Aantal aansluitingen voor zakelijke netwerkdiensten daalt licht

business_trendsTen opzichte van het 1e kwartaal van 2012 is het totaal aantal aansluitingen voor zakelijke netwerkdiensten in het eerste kwartaal van 2013 met 4.000 licht gedaald naar 151.000 aansluitingen. Het aandeel datacom binnen deze markt neemt toe van 76 procent naar 79 procent en ook het aandeel dark fiber stijgt langzaam van 5 procent naar 6 procent. Deze ontwikkeling gaat ten koste van het aandeel traditionele huurlijnen, dat in het afgelopen jaar gedaald is van 19 procent naar 15 procent. Dit blijkt uit de Telecommonitor die is gepubliceerd door de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

Bedrijven maken voor hun beveiligde interne datacommunicatie en telefonie tussen verschillende vestigingen gebruik van zakelijke netwerkdiensten. Hieronder vallen diensten zoals huurlijnen, virtual private networks (VPN ’s) en dark fiber (glasvezel waar de klant zelf diensten over verzorgt).

Breedband en huurlijnen: retail zakelijke netwerkdiensten

Breedband en huurlijnen: retail zakelijke netwerkdiensten


Mobiele diensten

Op de mobiele markt zorgt mobiel internet voor een groei in het aantal abonnementen en de verbruikte data, terwijl het aantal gebelde minuten en verstuurde sms’jes blijft afnemen. Met 268.000 nieuwe aansluitingen in dit kwartaal komt de meeste groei op deze markt uit mobiele abonnementen met toegang tot internet. Het aantal abonnementen met mobiel breedband is gegroeid naar 10,5 miljoen.

Data

Er wordt vogens de onderzoekers flink meer data gebruikt (+58 procent); 7,2 petabyte in het 1e kwartaal van 2013 ten opzichte van 4,6 petabyte in dezelfde periode het jaar ervoor. Ten opzichte van het 1e kwartaal in 2012 wordt er in het 1e kwartaal van 2013 met minder dan 5,7 miljard belminuten iets minder gebeld (-1 procent). Het sms-verkeer is in deze periode met 36 procent gedaald van 2,3 miljard berichten naar 1,4 miljard.

Vaste telefonie

2 op de 3 aansluitingen voor vaste telefonie is aan het eind van het 1e kwartaal van 2013 digitaal (VoB). Dit was begin 2012 nog 60 procent. Meer consumenten wisselen van aanbieder. In het 1e kwartaal van 2013 is ongeveer 4 procent van de consumenten overgestapt naar een andere aanbieder. Dit was vorig jaar nog ongeveer 3,3 procent. In het 1e kwartaal van 2013 wordt met 5,3 miljard belminuten 6 procent minder gebeld dan in dezelfde periode in 2012. Uitzondering hierop zijn het bellen naar mobiele nummers (+7 procent) en overig verkeer (+6 procent).

De Telecommonitor laat de ontwikkelingen zien op het gebied van mobiele diensten, vaste telefonie, breedband, televisie en zakelijke netwerkdiensten op basis van cijfers van de belangrijkste partijen in de telecomsector.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.