KPN tast diep in de buidel voor frequenties en schrapt slotdividend

Vier partijen hebben in de frequentieveiling voor mobiele telefonie en mobiel internet vergunningen gekregen. Het zijn Vodafone, KPN, T-Mobile en Tele2. Veilingmeester Peter Spijkerman van Agentschap Telecom heeft de veiling vandaag afgehamerd. De veiling heeft in totaal 3,804 miljard euro opgebracht.

Tijdens de afgelopen veiling, die liep van 31 oktober tot en met 14 december, konden telecomaanbieders bieden op frequenties in de 800, 900, 1800, 1900, 2100 en 2600 MHz-band. De veertig vergunningen die het Agentschap Telecom nu heeft uitgegeven, zijn 17 jaar geldig.

De multiband frequentieveiling startte op 31 oktober 2012. Het is de grootste veiling in de Nederlandse telecomgeschiedenis geweest. De uitkomst is belangrijk voor de toekomst van mobiele communicatie in Nederland. Alle 41 vergunningen die onder de hamer kwamen zijn verdeeld. Naast de bestaande frequenties die zijn geveild omdat de vergunningen begin 2013 aflopen, zijn er ook vergunningen geveild voor nieuwe frequentiebanden.

LTE

Met de combinatie van de huidige en nieuwe frequenties kunnen alle telecombedrijven volgens Agentschap Telecom de grote vraag naar mobiel internet en mobiele telefonie beter aan, en kunnen ze ook de nieuwste generatie mobiel internet (LTE) aan hun klanten aanbieden. De veiling is volgens Agentschap Telecom goed verlopen. Op dit moment zijn er in Nederland drie marktpartijen die mobiele diensten aanbieden met een eigen vergunning en een eigen netwerk: KPN, T-Mobile en Vodafone. Daar komt vanaf 2013 dus een partij bij: Tele2. Deze partij was al op de markt maar heeft nu de mogelijkheid nog een eigen netwerk uit te rollen. Hierdoor kan er meer concurrentie ontstaan. De bestaande partijen zijn er in geslaagd hun huidige frequentiepakket verder uit te breiden. Dat stelt hen in staat hun dienstverlening te continueren maar ook in te kunnen spelen op de steeds grotere vraag naar mobiel internet.

Looptijd

De meeste vergunningen hebben een looptijd van zeventien jaar. Een gedeelte van de vergunningen gaat begin 2013 in, een ander gedeelte treedt in werking nadat de partijen hun netwerken hebben aangepast aan de nieuwe frequenties. Dat is nodig om de continuïteit van de dienstverlening te waarborgen. De overheid vindt een omschakeling naar de nieuwe situatie zonder verstoring voor consumenten van groot belang.

KPN

KPN heeft tijdens de frequentieveiling volgens eigen zeggen een zeer aantrekkelijke combinatie van frequentievergunningen voor de Nederlandse markt verworven voor een bedrag van 1.352 miljoen euro. Dit pakket aan frequenties garandeert de continuïteit van de huidige dienstverlening en introductie van nieuwe diensten voor klanten voor een periode van 17 jaar. Hierdoor kan KPN volgens eigen zeggen de beste kwaliteit van mobiele diensten blijven bieden aan zijn klanten. KPN is er van overtuigd dat deze investering een goed rendement zal realiseren.

Dividend

Om deze vitale strategische investering te accommoderen, heeft KPN wel de dividendverwachting aangepast. KPN zal geen slotdividend over 2012 uitkeren en het dividend voor 2013 wordt aangepast naar 0,03 euro per aandeel. KPN bevestigt de outlook voor 2012 voor EBITDA, vrije kasstroom en investeringen. De aankoopprijs wordt gefinancierd uit bestaande financiële middelen en middels KPN’s doorlopende kredietfaciliteit van 2 miljard euro. Het verworven spectrum stelt KPN volgens eigen zeggen in staat de nieuwe generatie 4G LTE mobiele technologie binnen Nederland uit te rollen. Ook kan KPN zijn sterke positie in de 2G (GSM) en 3G (UMTS) technologieën continueren. De nieuwe 4G LTE-technologie zal al vanaf februari 2013 beschikbaar zijn voor klanten van KPN. Halverwege 2013 zal ongeveer 50 procent van de Nederlandse bevolking gebruik kunnen maken van deze nieuwe dienst. Landelijke dekking wordt bereikt in de tweede helft van 2014. 4G LTE-diensten zullen zorgen voor significant hogere snelheden voor klanten vergeleken met de beschikbare snelheid die momenteel beschikbaar is over een 3G netwerk. KPN zal volgens eigen zeggen zijn leidende marktposities versterken, dit mede dankzij de combinatie van het nieuwe eigen 4G LTE netwerk en de eigen hybride koper en glasvezelinfrastructuur. KPN heeft een position paper gepubliceerd naar aanleiding van de Nederlandse frequentieveiling, die beschikbaar wordt gesteld via de website van KPN. Voor meer informatie klik hier.

 

Vodafone

Vodafone investeert 1,4 miljard euro in frequenties en versnelt de uitrol van 4G. Vodafone Nederland verwacht vanaf de zomer van 2013 klanten op grote schaal supersnel mobiel internet te kunnen bieden. Vodafone verkreeg de frequenties die daarvoor nodig zijn. Daarnaast bemachtigde de telecomaanbieder de frequenties die nodig zijn om de huidige diensten voor bellen, sms’en en mobiel internet (2G en 3G) verder te verbeteren. 4G is de nieuwe generatie mobiel internet en biedt een veel hogere snelheid en grotere capaciteit dan het huidige 3G, vergelijkbaar met de internetverbinding thuis of op kantoor. Daardoor worden toepassingen zoals videobellen, realtime gamen en zorg op afstand beter en makkelijker mogelijk. Vodafone kan volgens eigen zeggen snel beginnen met de uitrol van 4G, omdat het de voorbereidingen hiervoor al is gestart binnen het Fast Forward-programma. De vergunningen op de frequenties zijn 17 jaar geldig.

Rob Shuter, CEO van Vodafone Nederland: ‘Nu de veiling is afgelopen, kunnen we onze 2G- en 3G-netwerken verder verbeteren en kunnen we Nederland een toekomst van 4G gaan. Het proces duurde langer dan we hadden verwacht, maar we zijn zeer verheugd over het resultaat. Nederland zal op verschillende manieren profiteren van de snelheid en capaciteit van 4G: toepassingen zoals onderweg online gamen zonder vertraging, auto’s die met elkaar communiceren of artsen die hun patiënten op afstand in de gaten houden, komen nu echt tot wasdom. Met een veiligere, gezondere en efficiëntere maatschappij tot gevolg. Onze investering van 1,4 miljard euro is een bewijs van onze belofte om onze klanten een fantastische netwerkervaring te bieden.’

RAN

In een videoboodschap vertelt Rob Shuter meer over de veiling en de voordelen die 4G biedt. Als onderdeel van het Fast Forward-programma heeft Vodafone al een kwart van zijn 4.500 antennelocaties voorzien van modernere en krachtigere apparatuur. Vodafone installeert daarbij onder andere zogenaamde single RAN-hardware, die de uitrol van 4G sneller en eenvoudiger mogelijk maakt. Sinds het voorjaar van 2012 bood Vodafone al op kleine schaal 4G aan, onder meer in Eindhoven. Nu het ook de beschikking heeft over frequenties op de 800 en aanvullende frequenties op de 1800 MHz-band, kan het de nieuwe generatie mobiel internet op grote schaal gaan uitrollen. Daarnaast behoudt Vodafone zijn huidige frequenties op de 900 en 1800 MHz-band die nodig zijn om zijn bestaande diensten op 2G en 3G verder te verbeteren. Radiofrequenties zijn de ‘grondstof’ die telecomaanbieders nodig hebben om een mobiel netwerk te bouwen en uit te breiden. Aangezien de vraag naar die frequenties hoger is dan het aanbod, veilt de overheid deze eens in de zoveel jaar.

Tele2

Volgens Tele2 gaat Nederland profiteren van sneller mobiel internet tegen lagere prijzen. Tele2 heeft bij de mobiele frequentieveiling twee licenties gewonnen in de 800 MHz band. Met de eerder verworven 2600 MHz licentie zal de onderneming nu in staat zijn als nieuwe netwerkoperator de mobiele markt te betreden. Tele2 gaat in Nederland daarvoor een nieuw netwerk bouwen op basis van 4G-technologie. Consumenten en bedrijven zullen volgens Tele2 daardoor gaan profiteren van hogere mobiele internetsnelheden, betere kwaliteit en lagere prijzen.

Günther Vogelpoel, CEO Tele2 Nederland: ‘We zijn ontzettend blij en trots met het verwerven van deze licenties. Tele2 wil voorzien in de groeiende databehoefte van klanten. Wij geloven dat in de toekomst iedereen altijd online wil zijn tegen de beste prijs. Tele2 gaat dit mogelijk maken met een kwalitatief hoogwaardig 4G-netwerk.’

Zweden

De nieuwe 4G-technologie zal volgens Tele2 een grote verbetering zijn ten opzichte van het huidige 3G in Nederland en stelt Tele2 in staat om breedband internet mobiel te maken. Tele2 heeft al veel ervaring met 4G, het bedrijf heeft in Zweden al sinds 2010 een volledig operationeel 4G-netwerk. Om consumenten en bedrijven te faciliteren in hun groeiende behoefte aan mobiel internet, is een snel netwerk met voldoende capaciteit noodzakelijk. Tele2 heeft nu al een van de grootste glasvezelnetwerken in Nederland, waarmee de belangrijke basis voor de verdere uitbouw van een eigen 4G-netwerk al is gelegd. Nederland loopt op dit moment nog achter bij landen als de Verenigde Staten, Zweden en Duitsland als het gaat om technologische innovatie van mobiel internet. Door middel van het eigen 4G-netwerk wil Tele2 het gat voor de Nederlandse gebruiker dichten. ‘Onze visie is dat ook in Nederland het verschil tussen vast en mobiel internet in de toekomst niet meer zal worden ervaren. Via ons eigen netwerk zullen onze klanten altijd met voldoende snelheid online zijn; op elk scherm, op ieder moment en op elke plek’, zo belooft Vogelpoel.

T-Mobile

Ook T-Mobile Netherlands is blij met uitkomst van de frequentieveiling. De onderneming verwierf 15 nieuwe vergunningen, in verschillende frequentiebanden. T Mobile heeft volgens eigen zeggen een ideale combinatie verworven om in 2013 het snellere 4G internet te lanceren en tegelijkertijd het bereik en kwaliteit van alle diensten binnen- als buitenhuis te optimaliseren. Met het grootste pakket in de 900- en 1800-banden is T Mobile in staat om snel mobiel internet, met hoge kwaliteit, voor iedereen toegankelijk te maken. De verworven vergunningen in de 1800 band zijn optimaal afgestemd om de vele klanten met een high-end smartphone, zoals de iPhone 5, snel van een maximale 4G-snelheid te voorzien. In totaal heeft T-Mobile 15 vergunningen verworven waarvan drie binnen de 900-band, zes in 1800-band en vijf in de 2600-band. T-Mobile bezit al een netwerk gebaseerd op de 1800 frequentieband, zodat de zes 1800 vergunningen snel ingezet kunnen worden om ook 4G internet aan te bieden. De vijf vergunningen in de 2600-band zijn een concrete investering in de toekomst gezien de explosieve groei van dataverkeer die naar verwachting de komende jaren zal aanhouden.

Thomas Berlemann, algemeen directeur T-Mobile Netherlands: ‘We zijn zeer tevreden met dit uitstekende veilingresultaat. We hebben de ideale combinatie van frequenties bemachtigd die onze toonaangevende positie in mobiel internet nog sterker maakt. Naast de uitrol van 4G internet zijn we in staat onze huidige dienstverlening nog verder te optimaliseren, zoals de dekking binnenshuis en in afgelegen gebieden van Nederland. De uitkomst van deze frequentieveiling zorgt ervoor dat T-Mobile haar marktpositie nog verder verstevigt en onze bijna 5 miljoen klanten ook in de toekomst kunnen blijven rekenen op een optimaal en onbezorgd gebruik van onze producten en diensten.’

UPC en Ziggo

UPC en Ziggo tot slot hebben via een joint venture eveneens deelgenomen aan de veiling van spectrumlicenties voor mobiele diensten. Tijdens deze multibandveiling hebben zij uiteindelijk geen nieuwe licentie gekocht. De prijs was volgens UPC en Ziggo te hoog opgelopen in verhouding tot het te verwachten extra rendement dat het in eigendom verwerven van een licentie zou opleveren. Beide bedrijven hebben reeds ervaring met mobiele dienstverlening en zijn voornemens dit in de komende jaren verder uit te breiden waarbij de bedrijven beschikking hebben over WiFi, bestaande MVNO-overeenkomsten en het in 2010 gezamenlijk verkregen 2,6Ghz spectrum.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.