Big data is potentiële goudmijn

Wereldwijd denkt 60 procent van de it-managers dat big data bedrijven en landen kan helpen om de besluitvorming en het concurrentievermogen te verbeteren. Het vertrouwen hierin is het grootst in China (90 procent), Mexico (85 procent) en India (82 procent). In Nederland is men sceptischer en zegt slechts 32 procent van de respondenten dat vertrouwen te hebben. Big data is een potentiële goudmijn, maar veel organisaties worstelen met zowel de zakelijke als de it-uitdagingen van het fenomeen. Dit blijkt uit onderzoek van Cisco.

Dagelijks genereren smartphones, sensors, videocamera’s, slimme meters en andere aan internet verbonden apparatuur enorme hoeveelheden data. Deze data komen bovenop de enorme informatieberg die uit traditionele bronnen afkomst is. Deze lawine aan data vertegenwoordigt volgens de onderzoekers een potentiële goudmijn aan inzichten, maar het blijkt dat it-professionals en bedrijven voor de uitdaging staan om strategische waarde uit hun data te halen.

klik om te vergroten

klik om te vergroten

Strategische waarde

Hoewel de meeste bedrijven data verzamelen, opslaan en analyseren, geeft slechts 28 procent van de respondenten aan op dit moment strategische waarde uit hun data te halen. In Nederland geeft de helft van de respondenten aan dat big data de komende vijf jaar meer strategische prioriteit zal krijgen. Wereldwijd ligt dat percentage iets hoger.

Voor het zogenoemde Connected World Technology Report is onderzoek gedaan onder it-professionals in achttien landen, waaronder Nederland, naar de uitdagingen, de it readiness, de technologiekloof en de strategische waarde van het implementeren van big data-trajecten. Volgens de onderzoekers kan big data concurrentievoordeel bieden aan degenen die data op nieuwe en creatieve manieren benutten.

Obstakels

It-managers geven aan dat er obstakels zijn die het implementeren van big data-oplossingen in de weg staan. Beveiliging is de belangrijkste hobbel, gevolgd door gebrek aan budget en gebrek aan de juiste expertise. Wereldwijd geeft een op de vier respondenten aan dat de beveiliging van data en risicomanagement een grote zorg is. Het enorme volume, de vele verschillende manieren om toegang te krijgen tot de data en gebrek aan budget voor beveiliging zijn de belangrijkste redenen waarom beveiliging van big data zo’n grote uitdaging is. Ook geeft een op de vier respondenten aan niet voldoende expertise in huis te hebben, zoals it-medewerkers of medewerkers met big data-expertise, gevolgd door te weinig budget (16 procent) en gebrek aan tijd om big data te bestuderen (14 procent).

Netwerkbelasting

Meer dan de helft van de respondenten denkt dat big data voor meer it-budget zal zorgen. Vier van de vijf respondenten zegt dat big data-projecten in meer of mindere mate een beroep zullen doen op cloudomgevingen. De mate waarin naar de cloud wordt overgestapt kan daarom een impact hebben op de implementatie - en de voordelen - van big data. Bijna de helft van de ondervraagde it-managers denkt dat hun netwerkbelasting de komende twee jaar zal verdubbelen door het toegenomen dataverkeer. In Nederland denkt iets meer dan de helft van de respondenten dat. Slechts twee op de vijf respondenten geeft aan dat zij voorbereid zijn op de grote toename van het netwerkverkeer, terwijl een op de vijf verwacht meer bandbreedte nodig te hebben. Een op de vier respondenten zegt beter it-beleid en beveiligingsmaatregelen nodig te hebben.

Samenwerken

Big data betekent voor it'ers een kans om waarde toe te voegen en beter samen te werken met de verschillende afdelingen binnen de organisatie, teneinde de omzet te vergroten, zo constateren de onderzoekers. Big data-projecten kunnen de afdeling it helpen om een strategische partner te worden binnen hun organisatie. Driekwart van de respondenten geeft aan dat de it-afdeling de big data-strategie zal vormgeven. De meest genoemde afdelingen die daarbij betrokken worden zijn research & development en boekhouding. Veel bedrijven ontdekken dat bij big data-projecten verschillende afdelingen betrokken zijn waardoor op een nieuwe manier moet worden samenwerkt binnen de organisatie.

Data scientists

Er zijn speciale vaardigheden en creativiteit nodig om het volledige potentieel van big data te ontsluiten. Er zijn it-professionals nodig met een speciale opleiding. Data scientists zullen de ruwe data moeten omzetten in nieuwe verbanden en inzichten, dit op een creatieve, visuele manier overbrengen en aangeven wat de impact is op de business. Een op de vier respondenten geeft aan dat big data een grote impact zal hebben op het it-personeel, terwijl de helft aangeeft dat het tenminste enige impact zal hebben. Aan de respondenten werd ook gevraagd of zij persoonlijk in staat zijn om de big data-kansen te benutten. 35 procent geeft aan dat zij daar zonder meer klaar voor zijn, 36 procent zegt er wel klaar voor te zijn maar dat technologieën en oplossingen ontbreken, terwijl een kwart zegt er helemaal niet klaar voor te zijn.

Databronnen

De respondenten noemen de volgende databronnen:

 • 74 procent verzamelt de huidige data
 • 55 procent heeft historische data verzameld
 • 48 procent komt met data van sensors en monitors
 • 40 procent maakt gebruik van real-time data die gebruikt wordt en vervolgens gewist
 • 32 procent verzamelt ongestructureerde data, zoals video

Data in beweging

Real-time gegevens die afkomstig zijn van apparatuur, sensors en video zijn volgens de onderzoekers een belangrijke databron die grotendeels nog niet aangeboord is. Slechts een derde heeft een concreet plan om deze nieuwe databronnen te benutten. Het netwerk kan de context aangeven van deze ‘data in beweging’, zoals de locatie van het apparaat, het soort en de beschikbaarheid. Op basis hiervan kunnen applicaties beslissingen nemen of acties ondernemen die direct relevant zijn. Volgens experts zullen er in 2017 meer dan 1,7 miljard machine-to-machine connecties zijn. Drie van de vier respondenten heeft het voornemen om data van digitale sensors, slimme meters, video en andere niet-traditionele zogenoemde slimme apparatuur op te nemen in hun big data-plannen.

klik om te vergroten

klik om te vergroten

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.