It-beslissers zijn optimistisch over werken vanuit de cloud

business_trendsBijna de helft van de Nederlandse organisaties verwacht binnen twee jaar over werkplekken in de cloud te beschikken. Toch maakt bijna één op de drie organisaties zich nog zorgen over de cloud: met name de veiligheid van gegevens, privacybescherming en mogelijke downtime worden als obstakels gezien. Dit zijn enkele uitkomsten van een onderzoek dat in opdracht van Macaw door Pb7 Research is uitgevoerd onder 101 it-beslissers van Nederlandse organisaties met 50 of meer medewerkers.

Een grote meerderheid van Nederlandse it-beslissers is overtuigd van de positieve invloed van oplossingen voor digitale werkplekken in de cloud op de productiviteit van kenniswerkers.

Virtualisatie

In welke mate maken it-beslissers gebruik van de volgende virtualisatie en/of cloudoplossingen ten behoeve van de werkplek van kenniswerkers?

Welke virtualisatie en/of cloudoplossingen gebruiken jullie nu en over twee jaar?

Volgens de onderzoekers zullen cloud- en virtualisatieoplossingen voor de werkplek explosief toenemen. Van deze oplossingen wordt verwacht dat ze een positieve invloed hebben op de productiviteit van kenniswerkers: 69 procent voorziet een einde aan capaciteitsproblemen, 70 procent verwacht betere samenwerking, 72 procent verwacht betere mobiele toegang tot informatie en 76 procent verwacht sneller nieuwe werkplekken te kunnen aanmaken.

Projectgedreven

Voor deze explosieve toename geven de onderzoekers ook een verklaring: driekwart van de Nederlandse organisaties werkt nu projectgedreven. Voor deze organisaties is de traditionele client/server-omgeving onvoldoende flexibel. Zij hebben behoefte aan een werkomgeving die schaalbaar is, die beschikt over een rijke functionaliteit voor samenwerken en die bovendien snel is uit te rollen. Een goede werkplek in de cloud kan dit bieden. De respondenten verstaan onder een goede werkplek een geïntegreerde totaaloplossing die via elk device te benaderen is.

Bezwaren

De onderzoekers signaleren ook bij een derde van de organisaties bezwaren tegen een werkplek in de cloud. Zij zetten vraagtekens bij de veiligheid en it-beslissers vragen zich af of er wel voldoende interne support voor is. Er zijn nog altijd voldoende it-beslissers die liever kiezen voor de traditionele manier van werken. Nog altijd eenvijfde houdt vast aan dat wat men kent en waagt de stap naar werkplekken in de cloud liever niet. Interessant is volgens de onderzoekers ook dat een aantal it-beslissers uitgerekend de it-afdeling als struikelblok ziet op weg naar werkplekken in de cloud, hoewel ook acceptatie door de business-organisatie nog met enige regelmaat als een probleem wordt ervaren.

Maarten Sikkema, CTO van Macaw:

‘Nu steeds meer organisaties projectmatig werken met teams waarvan de samenstelling niet constant is en die niet meer aan een specifieke locatie gebonden zijn, veranderen uiteraard ook de eisen die zij aan een werkplek stellen. Een werkplek in de cloud voldoet aan die eisen en kan zo voor de nodige productiviteitswinst zorgen. Ik begrijp overigens wel dat er nog twijfel bestaat over de veiligheid en bedrijfszekerheid van de cloud.’

Productiviteitswinst

De ondervraagde it-beslissers geven aan in meer of mindere mate productiviteitswinst te verwachten van vrijwel alle werkplektoepassingen die gevirtualiseerd zijn of in de cloud draaien. Zij verwachten vooral veel productiviteitswinst van het delen van documenten en het organisatie-intranet. Ook goed scoren ‘mail, messaging & collaboration’ uit de cloud.

Conclusie

It-beslissers hebben volgens de onderzoekers een realistisch beeld van de voordelen van het werken vanuit de cloud. Men verwacht niet direct ‘dramatische’ voordelen te behalen. Men is er daarentegen wel van overtuigd dat cloud- en virtualisatieoplossingen soms voor kleine en vaak ook voor substantiële productiviteitsverbeteringen op de werkplek kunnen leiden.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.