Kabinet neemt ict eindelijk serieus

Minister Kamp van Economische Zaken heeft vijf topmensen uit het bedrijfsleven aangewezen die doorbraken moeten gaan realiseren in het gebruik van ict in onder meer het mkb en (top)sectoren. Belangenorganisatie BTG vindt dit een goede zaak.

Naast oud-minister en internetondernemer Willem Vermeend zijn Erna Froon (Happy Customers), Mark Herbold (ceo ESRI Nederland), Rutger van Slobbe (lid Topteam Logistiek) en Daniël Ropers (directeur bol.com) aangesteld om in publiek-privaat verband ict-gebruik bij ondernemingen te vergroten en daarmee innovatie te bevorderen en de concurrentiekracht te verbeteren.

In het rapport van het World Economic Forum (WEF) over Information Technology staat Nederland, na Finland, Singapore en Zweden, vierde qua inzet van ict. Hiermee is Nederland twee plaatsen gestegen ten opzichte van 2012. Om deze positie verder te verbeteren is volgens het kabinet extra inspanning nodig. Zo moet bijvoorbeeld het gebruik van ict bij onderzoek voor mkb-bedrijven toegankelijker worden gemaakt. Mkb-bedrijven kunnen dan prototypes digitaal, goedkoper, beter en sneller testen en betere producten ontwikkelen.

Het kabinet wil bovendien dat in 2017 burgers en bedrijven hun zaken met de overheid digitaal kunnen afhandelen. Daarvoor is het nodig dat digitale voorzieningen niet alleen worden geïmplementeerd maar ook worden gebruikt.

Vermeend en Froon gaan zich samen inzetten voor het mkb. Herbold doet dit voor bedrijven die open (geografische) data willen (her)gebruiken. Van Slobbe zet zich in voor verbetering van informatie-uitwisseling in de logistieke sector en Ropers om belemmeringen weg te nemen voor achterblijvend gebruik van digitale overheidsvoorzieningen door burgers en bedrijven.

Jarenlang was het voor journalisten een nationale sport om in de respectievelijke regeerakkoorden te tellen hoeveel keer het woord ict voorkwam. Het resultaat was meestal bedroevend. Met de opkomst van trends als cloud computing, big data en opensourcesoftware is het volgens belangenorganisatie BTG een goede zaak dat het kabinet nu eindelijk serieus werk maakt van de digitalisering van onze samenleving.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.