Hacking is schering en inslag

Het hacken van bedrijfsgegevens heeft vorig jaar een nieuw record bereikt waardoor vertrouwelijke informatie van miljoenen mensen in verkeerde handen terecht is gekomen. Dit blijkt uit de Data Loss Barometer van KPMG, een periodiek, internationaal onderzoek naar het verlies van vertrouwelijke informatie bij bedrijfsleven en overheid. Het blijkt dat vorig jaar wereldwijd 835 incidenten met vertrouwelijke informatie plaatsvonden, een toename van 40 procent vergeleken met 2010. Ruim 160 miljoen mensen werden hiervan slachtoffer.

Uit de Data Loss Barometer blijkt dat bijna 70 procent van de incidenten veroorzaakt is door hackers, mensen of organisaties die inbreken in computersystemen. Hackers richten zich bovendien steeds vaker op het bedrijfsleven. Waren tot een aantal jaren medische dossiers en overheidsinformatie vaak het doelwit, nu richten hackers zich met name op ondernemingen. Wereldwijd steeg het aantal aanvallen op bedrijven van 8 procent in 2010 tot 52 procent vorig jaar.

Incidenten

De Verenigde Staten scoren het hoogst als het om het aantal incidenten gaat waarbij gevoelige gegevens verloren gaan. Vorig jaar vond bijna 48 procent van het aantal incidenten in de Verenigde Staten plaats, gevolgd door het Verenigd Koninkrijk met iets meer dan 10 procent. Van het totaal aantal geregistreerde incidenten vond vorig jaar 2,2 procent in Nederland plaats. Uit het internationale onderzoek blijkt dat de gezondheidszorg steeds minder vaak te maken heeft met diefstal van vertrouwelijke gegevens. In 2010 vond 25 procent van de incidenten plaats in de zorg, in 2012 was dit nog slechts 8 procent. De publieke sector blijkt het meest gevoelig. Ruim 16 procent van de incidenten vond vorig jaar plaats in deze sector.

John Hermans, partner bij KPMG Advisory: ‘Het is duidelijk dat hacken niet langer de activiteit is van een afzonderlijk individu die vanuit zijn slaapkamer probeert in te breken in computersystemen.’

Zorgsector

John Hermans, partner bij KPMG Advisory. ‘Wereldwijd heeft de publieke sector, waaronder de overheid en het onderwijs, duidelijk moeite zich te wapenen tegen inbreuken op de privacy. Dat geldt zowel van binnenuit als van buiten. Als het gaat om vertrouwelijkheid heeft de publieke sector echter dezelfde verantwoordelijkheid als het bedrijfsleven. Zij zal ervoor moeten zorgen dat persoonlijke gegevens vertrouwelijk blijven.’ In ieder geval heeft de zorgsector zich dit gerealiseerd en maatregelen genomen om de kans op incidenten drastisch terug te dringen. In het huidige klimaat, waar bezuinigingen aan de orde van de dag zijn, bestaat echter het gevaar dat de maatregelen zich tot de zorg beperken en dat de rest van de publieke sector achterblijft.

Georganiseerde misdaad

Het gaat volgens de onderzoekers in toenemende mate om georganiseerde misdaad die erop uit is vertrouwelijke bedrijfsinformatie en persoonlijke informatie in handen te krijgen. Vorig jaar werd bijna de helft van het aantal incidenten veroorzaakt door diefstal van persoonlijke gegevens, zoals namen en creditcardinformatie. In 16 procent van de gevallen vormde het stelen van passwords de oorzaak van het incident. Het totaal aantal geregistreerde incidenten is volgens de onderzoekers slechts het topje van de ijsberg. Het onderzoek geeft immers een beeld van de incidenten die gemeld moeten worden en de incidenten die om wat voor reden dan ook in de openbaarheid gekomen zijn. Incidenten waarbij commerciële informatie verloren of gestolen is maar die geen gevolgen hebben voor het individu komen in het algemeen niet naar buiten en worden dan ook niet geregistreerd.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.