Eurocommissaris Kroes gooit knuppel in het hoenderhok: 4G-uitrol stagneert

markt_spelersHet merendeel van de Europese vakantiegangers die momenteel op het strand liggen te bakken, bergen aan het beklimmen zijn of whatever hebben geen beschikking over 4G/LTE-verbindingen. Ook na terugkeer op hun huisadres beschikt nog steeds driekwart van hen nog steeds niet over een 4G-connectie. In landelijke gebieden is het helemaal huilen met de pet op als het gaat om supersnelle mobiele verbindingen. Dit stelt eurocommissaris Neelie Kroes op basis van recente cijfers over de uitrol van 4G in Europa.

Eurocommissaris Neelie Kroes:

‘I’m on the side of the citizens, the taxpayers, the voters, who just want their phones and tablets to work. It’s frustrating when my phone stops working in Brussels because we only have 3G. Millions share my frustration every day.’

Enkele feiten

 • Drie lidstaten binnen de Europese Unie doen nog helemaal niets aan 4G; het gaat om Cyprus, Ierland en Malta.
 • Slechts Duitsland, Estland en Zweden hebben 4G voortvarend binnen hun landsgrenzen uitgerold.
 • Er is nauwelijks of geen 4G-bereik in landelijke gebieden binnen de EU.
 • Europa neemt slechts een marktaandeel van nog geen 5 procent voor zijn rekening als het gaat 4G-aansluitingen en abonnementen wereldwijd.

 

Dekking 4G in Europa vergeleken met Verenigde Staten

Dekking 4G in Europa vergeleken met Verenigde Staten

 

Uitrol

De trage uitrol van 4G in Europa is volgens Kroes niet de juiste manier om de economie weer aan de praat te krijgen. Vakantiegangers en burgers die toevallig in landelijke gebieden wonen worden volgens haar gedeclasseerd als tweederangsburgers. Het maakt niet uit wie je bent, als je betaalt voor een abonnement voor mobiele telefonie zou het apparaat te allen tijde gewoon moeten werken. Kroes stelt bovendien dat het probleem alleen maar erger wordt. Europa balanceert volgens haar op het randje, de netwerken dreigen in te storten. Het wereldwijde mobiele netwerkverkeer neemt volgens experts jaarlijks met 66 procent toe. Iedereen loopt tegenwoordig met een smartphone rond en gebruikers willen daar ook video op bekijken. Als het spectrum niet adequaat wordt benut, stort het heel businessmodel als een kaartenhuis in elkaar’, zo waarschuwt Kroes met gevoel voor drama.

Spectrum

Volgens Kroes is de Europese Commissie niets te verwijten: ‘Don’t blame the EU.’ In de wetenschap dat de vraag naar data explosief groeit heeft de Europese Commissie volgens haar tijdig enorme hoeveelheden van het spectrum beschikbaar gesteld aan de telecomproviders om aan die gigantische vraag naar hoge snelheid mobiele netwerken te kunnen voldoen. Zij verwijst hierbij naar een EU-document over het delen van radiospectrum. Uiteraard realiseert ook de eurocommissaris zich terdege dat de verdeling van het beschikbare spectrum via frequentieveilingen een nationale aangelegenheid is. Ook weet zij als geen ander dat procedurele kwesties en vertragingen bij de licentieverdeling ertoe hebben geleid dat de uitrol van 4G in het slop is geraakt. Kroes is ook op de hoogte van het feit dat de mobiele operators diep in de buidel hebben moeten tasten voor de toegewezen frequenties, waardoor de kasstromen die broodnodig zijn om de uitrol van 4G voortvarend ter hand te nemen, zijn opgedroogd.

Marktfragmentatie

Kroes wijst verder nog op de fragmentatie binnen de landen van de Europese Unie, waardoor de 28 lidstaten niet echt een EU-brede mobiele strategie kunnen ontwikkelen en uitrollen. Kroes wil zich echter niet neerleggen bij deze neerwaartse spiraal waarbij uiteindelijk de eindgebruikers lijden en Europa hopeloos achter loopt op de rest van de wereld als het gaat om de ‘4G-race’, die volgens haar momenteel aan de gang is.

Financiële problemen

Tot slot signaleert Kroes dat het verschil tussen de hoogste en laagste tarieven voor mobiele telefonie in de verschillende EU-landen gigantisch is. Ze spreekt in dit verband over een factor 50. Dit is geen signaal dat er sprake is van gezonde marktverhoudingen. Ook de gemiddelde bedragen die voor de spectrumlicenties in Europa zijn betaald, zijn vier keer zo hoog vergeleken met de Verenigde Staten. Als de individuele lidstaten de telecomproviders teveel uitknijpen schaadt dit de economie, zo stelt zij. De hoge veilingprijzen laten geen ruimte voor de 27 miljard euro die volgens een rapport van de Europese Commissie noodzakelijk is om binnen de EU de mobiele netwerken verder op te waarderen. Er zijn echter nog meer schadelijke effecten. Doordat de investeringen in de infrastructuur de afgelopen jaren zijn getemporiseerd, stagneert de innovatie en zijn er minder start-ups in Europa en dat heeft uiteindelijk weer gevolgen voor de potentiële belastinginkomsten. Last but not least, veel telecombedrijven verkeren momenteel in een financieel gezien uiterst precaire situatie. Sommige telecomondernemingen hebben een drie keer zo hoge schuld dan hun marktkapitalisatie.

Prijzen voor spectrum in de EU

Opbrengsten frequentieveilingen in de EU

Meedenken

De Europese Commissie probeert volgens Kroes wel degelijk mee te denken door de spectrumlicenties in de toekomst op Europees niveau te coördineren. Hierdoor kunnen telecom operators grotere economies of scale bereiken omdat ze dan 4G in dezelfde band tegelijkertijd over meerdere landen kunnen uitrollen. Consumenten en zakenreizigers zouden dan sneller kunnen beschikken over 4G-verbindingen. Een ander initiatief is om op basis van artikel 6 van het zogenoemde Radio Spectrum Policy Programme het reeds binnen EU-verband geharmoniseerd spectrum binnen de 870 MHz-band geschikt te maken voor 4G-toepassingen.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.