Telecom is belangrijke aanjager van Nederlandse economie

Telecommunicatie zorgt voor 25 procent van de economische groei in Nederland. Dat is de belangrijkste conclusie van een studie naar de economische impact van telecom in Nederland uitgevoerd door onderzoeksbureau Dialogic in opdracht van ICT~Office.

De onderzoekers concluderen dat concurrentie heeft gezorgd voor een hoog investeringsniveau in de telecominfrastructuur. Die hoogwaardige en innovatieve infrastructuur is de aanjager van innovatie en concurrentie in de gehele Nederlandse economie.

Investeringsgroei

De omvang van de telecomsector in Nederland is ongeveer 1½ procent van het bruto binnenlands product. Het aandeel in de werkgelegenheid bedraagt ongeveer 1 procent, dus de arbeidsproductiviteit van deze sector is hoog. Bovendien steeg het reële telecomkapitaal. Deze stijging is het gevolg van de investeringen in vaste activa door de telecomsector sinds 1995, waardoor de opkomst van breedband en internet mogelijk werd. Deze investeringsgroei is waarschijnlijk ook gerelateerd aan de grotere concurrentie op de telecommarkten door de internationale privatiseringsgolf in de jaren 90 van de vorige eeuw. De investeringen in telecom zijn in Nederland opgelopen tot gemiddeld 2,4 miljard euro per jaar.

Verklaringen

In het onderzoek worden twee verklaringen gegeven voor de economische impact van telecom (onder meer vaste & mobiele telecom en internet). Ten eerste hebben de investeringen in de telecomsector zelf een positief effect op de economie. Vijf van de eerder genoemde 25 procent is een directe bijdrage door de investeringen die de sector doet, met name in de eigen infrastructuur. Tussen 2005 en 2010 heeft de sector voor bijna 15 miljard euro geïnvesteerd in de infrastructuur. Ten tweede zorgt telecommunicatie voor innovatie in andere sectoren. Twintig van de 25 procent economische groei wordt gerealiseerd doordat telecom slimmere en efficiëntere manieren van communicatie en informatie-uitwisseling mogelijk maakt. Zo worden markten transparanter dankzij telecom, komen innovaties sneller tot stand door wereldwijde verbinding tussen onderzoekers en heeft internationale handel een vlucht genomen door betrouwbare verbindingen. Door de hoogwaardige toegang tot internet is in de afgelopen vijftien jaar een digitale economie ontwikkeld, waarin informatie steeds belangrijker is en snelheid van cruciale betekenis.

Sylvia Roelofs, algemeen directeur ICT~Office: ‘Nederland mag zich gelukkig prijzen met zo'n hoogwaardige telecominfrastructuur. Die vormt de basis voor innovatie in alle sectoren van onze economie. Het zou goed zijn als telecomsector en overheid met elkaar bespreken wat nodig is om internationaal aan de top te blijven en de concurrentiepositie van Nederlandse bedrijven wordt versterkt. Zo kan een belangrijke bijdrage worden geleverd aan het oplossen van de crisis.’

Vitale infrastructuur

Waar telecom in de afgelopen 40 jaar een kwart van de economische groei mogelijk heeft gemaakt, kan slim gebruik van telecommunicatie volgens de onderzoekers nu bijdragen om sneller uit de economische recessie te komen. Deze cijfers benadrukken bovendien dat telecommunicatie onderdeel is van de vitale infrastructuur van het land. Om die reden werkt de telecomsector continu aan een veilige en betrouwbare infrastructuur en pakt dit waar mogelijk gezamenlijk op. Voorbeeld van die samenwerking is het eerder aangekondigde meldpunt beveiligingslekken. Op de onderwerpen 'continuïteit' en 'informatieveiligheid' zal de sector in de eerste plaats gesprekken aangaan met gebruikers en de overheid.

Internationale top

De Nederlandse telecominfrastructuur behoort volgens de onderzoekers internationaal gezien tot de absolute top. Zo hebben Nederlanders volgens de Europese Commissie de beste toegang tot telecom en internet van alle Europeanen: vrijwel ieder huishouden en bedrijf heeft toegang tot supersnel breedband internet en mobiel breedband heeft een dekking van 99 procent. Iedere Nederlander maakt dagelijks bewust of onbewust intensief gebruik van de telecominfrastructuur. Dankzij telecom kunnen we onze sociale contacten op diverse manieren bijhouden, flexibel (thuis) werken en langer thuis wonen wanneer we ouder worden.

Toekomst

Telecom zorgt voor het ontstaan van nieuwe producten en diensten. Het is volgens de onderzoekers dan ook te verwachten dat er in de toekomst nog veel nieuwe producten en diensten ontwikkeld zullen worden die gebruikmaken van de telecominfrastructuur die invloed hebben op ons welzijn. Steeds meer sensoren en actuatoren zullen verbonden worden via het internet. Twee thema’s waar momenteel veel van verwacht wordt en veel impact zullen hebben op het welzijn van de mensen zijn smart living en e-health.

 • Door het plaatsen van camera’s en beeldschermen kunnen ouderen langer thuis blijven wonen. Indien nodig kunnen zij dagelijks –via hun tv en webcam- eenvoudig met hun wijkverpleegkundige contact onderhouden. ’s Nachts houden sensoren in de gaten of er zich geen acute medische problemen voordoen. Ook het monitoren van het huishouden bij licht-dementerende ouderen is een interessante optie.
 • In de komende jaren zullen er steeds meer systemen in auto’s gebouwd worden die automatisch communiceren met de buitenwereld. Het meest evidente voorbeeld is het automatisch bellen van een alarmlijn nadat er een botsing is geweest. Maar ook communicatie over allerlei informatie over vervoersbewegingen kan de efficiëntie van het wegennet verbeteren.
 • Er zullen steeds meer consumenten thuis een IP-beveiligingscamera plaatsen. Deze beelden kunnen en zullen centraal worden uitgelezen. Hierdoor wordt de veiligheid in huishoudens aanzienlijk verbeterd.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.