BYOD zorgt voor explosie aan beveiligingsincidenten

business_trends79 procent van de bedrijven wereldwijd heeft het afgelopen jaar te maken gehad met een mobiel beveiligingsincident. De kosten die daarmee gepaard gingen waren substantieel. Het ging in zeker 42 procent van de gevallen om bedragen met vijf nullen, waarbij de kosten voor 16 procent van de getroffen bedrijven zelfs hoger waren dan 500.000 dollar. Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van Check Point Software Technologies.

De onderzoekers ondervroegen bijna 800 IT-professionals in de Verenigde Staten, Canada, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Japan. Het rapport geeft inzicht in de enorme groei van BYOD en het aantal mobiele beveiligingsincidenten.

Arthur van Uden, country manager Benelux van Check Point Software Technologies:

‘Zonder twijfel zorgen de explosie van BYOD, mobiele apps en clouddiensten bij grote en kleinere bedrijven voor een nieuwe drive om bedrijfsinformatie echt goed te gaan beschermen. Een effectieve, mobiele beveiligingsstrategie focust op het beveiligen van bedrijfsinformatie op alle apparaten en zorgt voor degelijke en betrouwbare toegang tot die data en applicaties, waar dan ook. Net zo belangrijk is werknemers te wijzen op de mogelijke gevaren. De meeste bedrijven zijn, terecht, banger voor roekeloze werknemers dan voor cybercriminelen.’

Mobiele apparaten, van smartphones tot en met tablets, blijven it-teams die verantwoordelijk zijn voor de beveiliging van bedrijfssystemen en gegevens bezighouden. Gevoelige bedrijfsinformatie kan eenvoudig verstuurd of gelekt worden of zelfs verloren raken, en de recente BYOD-trend in het bedrijfsleven zorgt ervoor dat dat alleen nog maar vaker gebeurt. Steeds meer bedrijfsinformatie, waaronder gevoelige klantinformatie, wordt opgeslagen op persoonlijke, mobiele apparaten die over het algemeen niet door it worden beheerd.

Uitdagingen met BYOD

Uitdagingen met BYOD

 

Bevindingen

 • Van de bedrijven die persoonlijke mobiele apparaten toelaten op het netwerk, geeft 96 procent aan dat het aantal persoonlijke mobiele apparaten in hun bedrijf groeit. Zeker 45 procent zegt meer dan vijf keer zo veel persoonlijke mobiele apparaten in het bedrijf te hebben als twee jaar geleden.
 • Mobiele beveiligingsincidenten zijn aan de orde van de dag en zijn erg kostbaar voor grote en kleine bedrijven. Meer dan de helft (52 procent) van de grote bedrijven geeft toe dat mobiele beveiligingsincidenten hen het afgelopen jaar meer dan 500.000 dollar heeft gekost. Zelfs bij 45 procent van mkb-bedrijven met minder dan 1.000 man personeel stegen de kosten voor mobiele beveiligingsincidenten het afgelopen jaar boven de 100.000 dollar.
 • Volgens 49 procent van de bedrijven levert Android de grootste veiligheidsrisico’s op (vorig jaar was dat percentage 30 procent), in vergelijking met Apple, Windows Mobile en BlackBerry.
 • Bedrijfsinformatie op mobiele apparaten wordt niet beheerd. Ondanks allerlei kostbare incidenten, beheert 63 procent van de bedrijven de informatie op persoonlijke apparaten van het personeel niet en 93 procent heeft serieuze problemen met het invoeren van BYOD-beleid.
 • Steeds meer mobiele apparaten bevatten gevoelige klantinformatie. Meer dan de helft (53 procent) van de onderzochte bedrijven geeft aan dat er gevoelige klantinformatie op mobiele apparaten staat. Vorig jaar was dat percentage 47 procent

 

De kwetsbaarheid van mobiele data

De kwetsbaarheid van mobiele data

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.