Twintig procent volwassenen wil Google Glass verbieden

business_trendsOndanks de vele voordelen die draagbare technologie zowel consumenten, bedrijven als overheden te bieden heeft, zijn er serieuze zorgen over de privacy bij het gebruik ervan bij 51 procent van de volwassenen. Zo denkt bijna tweederde (62 procent) dat Google Glass en andere draagbare apparaten op een of andere manier gereguleerd moeten worden en 20 procent zegt zelfs op voorhand dat dergelijke apparaten totaal verbannen moeten worden. Dit blijkt uit onderzoek van Rackspace in samenwerking met het Centre for Creative and Social Technology (CAST) van de Goldsmiths, University of London onder 4.000 volwassenen in de Verenigde Staten en Europa.

Rackspace heeft volgens eigen zeggen diepgaand onderzoek laten doen naar het gebruik van ‘draagbare technologie’ en de impact daarvan op consumenten en bedrijven.

Draagbare technologie (ook wel ‘fashion electronics’ genoemd) is de verzamelnaam van kleding en accessoires waarin computertechnologie en elektronica zijn verwerkt, zoals Google Glass, Nike Fuelband, smart watches, et cetera.

Zes profielen

NL_15703De onderzoekers onderscheiden zes verschillende profielen van gebruikers van draagbare technologie: de curious, de controller, de quantified selfer, de self medic, de finish line fanatic en de digital native. Hoewel slechts 18 procent van de respondenten ooit gebruik heeft gemaakt van draagbare technologie gelooft 82 procent van de gebruikers in de Verenigde Staten en 71 procent in Europa dat deze zogenoemde ‘cloud powered’-technologie hun leven heeft verrijkt.

Carrière

 • 63 procent van de Europese en 71 procent van de Amerikaanse respondenten geeft aan dat hun gezondheid en fitheid dankzij draagbare technologie is verbeterd.
 • 33 procent van de respondenten gelooft dat draagbare technologie een positieve bijdrage heeft geleverd aan de ontwikkeling van hun carrière.
 • 39 procent van de Europese en 53 procent van de Amerikaanse respondenten zegt dat ze zich intelligenter voelt dankzij draagbare technologie.
 • draagbare technologie heeft het zelfvertrouwen een enorme boost gegeven bij zeker 46 procent van de respondenten in Europa en 54 procent in de VS.
 • 53 procent van de Europese en 60 procent van Amerikaanse respondenten gelooft dat draagbare technologie hen helpt de regie over hun eigen leven te voeren.
 • 27 procent van de Europese en 36 procent van Amerikaanse respondenten gebruikt draagbare technologie expliciet als onderdeel van hun liefdesleven.

Robert Scoble, technology evangelist bij Rackspace:

‘We staan aan het begin van een tijdperk waarin draagbare technologie op grote schaal gedragen en gebruikt gaat worden, Google Glass is een goed voorbeeld van een apparaat dat zal zorgen voor een enorme boost. Het is daarom goed te weten dat draagbare technologie en de cloud hand in hand gaan. Samen zorgen deze technologieën ervoor dat de ‘dragers’ profiteren van de voordelen. Cloud computing staat aan de basis van de revolutie van draagbare technologie. Het zorgt er namelijk voor dat de data die gegenereerd wordt direct geanalyseerd wordt en beschikbaar is wanneer gebruikers ze nodig hebben.’

Data delen

Draagbare technologie is een wezenlijk onderdeel van het ‘internet der dingen’, een groeiend netwerk met apparaten (van smartphones tot en met wegsensoren) die in contact staan met internet en data in real time delen. Het onderzoek toont aan dat burgers welwillend zijn om de data die hun draagbare technologie genereert te delen met centrale of lokale overheden. Op die manier kunnen de autoriteiten beschikken over gegevens die ze kunnen inzetten bij het verbeteren van publieke diensten. 19 procent van de Europese en 22 procent van de Amerikaanse respondenten zou bereid zijn draagbare technologie te gebruiken die informatie verzamelt voor de centrale overheid. Een op de drie mensen uit het onderzoek zou zelfs bereid zijn technologie te dragen die informatie over gezondheid genereert en deelt met allerlei gezondheids- en zorginstellingen.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.