Zakelijke grootgebruikers klagen over aanbieders van connectiviteitsdiensten

Bijna vier op de tien West-Europese bedrijven zijn ontevreden met hun huidige provider. Nederlandse bedrijven zijn het minst tevreden met hun aanbieder van connectiviteitsdiensten. Dit blijkt uit een enquête van Vanson Bourne in opdracht van netwerkspecialist Ciena.

De onderzoekers hebben de belangrijkste pijnpunten op het gebied van zakelijke connectiviteit en de noodzaak voor providers om hun dienstenaanbod aan te passen aan verticale markten geïnventariseerd.

Volgens de onderzoekers laten providers kansen schieten om maatwerkdiensten te ontwikkelen die een oplossing bieden voor de problemen van zakelijke klanten. Het belangrijkste pijnpunt voor Nederlandse bedrijven is het gebrek aan op maat toegesneden service level agreements (19%). Bijna een vierde van de ondervraagde Britse bedrijven (23%) zag klantenservice als het belangrijkste zwakke punt van hun provider. Duitse en Franse ondernemingen leken meer problemen te hebben met langzame verbindingen (respectievelijk 19 en 21%).

WAN

Bijna vier op de tien ondervraagde bedrijven zegt ontevreden te zijn over de kwaliteit van de door hun provider geleverde WAN-verbindingen. Bij Britse, Duitse en Franse bedrijven was er sprake van vergelijkbare scores. Nederlandse bedrijven tonen zich echter het meest ontevreden. Bijna de helft geeft aan verre van tevreden te zijn (47%). Dit doet vermoeden dat er binnen de verschillende verticale markten behoefte bestaat aan providers met een geoptimaliseerd dienstenaanbod dat beter in de veranderende behoeften van zakelijke klanten voorziet.

Zwakke punten

Bedrijven in specifieke sectoren vertonen een zelfs nog sterkere mate van ontevredenheid met hun huidige provider. Meer dan vier op de tien respondenten in de nutssector (44%) geeft aan verre van tevreden te zijn, op de voet gevolgd door respondenten in de financiële sector (43%) en publieke sector (40%). Gevraagd naar de belangrijkste zwakke punten van providers noemde bijna een kwart (23%) van alle bedrijven in de financiële sector het gebrek aan op maat toegesneden service level agreements. In de media- en entertainmentbranche werden langzame verbindingen als een belangrijk gebrek gezien (27%). Nutsbedrijven klagen over lage verbindingssnelheden (18%) en een gebrekkige beveiliging (18%).

Rob Wilts, regionaal directeur Nederland, Nordics en Oost-Europa bij Ciena:

‘Veel mensen denken dat de markt voor zakelijke connectiviteit verzadigd is. Er zou weinig ruimte voor providers zijn om van prijsgebaseerd businessmodel te veranderen naar een propositie die op meerwaarde is gebaseerd. Maar gezien het hoge percentage Europese ondernemingen dat zich ontevreden toont met de kwaliteit van hun huidige verbindingen, liggen er voor innovatieve providers volop kansen in het verschiet om hun zakelijke dienstenaanbod te differentiëren.’

Regionale verschillen

Uit de resultaten blijkt verder dat providers bij de ontwikkeling van zakelijke diensten oog moeten hebben voor regionale verschillen. Gevraagd naar de belangrijkste uitdaging op het gebied van de eisen en planning op het gebied van WAN-verbindingen verwees een kwart (24%) van alle Britse respondenten naar budgetbeperkingen. Hiervan lijkt minder sprake te zijn in andere Europese markten. Een derde (32%) van alle Duitse bedrijven gaf aan zich zorgen te maken over de beveiliging, terwijl een kwart (24%) van de Nederlandse respondenten verwees naar de steeds hogere verwachtingen van zakelijke gebruikers.

Selectiecriteria

Over de hele linie zijn de belangrijkste selectiecriteria voor bedrijven bij de keuze van een leverancier van WAN-verbindingen de beveiliging van het dataverkeer (31%), de bandbreedte (22%) en de prijs (16%). De beveiliging van het dataverkeer is met name belangrijk voor Duitse en Franse bedrijven, en vormt het belangrijkste criterium voor respectievelijk 38 en 36% van alle bedrijven. Hoewel de bandbreedte en beveiliging voor Nederlandse bedrijven belangrijke criteria vormden, bleek uit de enquêteresultaten dat op maat toegesneden service level agreements een prioriteit vormden voor maar liefst een vijfde van de Nederlandse respondenten.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.