KPN is klaar voor M2M

De overheid heeft bepaald dat op 1 maart aanstaande vanwege nummerschaarste alle machine-to-machine abonnementen met een 0970-nummer uitgegeven moeten worden in plaats van met een 06-nummer. KPN is hier volgens eigen zeggen als eerste provider klaar voor.

Machine-to-machine (M2M)-diensten zijn communicatiediensten via het mobiele netwerk waarmee op afstand apparaten uitgelezen, geactiveerd of aangestuurd kunnen worden. Op deze manier is communicatie mogelijk tussen machines onderling -machine-to-machine- of tussen machines en mensen.

Nummerplan

Omdat M2M ‘booming’ is en er dus steeds meer telefoonnummers voor moeten worden uitgegeven, voorziet de overheid dat er in de bestaande 06-reeks onvoldoende nummers beschikbaar zijn voor de nabije toekomst. Hiervoor heeft het kabinet al in 2011 het nummerplan telefoon- en ISDN-diensten gewijzigd. Deze wijziging is per 1 maart 2013 actief waardoor er voor M2M alleen nog maar abonnementen met 0970-nummers worden uitgegeven in plaats van met 06-nummers.

Testfase

KPN heeft IT-systemen, netwerken en processen gereedgemaakt en klanten hierover geïnformeerd. Half december 2012 kregen M2M-klanten de nieuwe simkaarten om te testen of de dienstverlening nog steeds goed liep. De testfase en de invoering verlopen vooralsnog vlekkeloos. KPN is als eerste Nederlandse provider klaar voor de nieuwe twaalfcijferige M2M-nummers. Overigens mogen bedrijven bestaande 06-nummers voor M2M-diensten blijven gebruiken tot het einde van hun contract. KPN doet volgens eigen zeggen veel met M2M. Neem het vanaf 2015 verplichte Europese auto-alarmsysteem eCall. eCall waarschuwt via het mobiele netwerk automatisch de nooddiensten direct na een verkeersongeluk, via M2M-simkaarten. Daarnaast doet KPN mee aan de pilots van het project SMART in-car met als doel de verbetering van de verkeersdoorstroom en -veiligheid. Maar M2M heeft niet alleen te maken met auto’s. Een simpel voorbeeld is het Beeldhorloge, dat een vader ontwikkelde voor zijn verstandelijk gehandicapte dochter die niet kan klokkijken maar wel moet weten wanneer het tijd is voor haar medicijnen. De ingebouwde chip-sim is van KPN.

Connected devices

Connectiviteit wordt steeds belangrijker. Het aantal connected devices wereldwijd wordt momenteel op 9 miljard geschat. Dit aantal zal in 2020 rond de 24 miljard liggen, inclusief connected auto’s, remote monitoring in de zorg en smart meters. Het aantal mobiele connected devices groeit van 6,5 miljard naar 12 miljard in 2020. Hiermee wordt wereldwijd een markt met een waarde van 4,5 biljoen dollar aangeboord. Deze cijfers zijn afkomstig van het zogenoemde Connected Life-onderzoek van GSMA en Machina Research en werden vorig jaar bekendgemaakt tijdens het Mobile World Congress in Barcelona.

Connected Life

Connected Life zorgt volgens de onderzoekers voor nieuwe omzetmogelijkheden die gebaseerd zijn op nieuwe businessmodellen. Directeur Matt Hatton van Machina Research: 'Het staat buiten kijf dat we tegen 2020 in een maatschappij leven die oneindig veel connecties kent, die de manier waarop we leven en werken fundamenteel veranderen.' Waar mobiele telefoons op dit moment nog domineren, zal in 2020 de zogenoemde machine-to-machine communicatie fors toenemen. Volgens de onderzoekers zijn auto’s, zorg en zelfs hele steden tegen die tijd voorzien van M2M-toepassingen. In 2020 zal de omzet uit de verkoop van connected devices en diensten rond de 2,5 biljoen dollar liggen. Hiervan is 1,2 biljoen dollar terug te leiden tot de mobiele operators. De rest wordt via het bredere Connected Life-ecosysteem opgebracht.

Economie

Connectiviteit vertegenwoordigt dus een groot economisch belang. Zo zorgt een verdubbeling van de breedbandsnelheid voor een stijging van 0,3 procent van het Bruto Binnenlands Product (BBP). Dit blijkt uit een onderzoek dat Ericsson gezamenlijk deed met Arthur D. Little en de Chalmers University of Technology in 33 OESO-landen. Een groei van 0,3 procent van het BBP in de OESO-regio is gelijk aan 126 miljard dollar. 'Breedband stimuleert de economische groei door het creëren van meer efficiency voor de samenleving, bedrijven en consumenten. Het biedt mogelijkheden voor meer geavanceerde online diensten, slimmere nutsdiensten, telewerken en telepresence.' Ook in de gezondheidszorg verwachten de researchers dat mobiele toepassingen steeds vaker worden gebruikt.

In de meest recente editie van BTG Magazine (nr. 80, pagina 19 en verder) is een uitgebreid achtergrondartikel over M2M verschenen. [inloggen vereist]

One comment on “KPN is klaar voor M2M

 1. Guido Steusel on

  Dat is goed nieuws, de M2M is momenteel hard aan het groeien, we zien allerlei initiatieven in de markt. Wel is er veel onduidelijkheid bij veel mensen en is het totale ecosysteem nog er onvolwassen.

  Overigens is het niet zo dat alle M2M devices ook daadwerkelijk een telefoonummer nodig hebben, een telefoonnummer is eigelijk een overbodige luxe en werkt kostenverhogend. Een telefoonnummer wordt vooral gebruikt omdat veel klassieke IT systemen rondom een Telefoonnummer ipv bv een IMSI nummer gegroepeerd het zogehete Subscriber Database Management. Het is dus oppassen voor nieuwe legacy. Eea is vergelijkbaar met de opkomst van de mobiele telefonie toen de registratie op huis adres plaats moest vinden, wat lastig was voor prepaid.

Reageren is niet mogelijk

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.