Bijna drie op de vijf werknemers (59 procent) willen hun ict-vaardigheden verbeteren. Gemiddeld zijn zij bereid daar zelfs een dagdeel (3,5 uur) per week aan te willen werken. Dat blijkt uit representatief onderzoek in opdracht van KPN Consulting onder fulltime werkende Nederlanders. Deze uitkomst bevestigt de veronderstelling dat werknemers nieuwe technologieën niet altijd optimaal inzetten voor hun werkzaamheden. Een jaar geleden kwamen onderzoekers van de Universiteit Twente tot soortgelijke conclusies in het rapport CTRL ALT DELETE.
Volgens de onderzoekers zijn medewerkers door gebrek aan ict-vaardigheden én motivatie minder productief. Met een uitgebreide adaptatie-aanpak kan deze weerstand worden weggenomen en zo de arbeidsproductiviteit worden verhoogd. KPN Consulting deed onderzoek naar de ict-vaardigheden van medewerkers en wat er nodig is om succesvol een dergelijke gedragsverandering te bewerkstelligen.
Handleiding
De ondervraagde professionals geven aan dat de tevredenheid over hun ict-vaardigheden op verschillende manieren kan worden verhoogd. Meest populair hierbij is uitleg van de technologie door een directe collega (37,8 procent) of een expert binnen de organisatie (35 procent). De handleiding is met een gemiddelde van 16,2 procent niet populair onder werknemers. Dit middel wordt wel twee keer zo veel door vrouwen geraadpleegd (24 procent) als door mannen (12,7 procent). Vragen stellen aan experts via social media is de minst populaire oplossing (7,5 procent).
Training
Opvallend meer vrouwen dan mannen geven volgens de onderzoekers de voorkeur aan het inroepen van hulp van een directe collega: 44 procent van de vrouwen versus 34,5 procent van de mannen staat hiervoor open. Ook noemen vrouwen bijna twee keer zo vaak als mannen een klassikale training of cursus als oplossing (36 procent versus 18,2 procent). Mannen geven op hun beurt vaker dan vrouwen de voorkeur aan het zelf opzoeken van informatie via intranet of internet (21,8 procent versus 8 procent). De onderzoekers concluderen dan ook dat de behoefte van mannen en vrouwen verschilt als het gaat om vormen van support.
Richie van Heuven van Staereling, consultant van KPN Consulting: ‘We kijken bij een adaptatie-aanpak naar de doelgroep die met de nieuwe technologie aan de slag gaat. Zoals uit het onderzoek blijkt, verschilt de behoefte per doelgroep. Met meer trainingen geven en handleidingen schrijven alleen, los je het probleem niet op.’
Brede aanpak
Om medewerkers te stimuleren de mogelijkheden van de technologie te gebruiken, is volgens de onderzoekers een bredere aanpak nodig. Begin met het centraal zetten van de medewerkers en zoek vanuit dit perspectief de best passende aanpak. Verder is het van belang om de training en ondersteuning af te stemmen op elke doelgroep, of het nou gaat om techneuten of verkopers.
Gebrek aan ervaring
Meestal is het de ict-afdeling die nieuwe technologie invoert op een afdeling, terwijl het de medewerkers ontbreekt aan gebruikservaring. Denk aan de introductie van Windows 8 en Lync of devices zoals tablets en smartphones. Deze bieden veel nieuwe - voor velen onbekende - functionaliteiten die (samen)werken effectiever maken. Als de ict-afdeling de medewerkers daarover niet voldoende informeert, zijn ze minder gemotiveerd om de nieuwe technologie optimaal te benutten. ‘En dat is zonde van de investering, want er is meer uit te halen voor de hele organisatie’, stelt Van Heuven van Staereling.
Gedragsverandering
Volgens de onderzoekers is de houding van medewerkers ten opzichte van nieuwe technologieën doorslaggevend in succesvol gebruik hiervan. Ook bevestigen diverse onderzoeken dat het slim introduceren van technologie een productiviteitsverbetering kan realiseren van maar liefst 28 minuten per werknemer per dag. Van Heuven van Staereling: ‘Als organisatie wil je uiteindelijk een gedragsverandering bereiken.’ Samen met communicatiespecialisten en gedragsdeskundigen moet volgens de onderzoekers worden bepaald welke doelgroepen met welke informatie en middelen worden benaderd voor het maximale leer- en gedragseffect. Met een op maat gesneden zogenoemde adaptatie-aanpak wordt de productiviteit op de werkvloer verhoogd.