Deloitte: 2013 wordt het jaar van de waarheid voor LTE

KPN introduceerde vandaag als eerste 4G in Nederland. 'Aan het einde van dit jaar zullen meer dan 200 operators in 75 verschillende landen een LTE-netwerk hebben uitgerold. Het aantal LTE-abonnementen wereldwijd zal de 200 miljoen overstijgen. Dat is een toename met een factor zeventien in krap twee jaar tijd. Ongeveer 300 verschillende soorten apparaten, zoals smartphones, tablets en dongels zullen op een LTE-netwerk zijn aangesloten. Tevens komt een nieuwe reeks smartphones beschikbaar die scherp, onder de 100 dollar, geprijsd zullen zijn. Hierdoor zal de wereldwijde LTE-adoptie worden gestimuleerd.' Dit voorspellen onderzoekers van Deloitte in het rapport TMT Predictions 2013.

De onderzoekers van Deloitte geven in het rapport hun toekomstvisie op ontwikkelingen en trends binnen de wereldwijde technologie-, media- en telecombranche (TMT). In totaal heeft Deloitte zestien trends benoemd voor 2013. Naast de uitrol van LTE-netwerken hebben andere voorspellingen betrekking op onder meer de overnameactiviteiten van technologiebedrijven, de opkomst van crowdfunding en 4K lcd-schermen binnen de televisiemarkt en de markt van online adverteren.

Momentum

Ondanks de opkomst van voor LTE geschikt gemaakte mobiele apparaten is er volgens de onderzoekers eerder sprake van een momentum dan van een volledig uitgekristalliseerde situatie. Aan het eind van dit jaar zal de overgrote meerderheid van de in totaal 1,9 miljard smartphone-gebruikers nog steeds gebruikmaken van de 3G en 2.5G devices. Zweden had in 2009 de primeur met long term evolution (LTE), de nieuwe supersnelle standaard voor mobiele telefonie, zo memoreren de onderzoekers. De uitrol van LTE-netwerken vindt sindsdien relatief langzaam plaats, met uitzondering van de Verenigde Staten, Canada, Japan en Zuid Korea, die een veel snellere opmars kenden. In de meeste landen waar LTE is gelanceerd, zijn 3G en zijn varianten zoals HSPA, de dominante netwerken gebleven. Een jaar geleden waren er wereldwijd nog slechts 12 miljoen LTE-klanten vergeleken met meer dan een miljard 3G-abonnees. Medio vorig jaar werd meer dan de helft van alle LTE-apparaten in de Verenigde Staten verkocht.

Mijlpaal

Momenteel zijn er ongeveer 60 miljoen LTE-abonnementen verkocht en aan het eind van dit jaar verwachten de analisten dat de mijlpaal van 200 miljoen zal zijn bereikt. De snelle beschikbaarheid van voldoende apparaten die voor LTE geschikt zijn gemaakt is hierbij wel een noodzakelijke randvoorwaarde. Eind 2011 bijvoorbeeld waren er nog slechts 27 verschillende modellen smartphones en 11 verschillende typen tablets geschikt gemaakt voor aansluiting op het LTE-netwerk. Eind vorig jaar waren deze aantallen opgelopen tot respectievelijk 150 en 50. Gedurende 2013 zullen er nog eens 150 extra modellen smartphones en tablets op de markt komen die profiteren van de snelle LTE-netwerken. Dit is inclusief een klein maar sterk groeiend aantal LTE handsets die minder dan 100 dollar moeten gaan kosten. Op dit moment zijn er minder dan tien van dit soort laaggeprijsde prepaid LTE-toestellen op de markt. Eind 2013 zal dit aantal echter verdrievoudigen, zo verwachten de analisten. Deze toestellen spelen volgens hen een belangrijke rol bij het bereiken van een brede doelgroep, waardoor de LTE-acceptatie bij een groot publiek snel kan toenemen. Ondanks alle nieuwe ontwikkelingen en mooie beloftes schrikken mobiele telefoongebruikers zich wereldwijd nog steeds een hoedje als ze worden geconfronteerd met hun telecomfactuur, zo blijkt uit hetzelfde Deloitte-rapport (zie onderstaande afbeelding; klik om te vergroten).

Adoptieproces

Het adoptieproces zal echter niet helemaal synchroon verlopen. Zo zullen er volgens de onderzoekers dit jaar tientallen miljoenen gebruikers met een LTE-toestel rondlopen die nog niet over een LTE-abonnement beschikken. Ook het omgekeerde kan het geval zijn. Het gaat dan om gebruikers die in potentie van LTE gebruik kunnen maken, maar nog niet over het juiste toestel beschikken. Meer dan 50 miljoen LTE-toestellen zullen worden verkocht aan individuele gebruikers die nog niet gebruik kunnen maken van de nieuwe standaard, simpelweg omdat de providers LTE nog niet ondersteunen. Ook zal het regelmatig voorkomen dat de operator niet over de juiste frequenties beschikt. Gebruikers kunnen, tot slot, zelf ook LTE afwijzen. LTE-mobieltjes met een LTE-abonnement zullen nog steeds overschakelen op 3G en 2G als het LTE-netwerk niet beschikbaar is. Zo kan het gebeuren dat tientallen miljoenen toestellen die weliswaar geschikt zijn voor LTE zijn gemaakt uiteindelijk nooit op een LTE-netwerk zullen worden aangesloten.

At the end of the day, LTE isn’t the reinvention of cellular. It is not the transformational shift that was seen in the move from essentially voice-only 2G technology to voice and data 3G technology. It does not require the effort and cost in educating the customer base what 3G entailed. It delivers more data, faster and often cheaper – characteristics which many are likely to find appealing and it is likely to encourage them to use mobile for more data applications, and more often, than was the case with 3G.

Kosten

De kosten van LTE-chipsets bepalen voor een aanzienlijk deel de uiteindelijke verkoopprijs van een LTE-apparaat. Deze kosten zullen volgens de onderzoekers in de loop van het jaar verder dalen. De extra kosten om de eerste toestellen geschikt te maken voor LTE bedroegen oorspronkelijk zo’n 40 dollar per toestel. Eind vorig jaar waren die zogenoemde incrementale kosten al gedaald tot tien dollar en verwacht wordt dat deze kosten medio 2014 tussen de vijf en tien dollar zullen liggen.

Content companies are likely to be excited about the possibilities for distributing via faster LTE networks. However they should be realistic as to what is possible. LTE will be faster than 3G, but network access may be too expensive for bandwidth hungry applications, and bandwidth is finite. Sending video over LTE is technically possible but may not be the best use of LTE, particularly when alternatives such as Wi-Fi are available.

Snelheden

De onderzoekers signaleren in het hoofdstuk over LTE nog een heikel punt. De werkelijke snelheid van LTE-netwerken (niet de geadverteerde snelheid!) zou minimaal drie keer sneller moeten zijn dan die van vergelijkbare 3G-netwerken. Ze wijzen er echter op dat bij een toenemend aantal gebruikers de snelheid kan teruglopen van 20-30 Mbit/s naar ongeveer 10 Mbit/s of zelfs nog minder. Het is aan de carriers om hun netwerken zo te configureren dat de LTE-prestaties superieur blijven ten opzichte van snelheden die 3G-netwerken bieden. Sommige carriers zullen al eind dit jaar de helft van hun datatransport via LTE-netwerken laten lopen. In sommige landen zal de HSPA-standaard sneller zijn dan LTE, maar dit is volgens de onderzoekers slechts een tijdelijk fenomeen. Op de middellange termijn zal LTE per definitie sneller zijn dan HSPA, omdat HSPA voor vergelijkbare snelheden twee tot drie keer meer spectrum vereist. Uit de eerste ervaringen met LTE in de Verenigde Staten bleek dat LTE gemiddeld drie tot zeven keer sneller was dan 3G. In de meeste landen zullen de gebieden rondom de steden de meeste LTE-dekking hebben. Hier worden immers de meeste telefoontjes gepleegd en de bulk van het dataverkeer afgewikkeld. Kortom in deze gebieden met de meeste dekking wordt ook het meeste geld verdiend.

Migratie

Sommige operators kunnen echter op grond van hun toegewezen frequenties en vergunning worden gedwongen om ook in de landelijke gebieden voor voldoende LTE-netwerken en dekking te zorgen. Bijkomend voordeel van de migratie van de heavy users van data naar de veel snellere LTE-netwerken is dat de capaciteit van de zogenoemde legacy 2G en 3G-netwerken wordt ontlast. Het aantal mobiele telefoongesprekken dat voortaan via deze traditionele netwerken zal worden afgehandeld leidt tot een grotere gesprekskwaliteit en een daling van het aantal zogenoemde dropped calls, zo verwachten de onderzoekers.

In terms of marketing, a key question is how best to differentiate 3G and 4G. Operators need to strike a balance between underwhelming and over-selling, as there may not be any single new killer app in 4G which 3G cannot deliver.

Dataverbruik

Hoewel het technisch mogelijk is om spraak over een LTE-netwerk te laten lopen, men spreekt in dit verband van VoLTE, zal dit volgens de onderzoekers geen hoge vlucht nemen. Slechts voor een handjevol markten zal dit een optie zijn. Vast staat inmiddels wel dat via LTE-netwerken het dataverbruik per gebruiker aanzienlijk zal toenemen in vergelijking met 3G-netwerken. Zo zijn er vorig jaar stijgingen in het dataverbruik per gebruiker gerapporteerd van 50 tot 900 procent. Enerzijds komt dit doordat de heavy users van data naar LTE zijn gemigreerd. Anderzijds zijn de hogere beschikbare snelheden en de verruimde databundels hiervoor verantwoordelijk. LTE-klanten zullen waarschijnlijk verantwoordelijk zijn voor een significant hogere average revenue per user (ARPU) dan 3G-gebruikers. Dit komt volgens de onderzoekers doordat naar LTE gemigreerde of uitgeweken klanten geneigd zijn meer te spenderen aan hun mobiele abonnement dan 3G-klanten. Verder wordt verondersteld dat LTE-gebruikers bereid zijn een opslag te betalen voor de hogere geboden snelheid.

Video

Hoewel LTE-netwerken snel genoeg zijn voor video downloads, zal dit volgens de analisten slechts sporadisch gebeuren vanwege de hoge kosten voor de eindgebruiker. LTE is waarschijnlijk nog niet in staat om een volle bus of trein met forenzen te voorzien van een ongestoorde live tv-uitzending op de mobiel tegen een aanvaardbare prijs, maar dat wil volgens de onderzoekers niet zeggen dat LTE inadeqaat is, maar dat de standaard voor deze specifieke toepassing gewoon niet geschikt is. Wel is LTE veel efficiënter als het gaat om de benutting van het radiospectrum. Ondanks dit efficiencyvoordeel van LTE zal het mobiele providers ongeveer vijf tot tien dollar kosten om 1 GB aan data te transporteren, oftewel het equivalent van twee uur high definition (HD) video streaming, of twee tot vier uur standard definition video. Hoewel sommige carriers voor LTE een introductieprijs van onder de vijf dollar per GB zullen vragen om het gebruik te stimuleren, zullen de prijzen in de loop van de tijd, als de netwerken verder zijn uitgerold, waarschijnlijk worden verhoogd. Uit onderzoek uit 2012 blijkt bijvoorbeeld dat de prijzen varieerden van 0.66 dollar tot 5.50 dollar per GB. De laagste prijs werd berekend door een carrier die slechts vijf procent van zijn klanten had overgezet op LTE. De hoogste prijs werd berekend door een carrier die inmiddels 16 procent van zijn klantenbestand op LTE had overgezet. Daarvoor krijgen eindgebruikers dan wel de beschikking over een netwerk dat meer data sneller en vaak goedkoper aflevert. Het browsen op een mobiel apparaat gaat sneller en gebruiksvriendelijker, foto’s met een veel hogere resolutie worden sneller verstuurd en zakenmensen voor wie e-mail nog steeds een sleutelapplicatie is, kunnen via hun mobiel grotere bijlagen met de e-mail meesturen.

KPN heeft primeur

KPN introduceerde vandaag als eerste 4G in Nederland (klik hier voor meer informatie). Vanaf 4 februari zijn abonnementen met 4G-toestellen beschikbaar bij KPN en Hi. Vanaf die datum is het 4G-netwerk al actief in Amsterdam en het noorden van de Randstad: Amsterdam, Alphen aan de Rijn, Amstelveen, Beverwijk, Haarlem, Purmerend en Zaandam. De rest van Nederland volgt snel. Binnen een jaar zal het merendeel van de Nederlanders kunnen beschikken over 4G. In de zomer van 2014 is 4G landelijk beschikbaar. Hiermee is KPN de eerste aanbieder van 4G op de Nederlandse markt. KPN kiest voor de consumentenmarkt voor een ongewijzigde prijs van de bestaande 2500 MB internetbundel bij een 4G-toestel. Verder worden ook grotere databundels aangeboden. Ook de bestaande zakelijke smartphone-abonnementen worden uitgebreid met nieuwe 4G-varianten. KPN verwacht hiermee dat de Nederlandse mobiele internetgebruiker gaat kiezen voor 4G-abonnementen en -toestellen en claimt tot 10x sneller mobiel internet dan nu het geval is. Gelet op de kanttekening hierboven over geadverteerde snelheden moeten we deze claim met een korreltje zout nemen.

John van Vianen, directeur Zakelijke Markt KPN: ‘Wij willen investeren in een top-infrastructuur omdat we hiermee Nederland vooruithelpen. Want Nederland is internationaal concurrerend in productiviteit en innovatie, aantrekkelijk als vestigingslocatie voor bedrijven en heeft een bevolking die gewend is met de nieuwste technologie te werken. Daarom willen wij 4G snel op de Nederlandse markt brengen: een week na de veiling zijn de benodigde frequenties al in gebruik genomen om te testen en we introduceren onze diensten binnen twee maanden nadat duidelijk werd welke uitkomst de veiling bracht.’

Zakelijke klanten

Voor alle zakelijke klanten van KPN komt 4G eveneens beschikbaar op smartphones, laptops en tablets. De bestaande zakelijke smartphone-abonnementen BedrijfsBundel, BedrijfsFlexibel en BedrijfsOnbeperkt worden uitgebreid met nieuwe 4G-varianten vanaf 1.000 MB. De prijzen van de nieuwe 4G smartphone-abonnementen zijn gelijk aan de huidige 3G-varianten. Naast de smartphone-abonnementen worden ook de laptop/tablet-abonnementen uitgebreid met nieuwe 4G-varianten vanaf 3.000 MB. Zakelijke klanten zijn vrij om op elk gewenst moment over te stappen op één van deze abonnementen en kunnen ook gedurende hun contract de overstap maken naar 4G.

4G-community

Vanaf het begin van de lancering van 4G in Nederland, wordt klanten die een 4G-abonnement van KPN kiezen, de mogelijkheid geboden om zich aan te sluiten bij een 4G-community, met het doel om gezamenlijke ervaringen en verbeteringen te delen en te onderzoeken. KPN wil op die manier de dialoog aangaan om zo in te kunnen spelen op het steeds veranderende gebruik.

Het 4G-netwerk biedt op het zakelijke vlak nieuwe mogelijkheden voor communicatie en samenwerking. Het uitwisselen van grote bestanden gaat sneller. Nieuwe toepassingen zoals mobiele videoconferencing in HD-kwaliteit komen beschikbaar waardoor de communicatie met klanten of collega’s eenvoudiger wordt. 4G is een aanvulling op de 2G- en 3G-netwerken. Deze twee vertrouwde netwerken blijven gewoon bestaan en KPN blijft volgens eigen zeggen investeren in verdere verbetering van deze netwerken. Alle huidige en nieuwe toestellen en apparaten blijven normaal functioneren op 2G en 3G. Klanten die 4G afnemen, kunnen eveneens gebruikmaken van 3G, bijvoorbeeld in een gebied waar op dat moment nog geen 4G-dekking is.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.