Leidenaren betalen met mobieltje

business_trendsZo’n 1.000 consumenten en 100 ondernemers in het centrum van Leiden starten met mobiel betalen. Van 1 september tot 1 december 2013 rekenen zij kleine bedragen af door hun mobiele telefoon tegen de betaalautomaat aan te houden. Voordeel van het ‘contactloos’ pinnen is volgens de initiatiefnemers, naast de innovatieve uitstraling, vooral de snelheid.

De lokale introductie is een initiatief van ABN Amro, ING en Rabobank in samenwerking met MasterCard, KPN en de gemeente Leiden. Om de introductie van mobiel betalen in Nederland in goede banen te leiden, hebben de drie banken het samenwerkingsverband Mobiel Betalen Nederland (MBN) geïnitieerd. Het samenwerkingsverband blijft actief tot de introductie in Leiden is afgerond. De banken rollen vervolgens ieder voor zich mobiel betalen in Nederland verder uit.

Onderzoek

Panteia/EIM heeft overigens in opdracht van de Stichting Bevorderen Efficiënt Betalen de kosten van het toonbankbetalingsverkeer voor 2012 in kaart gebracht. Uit het onderzoek blijkt dat een gemiddelde pintransactie inmiddels 3 cent goedkoper is dan een contante betaling.

Acceptatie

De gunstige kosten voor pinnen zijn volgens de onderzoekers vooral het gevolg van het toenemende gebruik van de pinpas door de Nederlandse consument. Tussen 2009 en 2012 is het aantal pintransacties bij de toonbankinstellingen (detailhandel, horeca, benzinestations en ambulante handel) met 33 procent  gestegen. Het aantal contante betalingen is in diezelfde periode sterk gedaald. Inmiddels wordt meer dan de helft van alle omzet bij toonbankinstellingen gepind. Ook op de markt kan steeds vaker worden gepind. Bij ieder tankstation en iedere supermarkt kunnen klanten met hun betaalpas terecht. Ook in vrijwel alle andere winkels kan gepind worden. De mogelijkheid om te pinnen is de laatste jaren vooral gegroeid in de horeca (meer dan 70 procent acceptatie) en op de markt (inmiddels meer dan 50 procent acceptatie).

Kosten

De totale kosten van het betalingsverkeer bij alle toonbankinstellingen (detailhandel, horeca, pompstations) houden volgens de onderzoekers gelijke tred met de totale bestedingen bij toonbankinstellingen en stegen tussen 2009 en 2012 licht. De kosten bedroegen in 2012 1.378 miljoen euro.

De kostendruk - de kosten uitgedrukt als percentage van de omzet - is nagenoeg gelijk gebleven. De stijging van de kosten in de periode 2009-2012 wordt onder meer veroorzaakt door een verhoging van de loonkosten van winkelmedewerkers die van belang zijn bij de berekening van de kosten van het betalingsverkeer. Daarnaast is de waarde van de betalingen licht gestegen, waarbij met name de toename van de creditcardbestedingen zorgt voor een kostenstijging.

De gemiddelde kosten voor een pinbetaling bij alle toonbankondernemingen bedragen 21 cent, voor een contante transactie is dat 24 cent. Een pintransactie is dus gemiddeld 3 cent goedkoper. Daarbij worden alle kostencomponenten meegenomen, dus niet alleen de tarieven die banken, waarde-vervoerders, verzekeraars en dergelijke aan ondernemers berekenen, maar ook zaken als de afschrijving van de pinautomaat en tijd die medewerkers aan de betaalmiddelen besteden.

Marginale kosten

Er is ook berekend wat de kosten zijn die gepaard gaan met een extra pin- of extra contante transactie. Dan komt de pinbetaling als absolute winnaar uit de bus: de zogenoemde marginale kosten voor een pintransactie van een gemiddelde omvang zijn voor alle toonbankinstellingen 10 cent lager dan die van een contante transactie. Een verdere verschuiving van contant naar pin zal daarom voor veel toonbankinstellingen een duidelijke kostenbesparing kunnen opleveren. Veel consumenten denken juist dat pinnen duurder is voor ondernemers en houden zich daarom in met pinnen voor bijvoorbeeld lage bedragen.

Pin only

De supermarkten zijn goed voor bijna 40 procent van alle toonbanktransacties in Nederland. Echter hun aandeel in de totale kosten van betalen bij alle toonbankinstellingen bedraagt slechts 20 procent. Dit laat zien dat de supermarkten veel kostenefficiënter werken dan de andere sectoren en branches. Binnen de supermarktbranche wordt 44 procent van de transacties gepind (in omzet gaat het om een veel hoger percentage: 65 procent). Veel supermarkten (ruim 1.400) werken inmiddels met een of meer zogenoemde pin only-kassa’s. Dat zijn kassa’s waar de consument alleen nog met de pinpas kan betalen. De kosten van een pin only-kassa zijn op jaarbasis 10 procent (= circa 1.200 euro) lager dan de kosten van een reguliere combi-kassa (met zowel pin als contant).

In het komende nummer van BTG magazine nr. 82 is een achtergrondartikel gepubliceerd over de ontwikkelingen in het elektronische betalingsverkeer (inloggen is vereist).

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.