Truphone waarschuwt voor torenhoge intercontinentale beltarieven

business_trendsBijna een kwart van de Nederlandse bedrijven (22 procent) is ontevreden over de kosten van dataverbruik in het buitenland. Dit blijkt uit onderzoek naar zakelijke telefoniekosten bij Nederlandse bedrijven dat is uitgevoerd door Telecompaper in opdracht van telecomprovider Truphone.

Ruim twee derde van de ondervraagden gaf aan dat het bedrijf wel eens een hoge rekening heeft gehad voor gebruik van de telefoon in het buitenland. 16 procent geeft aan ontevreden te zijn over bellen en sms’en in het buitenland.

Bedrijven met meer dan honderd medewerkers hebben per maand gemiddeld ruim 18.000 euro aan kosten voor mobiele telefonie. 23 procent van de totale mobiele telefoonkosten die deze bedrijven maken, zijn kosten voor bellen, sms’en en dataverkeer van, naar en in het buitenland. Bij de bedrijven met 20-100 medewerkers ligt dit gemiddelde op 15 procent.

Rob van Velzen, managing director Nederland bij Truphone:

‘De roamingkosten binnen Europa zijn per 1 juli met 36 procent gedaald. Telecomproviders stellen binnen de belbundel echter een maximum aan het aantal belminuten. Wanneer dat maximum overschreden wordt, schiet de meter ineens enorm omhoog. Daarnaast zien we dat de operators dalende inkomsten uit bellen en sms’en proberen te compenseren met hoge tarieven voor het intercontinentale telefoonverkeer. Met name reizigers naar landen buiten Europa moeten dus extra alert zijn op het gebruik van hun mobiele apparatuur.’

Telecombeleid

Bij de meeste bedrijven is er wel een beleid om de mobiele kosten in het buitenland in de hand te houden. Meer dan de helft van de bedrijven heeft een beleid om zo weinig mogelijk gebruik te maken van 3G in het buitenland. Een derde van de bedrijven zegt dat de afspraak is te wachten met het lezen van e-mails tot er WiFi beschikbaar is. 41 procent van de bedrijven met 21 tot 100 werknemers zegt geen beleid te hebben omtrent het gebruik van messaging apps, zoals WhatsApp, voor zakelijke doeleinden.

Internationaal bellen

Nederlandse werknemers die mobiel bellen naar het buitenland doen dit voornamelijk met mensen in andere Europese landen. Tussen de 36 en 64 procent belt altijd mobiel naar het buitenland. 13 tot 19 procent van de ondervraagden belt nooit mobiel; zij kiezen voor bellen met de vaste lijn naar het buitenland.

Het benchmarkonderzoek was een kwantitatief onderzoek, waarbij gebruik is gemaakt van een online vragenlijst. In totaal hebben 342 respondenten de vragenlijst volledig ingevuld. De onderzoekspopulatie bestaat uit beslissers en adviseurs over de aankoop van telecomproducten binnen Nederlandse bedrijven. Er is gewerkt met quota zodat er per grootte van het bedrijf een voldoende grote steekproef is waar uitspraken over gedaan kunnen worden.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.