T-Mobile contracteert Huawei voor bouw 4G-netwerk

markt_spelersT-Mobile Nederland heeft een contract gesloten met het Chinese Huawei voor het leveren van de infrastructuur voor een nieuw radionetwerk. Het meerjarige contract heeft betrekking op alle 5.000 basisstations in Nederland van T-Mobile.

De telecom provider wil alle basisstations in Nederland gereedmaken voor de volgende generatie mobiel breedband internet: 4G. Door de techniek van Huawei te implementeren, is het netwerk straks uitgerust met de nieuwste radiotechnologie waardoor klanten over zeer snel internet kunnen beschikken. Huawei heeft wereldwijd al meer dan 170 zogenoemde Single RAN-netwerken geleverd aan telecom providers. Financiële details van het contract zijn niet bekendgemaakt.

Single RAN

T-Mobile rust alle basisstations uit met Single RAN, een geïntegreerd radionetwerk dat niet alleen 4G ondersteunt, maar ook de bestaande gsm, EDGE, UMTS en HSPA-netwerken voor voice, narrowband en mobiel breedband. Via een zogenaamd swap-project wordt in ongeveer twee jaar tijd het bestaande 2G/3G netwerk vervangen door een Single RAN. RAN is de afkorting voor radio access network. Hiermee wordt tegemoetgekomen aan de sterk toenemende vraag naar mobiel breedband en de tegelijkertijd populair blijvende bestaande technologieën als gsm en UMTS. Telecomproviders zijn met Single RAN in staat alle technologieën eenvoudig en efficiënt in te zetten en te beheren. Frank Meywerk, directeur Technologie van T-Mobile Nederland, verklaart dat het gaat om een volledig geïntegreerde netwerkoplossing waar de bijna 5 miljoen klanten direct van zullen gaan profiteren.

Justin Feng, directeur Technical Solutions bij Huawei:

‘T-Mobile is een prachtige klant om toe te voegen aan ons portfolio. We zijn er trots op dat we met deze deal nu alle West-Europese landen op het vaste land van 4G-technologie hebben kunnen voorzien.’

Frequenties

Afgelopen december verwierf T-Mobile in het kader van de frequentieveiling vijftien nieuwe vergunningen in verschillende frequentiebanden. Zo heeft de telecom provider volgens eigen zeggen een ideale combinatie verworven om dit jaar het snellere 4G-internet te introduceren en tegelijkertijd het bereik en kwaliteit van alle diensten zowel  binnen- als buitenhuis te optimaliseren. Met de 900- en 1800-banden is de telecom provider in staat om snel mobiel internet, met hoge kwaliteit, voor iedereen toegankelijk te maken. De verworven vergunningen in de 1800-band zijn afgestemd om de klanten met een high-end smartphone snel van een maximale 4G-snelheid te voorzien.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.