Weerstations veroorzaken interferentie op andere draadloze apparatuur

business_trendsNu het zomerweer in Nederland zich eindelijk lijkt te stabiliseren en de komkommertijd echt is aangebroken, komt Agentschap Telecom met een wetenswaardigheidje. Wist u bijvoorbeeld dat draadloze weerstations regelmatig storing op afstandsbedieningen van auto’s, babyfoons of garagedeuren kunnen veroorzaken? Agentschap Telecom krijgt hier volgens eigen zeggen wekelijks storingsmeldingen over. De problemen ontstaan meestal wanneer de batterijen van het weerstation vervangen moeten worden.

Versla Piet Paulusma Bron: Bol.com

'Je eigen Piet Paulusma' foto: Bol.com

De laatste jaren worden er steeds meer draadloze apparaten gebruikt. Het gaat bijvoorbeeld om deurbellen, hoofdtelefoons, startonderbrekers voor de auto, alarmsystemen om inbraken te voorkomen, barcodescanners in winkels en bewegingsmelders. Omdat deze apparaten een beperkt zendvermogen hebben, kunnen ze worden gebruikt zonder vergunning aan te vragen. Het gebruik ervan is voor eigen risico.

Door het grote aantal draadloze apparaten in en om het huis en bedrijven zijn er steeds meer onderlinge storingen. Agentschap Telecom merkt dat veel van die storingen worden veroorzaakt door draadloze weerstations. Deze problemen ontstaan vaak wanneer de batterijen van deze apparaten leeg raken. Door de te lage spanning blijven deze weerstations dan een continu signaal uitzenden waardoor andere draadloze apparatuur in de omgeving niet meer werkt. De oplossing is even eenvoudig als logisch: vernieuw de batterijen.

Tips

Vanwege het toenemend gebruik van draadloze apparatuur in en om het huis en het bedrijf, geeft Agentschap Telecom een aantal tips, die kunnen helpen bij het onderzoeken en/of oplossen van storingen van draadloze apparaten:

 1. Inventariseer of er in de omgeving meer problemen zijn met draadloze apparatuur. Deze apparatuur heeft een reikwijdte van maximaal 50 tot 100 meter. Hierdoor is het al snel mogelijk een gebied te markeren waar de storing vandaan komt.
 2. Inventariseer welke draadloze apparatuur onlangs is aangeschaft, zowel bij je zelf als bijvoorbeeld bij de buren. Schakel deze apparatuur uit of verwijder de batterijen om vast te stellen of het apparaat de veroorzaker is van de storing.
 3. Zoek ook draadloze apparatuur die niet meer lijkt te werken. In het bijzonder buitenunits van weerstations. Zij staan op veel daken van woningen en hebben een grote reikwijdte. Als de batterijen leeg raken lijkt het of het apparaat niet meer werkt maar gaat het wel andere apparatuur storen.
 4. Leg vast op welke uren en dagen de storing optreedt. Dit kan behulpzaam zijn bij het vinden van de stoorbron.
 5. Indien al deze maatregelen niet helpen om de storingsbron op te sporen, kan de leverancier je mogelijk verder helpen.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.