Banken starten nu echt met mobiel betalen

ABN Amro, ING en Rabobank starten dit jaar met de mogelijkheid om met een mobiele telefoon bij de kassa van winkels te betalen. De drie banken zullen daartoe in de zomer een eerste lokale introductie doen in Leiden met een grote groep consumenten, winkels en horecagelegenheden. Vervolgens wordt mobiel betalen gefaseerd ingevoerd.

ABN Amro, ING, KPN, Rabobank en Vodafone besloten eerder om de SIXPACK-samenwerkingsvorm, die onder meer gericht was op de introductie van betalen met de mobiele telefoon aan de kassa in 2013 via een gezamenlijke onderneming, te beëindigen. Medio 2011 tekenden de partijen een samenwerkingsovereenkomst om in Nederland gezamenlijk een systeem te introduceren voor dienstverlening op basis van mobiele telefoons, die uitgerust zijn met NFC (near field communication). Naast betalen zouden ook andere diensten zoals loyaliteitssystemen, theater en bioscooptickets, openbaar vervoer en identiteitsbewijzen worden ondersteund door een gezamenlijk platform.

Specifiek voor de introductie in Leiden werken de banken nu samen met KPN en MasterCard. De introductie start met circa 1.000 consumenten met een bankrekening bij een van de drie genoemde banken en met een mobiele aansluiting bij KPN. Zij kunnen bij een groot aantal winkels en horecagelegenheden in het centrum van Leiden mobiel betalen. Het initiatief wordt gesteund door de gemeente Leiden.

Robert Strijk, wethouder van Financiën, Economie en Bereikbaarheid: ‘De gemeente Leiden is enthousiast over dit initiatief dat de economische bedrijvigheid kan stimuleren voor zowel winkeliers als winkelend publiek. Als kennisintensieve stad levert de Gemeente Leiden ook graag een actieve bijdrage om mobiel betalen tot een succes te maken.’

Samenwerking banken

Om de introductie van mobiel betalen in Nederland in goede banen te leiden, hebben de drie banken het samenwerkingsverband Mobiel Betalen Nederland (MBN) geïnitieerd. Ten behoeve van een open en toegankelijke infrastructuur werkt MBN intensief samen met diverse aanbieders binnen die betaalinfrastructuur. Het samenwerkingsverband blijft actief tot de introductie in Leiden is afgerond, naar verwachting eind 2013. De banken zullen vervolgens ieder voor zich mobiel betalen in Nederland verder uitrollen.

NFC

Steeds meer consumenten hebben een mobiele telefoon met NFC-mogelijkheden. Dat betekent dat zij de mobiele telefoon kunnen gebruiken voor het betalen aan de kassa. Gemak en snelheid zijn daarbij de grootste voordelen voor de consument en winkelier. De veiligheid van de betaling is vergelijkbaar met het huidige pinnen. Consumenten hebben hun telefoon altijd bij zich en mobiel betalen voor kleine bedragen gaat vaak sneller dan betalen met contant geld of het huidige pinnen. Winkeliers hebben voordeel van de snelheid van betalen. Zij kunnen meer klanten helpen in kortere tijd. Daarnaast neemt hiermee het gebruik van contant geld verder af, waardoor de veiligheid en efficiency voor winkelier en consument toeneemt.

Betaalautomaat

De consument rekent af door de mobiele telefoon die geschikt is voor mobiel betalen tegen een contactloze betaalautomaat te houden. Lage bedragen kunnen direct worden afgeschreven van de bankrekening van de klant, voor bedragen boven 25 euro is een pincode verplicht. De contactloze betaalautomaat bij de winkelier kan ook direct worden gebruikt voor andere contactloze Maestro of V PAY-betalingen met een mobiele telefoon of een contactloze betaalpas.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.