Netto kwartaalwinst KPN daalt met 68 procent

markt_spelersDe omzet en de overige opbrengsten van KPN daalden in het tweede kwartaal van 2013 met 8,1 procent tot 2,935 miljard euro, vooral door een daling van de omzet bij de divisies Consumenten Mobiel, Zakelijke Markt, NetCo en in Duitsland. Dit maakt het telecomconcern bekend bij de bekendmaking van de haljaarresultaten.

De lagere omzet en de hogere klantgedreven investeringen hadden in het tweede kwartaal van 2013 een negatief effect op de winstgevendheid van KPN. De EBITDA daalde met 11 procent naar 1,034 miljard euro. De nettowinst van KPN kwam in het tweede kwartaal 68 procent lager uit op 108 miljoen euro. De winstdaling per aandeel bedroeg 86 procent.

Investeringen

De investeringen waren 41 miljoen euro hoger dan in het tweede kwartaal van 2012. In het eerste halfjaar van 2013 investeerde KPN 116 miljoen euro meer dan een jaar eerder. De investeringen gingen vooral in het mobiele netwerk, waaronder 4G in Nederland en in klantapparatuur, zoals smartphones en apparatuur voor de activatie van klanten op glasvezel en interactieve televisiediensten in Nederland.

Banenreductie

In 2011 heeft KPN een banenreductieprogramma aangekondigd van 4.000 tot 5.000 fte in Nederland. Tot op heden heeft dit geresulteerd in een afname van ongeveer 3.900 fte. KPN verwacht het aantal arbeidsplaatsen aan het eind van het jaar met 4.500 tot 5.000 te hebben teruggebracht.

Eelco Blok, CEO:

‘De marktomstandigheden in de eerste helft van 2013 bleven uitdagend. Desondanks hebben we onze marktposities versterkt. We blijven onze netwerken verbeteren, in het bijzonder met de versnelde uitrol van 4G in Nederland. Onze klantcentrale producten en diensten boeken steeds betere operationele resultaten, zoals zichtbaar is in de groei van triple play in Nederland en de sterke groei van postpaid klanten en mobiele data in Duitsland en België. Ook blijven we onze processen versimpelen en de onderliggende kostenstructuur verder verbeteren.’

Zakelijke markt

In het tweede kwartaal was er op de zakelijke markt sprake van een verminderde vraag naar traditionele diensten, dalende verkeersvolumes, prijsdruk en lagere verkoop van hardware. De aanhoudend moeilijke macro-economische omstandigheden zorgden voor een daling van de orderinstroom bij corporate klanten. Ondanks de uitdagende marktomstandigheden zijn KPN’s marktposities naar verwachting in het tweede kwartaal stabiel gebleven. Het gebruik van mobiele data groeide wel door en het aantal klanten bleef stabiel. Vanuit de strategie om de zakelijke klant meer gebundelde diensten te leveren is in juni KPN ÉÉN geïntroduceerd. Deze geïntegreerde oplossing voor vaste en mobiele telefonie en ict biedt volgens KPN inzicht, overzicht en eenvoud aan ondernemers.

KPN had aan het eind van het tweede kwartaal 27,8 miljoen mobiele klanten in Duitsland en België, waarvan 24,4 miljoen in Duitsland en 3,4 miljoen in België.

Duitsland

De sterke focus op het aantrekken van nieuwe abonnees en een toename van de commerciële activiteiten in gebieden waar de Duitse dochter E-Plus nog een laag marktaandeel heeft, zorgden voor een forse stijging van het aantal nieuwe abonnees. In het tweede kwartaal van 2013 steeg het aantal abonnementen met 210.000, vergeleken met een stijging van 179.000 in het tweede kwartaal van 2012. De extra investeringen in de verbetering van de snelheid en de capaciteit van het mobiele breedbandnetwerk leidden tot een verbetering van de klantervaring en liggen ten grondslag aan deze stijging. Dit is ook terug te zien in de groei van ongeveer 60 procent van de omzet uit mobiele data in de eerste helft van 2013, ten opzichte van de eerste helft van 2012. De hogere marketing en promotiekosten om klanten aan te trekken, zorgden er volgens KPN wel voor dat de winstmarges in het kwartaal daalden. Het marktaandeel van E-Plus, gemeten in omzet uit mobiele diensten bedroeg aan het eind van het tweede kwartaal naar schatting circa 15 procent.

België

De omvang van de Belgische mobiele markt staat onder druk van voortdurende concurrentie en regelgeving. BASE Company is er wederom in geslaagd om beter te presteren dan de markt en heeft naar verwachting het marktaandeel, gemeten in omzet uit mobiele diensten, kunnen laten groeien naar 21 procent van 20 procent aan het eind van het eerste kwartaal. De succesvolle introductie van nieuwe mobiele abonnementen in april 2013 heeft geleid tot 53.000 nieuwe abonnees, het hoogste aantal nieuwe abonnees sinds het vierde kwartaal van 2005. Significante investeringen hebben er volgens KPN toe geleid dat BASE Company nu een leidende positie heeft in de kwaliteit van het mobiele netwerk. BASE Company wil de meerderheid van de Belgische bevolking LTE kunnen bieden aan het eind van 2014.

Vooruitzichten

KPN is volgens eigen zeggen op weg om de outlook te behalen. Nederland zal naar verwachting stabiliseren richting 2014. De volgende fase in de strategie van KPN in Duitsland zal naar verwachting leiden tot groei van de dienstenomzet, bij lagere marges, met name in 2013. De investeringen van KPN zullen in 2013 onder de 2,3 miljard euro uitkomen. De totale investeringen in de periode 2013-2015 zullen niet boven 7 miljard euro uitkomen, inclusief investeringen die horen bij een eventuele consolidatie van Reggefiber die niet voor de tweede helft van 2014 wordt verwacht. Er zal geen dividend betaald worden over de boekjaren 2013 en 2014. Daarna verwacht KPN weer dividend te gaan betalen, afhankelijk van de operationele prestaties en de financiële positie. Ceo Eelco Blok laat weten dat als de verkooptransactie van E-Plus wordt goedgekeurd door de mededingingsautoriteiten KPN wellicht al in 2014 de dividendbetalingen aan de aandeelhouders zal hervatten.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.