Oude Van Nelle-fabriek voorzien van moderne WiFi

Sinds kort beschikken bezoekers van evenementen in de Rotterdamse Van Nelle Ontwerpfabriek over het snelste WiFi-netwerk van alle evenementenlocaties in Nederland, zo claimt leverancier Cbizz. Het nieuwe draadloze netwerk maakt gebruik van de nieuwste WiFi-standaarden en is bovendien beschikbaar in alle evenementenruimtes. Twaalf WiFi access points zorgen dat alle evenementenruimtes draadloos met het internet zijn verbonden. Het netwerk is compatibel met alle gangbare smartphone- en tabletsystemen.

De behoefte aan datacapaciteit tijdens evenementen groeit volgens de evenementenorganisatie razendsnel. Bezoekers willen tussendoor hun mail kunnen checken, maar ook indrukken, reacties en foto’s delen met anderen via de sociale netwerken. Ook de vraag naar live streaming van en tijdens evenementen neemt snel toe en het aantal event-apps groeit met de dag. Het continu online zijn wordt steeds belangrijker tijdens evenementen. Bijvoorbeeld het duurzaamheidsevenement Rio aan de Maas dat plaatsvond in de Van Nelle Ontwerpfabriek was de gehele dag trending topic op Twitter. Op die manier werden naast de tweeduizend bezoekers nog eens 1,1 miljoen mensen online bereikt.

De hardware voor het nieuwe systeem is afkomstig van Cisco, dat ook de hardware leverde voor de dataverbindingen bij de Olympische Spelen in Londen. De WiFi-installatie is aangelegd door CBizz, binnen het Van Nelle-complex leverancier van onder andere telefonie, internet en glasvezel. CBizz werkt samen met het Datacenter SmartDC dat eveneens is gevestigd op het terrein van de Van Nelle Ontwerpfabriek. Vanuit het SmartDC zorgen twee glasvezelringen (één als reserve) voor de afhandeling van het dataverkeer. Een dieselaggregaat bij het datacenter heeft voldoende brandstof om een eventuele stroomuitval van twee dagen moeiteloos op te vangen.

Beton en staal

De begin jaren ’30 ontworpen Van Nelle Fabriek is een glazen paleis met veel beton en staal en heeft dus weinig bereik. De binnen aangebrachte WiFi acces points vangen dat probleem moeiteloos op. De ontwerpers van destijds hebben veel hoge ruimtes gecreëerd. De Tabaksfabriek is ruim 10 meter hoog en dat is uitermate gunstig voor vlekkeloos WiFi-verkeer. Het project bewijst volgens de betrokken partijen dat zelfs in een oude monumentale fabriek de nieuwste technieken en mogelijkheden waar kunnen worden gemaakt.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.