederland duidelijk populairder onder de studenten en jonge professionals: 87 procent heeft een Facebook-account en 37 procent plaatst daar minimaal een keer per dag een update op. 26 procent geeft zelfs aan minimaal 1x per uur een update te plaatsen.

Post pc tijdperk

Gaan smartphones de laptop vervangen voor werk? Hoewel de meeste Nederlandse respondenten (44 procent) nog altijd het liefste werken op een laptop, ligt de smartphone met 32 procent niet ver achter. Smartphones hebben in ieder geval de traditionele desktop computer ver achter zich gelaten: slechts 14 procent werkt het liefst op een desktop pc. Opvallend genoeg noemt slechts 8 procent de tablet als het apparaat waarop ze het liefst zou werken. Nederlanders houden zich lang niet altijd aan de beleidsregels van hun werkgever als gaat om het gebruik van de pc, laptop, smartphone of tablet voor privédoeleinden. 44 procent houdt zich niet altijd aan de regels van hun werkgever op dit gebied en 9 procent lapt die regels zelfs volledig aan zijn laars. 45 procent meldt dat de werkgever heeft bepaald dat apparatuur van de zaak alleen voor werk gebruikt mag worden. Volgens 16 procent is het toegestaan om deze ook voor privédoeleinden te gebruiken, terwijl een gelijk percentage aangeeft dat hiervoor geen bedrijfsbeleid bestaat.

Online winkelen

Online winkelen is duidelijk in opkomst: 53 procent van de Nederlandse respondenten geeft aan tot een kwart van zijn winkelbehoeften online te vervullen, terwijl 32 procent een kwart tot de helft inkopen online doet. Daarbij is maar liefst 77 procent van de Nederlanders bereid om zijn e-mailadres aan online winkeliers te verstrekken, in ruil voor informatie over kortingen en uitverkoop. Maar we zijn voorzichtig met het geven andere informatie, zoals e-mailadres, telefoonnummer en huisadres. Ondanks dat wij steeds meer het gemak inzien van online shoppen, vertrouwt 79 procent er niet op dat alle sites veilig met hun persoonsgegevens omgaan.

Cloud

Wereldwijd heeft bijna 90 procent van de respondenten foto’s geüpload naar een internetsite, om deze te delen of op te slaan. De Nederlanders lopen op dit gebied iets achter, met 83 procent. 57 procent van de Nederlanders geeft aan 1-99 foto’s ergens online te hebben gezet, terwijl 22 procent zelfs 500 of meer foto’s ergens op het web heeft geplaatst. 41 procent van de Nederlandse jong volwassenen heeft een of meer video’s online gezet.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.