Telefoonstoringen vaak veroorzaakt door uitval energie en ict

business_trendsStoringen in het telefoonverkeer of internet worden vaak veroorzaakt door uitval van energie en ict. Uitval van energie en ict zijn dan ook grote risicofactoren waar beheerders van telecommunicatie meer rekening mee moeten houden. Dit is een van de constateringen van Agentschap Telecom in de Staat van de Ether 2012. In dit jaarbericht wordt ingegaan op actuele trends en ontwikkelingen op het gebied van telecommunicatie.

Agentschap Telecom is als onderdeel van het ministerie van Economische Zaken verantwoordelijk voor het waarborgen van de beschikbaarheid van moderne en betrouwbare telecommunicatie in en voor Nederland.

Uit het jaarbericht 2012 blijkt dat het agentschap vorig jaar veel voorwaarden heeft geschapen om ook in de toekomst continuïteit te kunnen garanderen op het gebied van telecommunicatie, vitale infrastructuren, media, en vergunningsvrije communicatie in de ether.

Directeur-hoofdinspecteur Peter Spijkerman van Agentschap Telecom:

‘Wij hebben als taak de cruciale verbindingen goed te laten verlopen. Onze missie kan alleen slagen door onze samenwerking met alle stakeholders. In dialoog met markt en maatschappij kunnen wij belangen wegen, prioriteiten stellen en kaders scheppen. Het agentschap stelt zich daarmee nadrukkelijk op als partner. We zoeken de balans tussen de kracht van burgers en bedrijven enerzijds en de rol van de overheid aan de andere kant. Als een moderne havenmeester zoeken we zo gezamenlijk naar aanvullende ruimte voor het toenemende gebruik van telecommunicatie en nieuwe toepassingen.’

Mobiel internet

In 2012 zijn de frequenties geveild voor mobiele communicatie, ook wel de 4G-veiling genoemd. Deze vergunningen lopen tot 2030 en hebben minder strikte voorwaarden. Hierdoor kunnen de telecombedrijven beter inspelen op de eisen en verwachtingen van hun klanten. Ook kunnen ze volgens Agentschap Telecom beter inspelen op nieuwe technieken die de komende jaren nog ontwikkeld worden en is er meer ruimte voor innovatie in de telecomsector. De veiling van de 41 nieuwe vergunningen voor mobiele communicatie heeft de schatkist in december 2012 3,8 miljard euro opgeleverd.

Keerzijde WiFi

Zo’n 60 procent van de Nederlanders heeft een smartphone, het aantal tablets is sterk groeiende en ook andere draadloze apparatuur is niet meer weg te denken uit ons leven. Hierdoor neemt ook de druk in de ether enorm toe. Door het ongekende succes van de WiFI heeft het agentschap in de ether meer ruimte beschikbaar gesteld voor deze techniek. Helaas gaan steeds meer bedrijven er ten onrechte vanuit dat WiFI het altijd doet. Zelfs kritische bedrijfsprocessen worden gebaseerd op draadloos internet, bijvoorbeeld de aansturing van de Noord-Zuidlijn zonder machinisten in Amsterdam en de overslag van containers in de Rotterdamse haven. Agentschap Telecom heeft hen gewaarschuwd dat afhankelijkheid van vergunningsvrije WiFI tot grote problemen kan leiden in de bedrijfsvoering. Het zijn onbeschermde kwetsbare frequentiebanden waar alternatieven voor zijn.

Samenwerking in de ether

Door de enorme drukte in de ether, kunnen grootschalige evenementen op dit moment niet voorzien worden van voldoende frequenties. Daarom zoekt Agentschap Telecom naar oplossingen, door bijvoorbeeld grote frequentiegebruikers als defensie, telecombedrijven en satellietoperators, ruimte samen te laten delen. Zo is met de huidige druk in de ether, op dit moment niet zonder meer mogelijk een groot evenement als de Olympische Spelen te faciliteren in Nederland. Daarvoor zijn met name in de Randstad te weinig bruikbare frequenties beschikbaar. Bij deze evenementen wordt namelijk een te groot beroep gedaan op mobiel bellen, internet, beveiliging, tv-registraties, et cetera.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.