Near field communication biedt beste platform voor mobiele betalingen

Meer dan de helft van de onderzochte bedrijven denkt dat mobiel betalen binnen twee jaar de belangrijkste vorm van betalen wordt. Qua technologie verwacht bijna de helft dat betaalsystemen waarbij de betaalkaart zonder lezer kan worden gebruikt de beste oplossing biedt. Dit blijkt uit het jaarlijkse internationale onderzoek van KPMG onder honderdvijftig bestuurders van chipfabrikanten.

Bijna 40 procent van de respondenten ziet mobiel bankieren als het ideale systeem, gevolgd door de mobiele wallet (30 procent). De onderzochte bedrijven vinden dat NFC (near field communication) het beste platform biedt voor mobiele betalingen, gevolgd door RFID (radio frequency identification). ‘De bestuurders van de ondervraagde bedrijven geven aan dat de grootste dip achter hen ligt en dat de komende maanden nieuwe investeringen zullen worden gedaan die moeten leiden tot een duurzame toekomst’, zegt Stephen van den Biggelaar, segmentleider Technologie bij KPMG Advisory. Bijna 80 procent van de bedrijven geeft aan dat de investeringen in onderzoek & ontwikkeling dit jaar zullen toenemen en ruim 70 procent verwacht nieuwe investeringen in zowel de productiecapaciteit, zoals fabrieken en machines, als in nieuwe software. Producenten van halfgeleiders zien het belang van de Verenigde Staten als afzetmarkt voor hun producten toenemen. Door de afnemende economische groei in China en het verwachte economische herstel in de Verenigde Staten moet China terrein prijsgeven en zien steeds meer bedrijven de Amerikaanse markt als de belangrijkste markt voor groei in de komende drie jaar.

Mobiele telefonie

De chipfabrikanten zien het belang van Verenigde Staten als afzetmarkt toenemen. Zo blijkt dat de helft van de bedrijven de meeste groeipotentie ziet in de Amerikaanse markt, gevolgd door China (46 procent) en Europa (34 procent). Hoewel consumentenelektronica en mobiele telefonie van groot belang blijven voor de bedrijven in de sector, geven de bestuurders aan dat nieuwe mobiele toepassingen steeds belangrijker worden voor het succes van de onderneming. Zo verwachten de ondernemingen vooral nieuwe toepassingen op het gebied van mobiel betalen en draadloos energiebeheer. Daarnaast gaan de bedrijven ervan uit dat met name de medische sector en de automobielbranche nieuwe toepassingen voor halfgeleiders zullen introduceren.

Omzet

Driekwart van de ondernemingen gaat ervan uit dat de omzet dit jaar zal toenemen en ruim 70 procent voorziet een toename van de winstgevendheid. Meer dan 20 procent van de bedrijven ziet de winstgevendheid zelfs met meer dan 10 procent toenemen. Tweederde van de bedrijven verwacht bovendien dit jaar het personeelsbestand te zullen uitbreiden, 20 procent verwacht een toename van het aantal werknemers met meer dan 10 procent. Het optimisme over de nabije toekomst zal volgens de onderzochte bedrijven dit jaar zowel tot uitdrukking komen in het aantal fusies en overnames als in het totale werknemersbestand. Van den Biggelaar: ‘Een op de vijf bedrijven verwacht een toename van het totale werknemersbestand van meer dan 10 procent, bijna de helft van de bedrijven voorziet een groei van het aantal werknemers tot 10 procent. Een meerderheid van de bedrijven verwacht bovendien dat het aantal fusies en overnames dit jaar zal toenemen. Ruim de helft van de bestuurders verwacht dit jaar in ieder geval één transactie te zullen realiseren.’

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.