Dwingende leiders demotiveren medewerkers

Managers leunen te veel op één leiderschapsstijl. Dat demotiveert medewerkers en remt de groei van de organisatie. Wereldwijd creëert 55 procent van de managers een demotiverend werkklimaat onder hun werknemers. In Nederland is dit zelfs 68 procent. Dit blijkt uit onderzoek van organisatieadviesbureau Hay Group onder meer dan 95.000 managers bij 2200 organisaties wereldwijd.

Goed leiderschap creëert volgens de onderzoekers een positief werkklimaat met betrokken medewerkers. Slecht leiderschap heeft het tegenovergestelde effect en een demotiverend effect op de sfeer. Dit leidt tot hoog personeelsverloop en frequent verzuim en beïnvloedt daarmee het bedrijfsresultaat.

Erin Lap, director executive development bij Hay Group:

‘Door gebruik te maken van meerdere leiderschapsstijlen creëren managers een werkklimaat dat innovatie en creativiteit stimuleert. Vergelijk het met een golfer die gebruikt maakt van meerdere clubs.’

Doe wat ik zeg

Door de aanhoudende crisis en economische onzekerheid valt de meerderheid van de Europese managers terug op een dwingende leiderschapsstijl. Gekenmerkt door een ‘doe wat ik zeg’ houding geeft de dwingende manager instructies en voert meer controle uit over de medewerkers. 38 procent van de Europese managers gebruikt deze leiderschapsstijl, tegenover 23 procent in Noord-Amerika.

De voorkeursstijl van Nederlandse managers blijft echter de democratische leiderschapsstijl met als voordeel dat beslissingsbevoegdheid laag in de organisatie ligt. Dit poldermodel heeft ook valkuilen, bijvoorbeeld trage besluitvorming. In Nederland zie je dat managers onder druk niet opleggen wat er moet gebeuren (dwingende leiderschapsstijl), maar het zelf overnemen (maatgevende leiderschapsstijl). Dit heeft eveneens een demotiverend effect.

Onderzoek heeft aangetoond dat er zes wezenlijke gedragspatronen, of leiderschapsstijlen, zijn die managers gebruiken: de dwingende, de gezaghebbende, de relatiegerichte, de democratische, de maatgevende en de coachende stijl. 

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.