Zakenreizigers ergeren zich groen en geel aan hoge WiFi-kosten

business_trendsNegenenvijftig procent van de mobiele medewerkers wereldwijd heeft onlangs ruim 15 euro per dag betaald voor eenmalig gebruik van WiFi. Vierentwintig procent van hen zelfs meer dan 23 euro. Dit blijkt uit onderzoek van iPass. De onderzoekers hebben een verband gelegd tussen BYOD-beleid, smartphone-gebruik en de productiviteit van medewerkers in verschillende regio’s.

Het rapport is gebaseerd op een enquête onder 1.150 mobiele werknemers van bedrijven verspreid over de hele wereld, tussen 28 maart 2013 en 19 april 2013.

How many hours in a business day are you unproductive due to a Wi-Fi dead zone (no wireless coverage)?

How many hours in a business day are you unproductive due to a Wi-Fi dead zone (no wireless coverage)?

De onderzoekers tonen aan dat mobiele medewerkers hun connectiviteit gebruiken om productiever en langer te kunnen werken. Het blijkt dat het meeste werk via WiFi-verbindingen wordt verricht. Slechte connectiviteit, dure WiFi-verbindingen en een overdreven streng BYOD-beleid belemmeren deze ontwikkeling volgens de onderzoekers nog steeds.

Regionale verschillen

In Noord-Amerika werken werknemers gemiddeld meer uren (50) per week dan de collega's in Zuidoost-Azië (48) en Europa (47). Meer dan de helft (51 procent) van alle mobiel werkende mensen werkt 50 uur of meer per week en 16 procent werkt 60 uur of meer per week. Het blijkt dat Noord-Amerikanen niet alleen meer werken dan andere mobiele werknemers, maar dat zij hun smartphones als een belangrijk hulpmiddel voor de productiviteit zien.

Evan Kaplan, CEO van iPass:

‘Het wordt steeds duidelijker dat innovatieve it-afdelingen de productiviteit van medewerkers flink kunnen verbeteren door ze te voorzien van smartphones, tablets en connectiviteit tijdens het reizen, of tijdens het werken op afstand. Hoewel BYOD en WiFi niet overal beschikbaar zijn, toont ons onderzoek aan dat mobiele werknemers toegang willen tot betrouwbare en rendabele verbindingen waar en wanneer ze moeten werken.’

 

How often are you actively using Wi-Fi on any given day?

How often are you actively using Wi-Fi on any given day?

 

BYOD-beleid

BYOD-beleid kan volgens de onderzoekers bijdragen aan verhoging van de productiviteit, omdat het werknemers keuzevrijheid geeft, zodat ze kunnen werken waar en wanneer ze maar willen. Omdat het belang van BYOD voor mobiele medewerkers wordt benadrukt, maakt inmiddels 70 procent van alle mobiele medewerkers gebruik van het BYOD-beleid binnen hun bedrijf. Van alle respondenten, werken Noord-Amerikanen het meest bij bedrijven die BYOD toestaan. Dit beleid is zo belangrijk aan het worden, dat 35 procent van alle respondenten zegt dat het BYOD-beleid van een bedrijf hun keuzes over het dienstverband kunnen gaan beïnvloeden.

Declareren

What is the most you have paid for Wi-Fi access at one time? A day-pass, for example.

What is the most you have paid for Wi-Fi access at one time? A day-pass, for example.

Zeventig procent van de mobiele werknemers krijgt toestemming om hun persoonlijke mobiele apparaten te gebruiken voor het werk. Noord-Amerikaanse werknemers werken het liefst voor een bedrijf met een BYOD-beleid, gevolgd door Zuidoost-Aziatische werknemers en Europese werknemers. Van alle respondenten die volgens BYOD werken, zei de meerderheid dat ze WiFi-kosten voor hun persoonlijke mobiele apparaten declareren, of zouden declareren. Mobiele mensen werken op verschillende locaties. De meest waarschijnlijke zijn hun huis of een flexkantoor. 75 procent van hen werkt ook op afstand vanuit hotels, 40 procent geeft aan vanuit vliegtuigen en koffiehuizen te werken, 29 procent werkt ook in het openbaar vervoer, zoals treinen, bussen en metro’s. Bijna drie van de vier (71 procent) respondenten onderzoekt de beschikbaarheid van WiFi-hotspots alvorens te reizen. Vooral in Zuidoost-Azië, gevolgd door de Europese en Noord-Amerikaanse werknemers.

WiFi-hotspot

De meeste mobiele mensen besteden het grootste deel van hun werkdagen binnen het bereik van een WiFi-hotspot. Zo'n 41 procent van de respondenten zei dat het ontbreken van een draadloze verbinding hen gedurende minstens 10 procent van de werkdag minder productief maakt. Dat komt neer op zo'n 251 verloren uren per jaar, ofwel meer dan een maand aan verloren productiviteit, per jaar per werknemer. Het productiviteitsverlies is waarschijnlijk nog hoger, met 18 procent van de mobiele medewerkers die zeggen dat ze minstens 25 procent van hun dag niet productief kunnen zijn door het ontbreken van WiFi. Een meerderheid van de respondenten voelt zich 'productiever' in plaats van 'minder productief' wanneer zij vanuit huis of vanuit andere locaties op afstand werken.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.