Met een 20 jaar oud datacenter win je de oorlog niet

business_trendsVeel bedrijven en instellingen zijn nog sterk afhankelijk van verouderde datacenterinfrastructuren. Dat heeft een significante impact op de productiviteit en de eindgebruikerservaring. Dit blijkt uit een wereldwijde studie in opdracht van Brocade. Volgens de onderzoekers zijn de huidige datacenters slecht uitgerust om aan de eisen van virtualisatie en cloud computing te voldoen. Het gevolg is dat bijna twee derde van de gebruikers geen vertrouwen heeft in de huidige datacenternetwerken.

Hoewel driekwart van de bedrijven zijn it-omgeving in de afgelopen drie jaar heeft opgewaardeerd, zegt 91 procent van de it-beslissers dat hun bestaande infrastructuren nog  substantiële upgrades nodig hebben. Die zijn nodig met het oog op de steeds wisselende netwerkeisen die voortvloeien uit de virtualisatietrend en de opkomst van cloud computing.

Netwerkstoringen

Een derde van de respondenten geeft toe dat hun organisaties wekelijks te maken hebben met netwerkstoringen. De belasting van datacenternetwerken is groter dan ooit doordat organisaties continu data en applicaties gebruiken, variërend van videoconferencing tot aan het ontsluiten van databases via een remote apparaat. Niettemin zegt 61 procent van de datacentermedewerkers dat hun bedrijfsnetwerken niet geschikt zijn voor hun doel. Bijna de helft (41 procent) geeft toe dat netwerkuitval direct tot kosten heeft geleid door omzetverlies of niet-behaalde SLA’s, of doordat klanten hun vertrouwen verliezen. Nu bedrijfsvoering, planning en concurrentiekracht sterk afhangen van de it-infrastructuur, zijn de eisen aan een betrouwbaar en flexibel datacenternetwerk sterker dan ooit. En ze nemen volgens de onderzoekers alleen nog maar toe.

Jason Nolet, vice-president data center switching & routing van Brocade:

‘Veel bestaande datacenters zijn gebaseerd op technologie van twintig jaar oud. Feit is dat ze niet langer kunnen voldoen aan de huidige vraag. Virtualisatie en cloud-modellen vereisen meer netwerkflexibiliteit en betere prestaties. Daarnaast moeten ze voorzien in lagere kosten en minder complexiteit. De uitkomsten laten duidelijk zien dat de meeste organisaties nog slecht zijn uitgerust voor de actuele zakelijke eisen, ondanks investeringen in de afgelopen jaren.’

SDN

Veel bedrijven kijken in het kader van hun roadmap ook naar het inzetten van software-defined networks (SDN) vanaf 2015. Zij willen zo de productiviteit en serviceverlening verbeteren en betere toegang tot realtime informatie bieden. Meer dan twee derde van de it-beslissers juicht een on-demand datacentertopologie toe. Dit type infrastructuur combineert fysieke en virtuele netwerkelementen. Deze elementen leveren in vergelijking met legacy-omgevingen sneller en eenvoudiger de computing-, netwerk-, storage- en servicescapaciteit die nodig is voor het leveren van applicaties. Een dergelijke benadering wordt beschouwd als een betere manier om in te spelen op de uitdagingen van het beschikbaar stellen van nieuwe applicaties, services en devices.

Uitkomsten

 • Bedrijven waarderen hun netwerk gemiddeld elke twee jaar op. 24 procent echter wacht meer dan drie jaar met het investeren in nieuwe technologie
 • 79 procent van de it-beslissers geeft aan dat afdelingen binnen hun bedrijf cloud-diensten gebruiken. Dertien procent geeft toe dat it daarbij geen inbreng heeft gehad.
 • Driekwart van de bedrijven heeft datacenters op de eigen locatie, negentien procent besteedt uit.
 • Verwachte voordelen van SDN zijn: hogere productiviteit (42 procent), betere toegang tot realtime informatie (40 procent), verbeterde beschikbaarheid (38 procent) en betere dienstverlening (dertig procent)
 • Het gemiddelde percentage gevirtualiseerde servers ligt op 46 procent.
 • Zestien procent heeft dagelijks te maken met een netwerkstoring; de meeste problemen doen zich voor bij databaseapplicaties (41 procent), communicatietools (dertig procent) en Microsoft Office-programma’s (25 procent).
 • Storingen duren gemiddeld twintig minuten. Twee procent van de storingen duurt meer dan een halfuur.
 • Meer dan een derde van de medewerkers geeft aan dat storingen hebben geleid tot niet-behaalde SLA’s en dat klanten geen goederen of diensten geleverd kregen; 41 procent voegt daaraan toe dat klanten om deze reden compensatie eisen.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.