Mobiele datasnelheden laten in Nederland sterk te wensen over

business_trendsDe mobiele internetsnelheden blijven in Nederland nog altijd achter op vele andere landen in Europa: de hoogst gemeten gemiddelde snelheid van 2,3 Mbps is slechts goed voor een 25e plaats. Dit blijkt uit het zogenoemde State of the Internet-rapport van Akamai Technologies.

Het rapport is gebaseerd op data die zijn verzameld met behulp van het Akamai Intelligent Platform en welke tezamen globale statistieken opleveren omtrent verbindingssnelheden, aanvalsverkeer en beschikbaarheid van netwerken. Het is de 21e keer dat de onderneming dit kwartaalrapport publiceert, met statistieken die een zeer gedetailleerd beeld geven van de ontwikkeling van het internet.

De onderzoekers laten ook de gemiddelde en pieksnelheden van mobiele netwerken zien. De gemeten netwerken zijn geanonimiseerd en voor Nederland komen twee mobiele aanbieders in de lijst voor, aangeduid met NL-1 en NL-2.

Gemiddelde snelheid en gemiddelde pieksnelheid mobiele providers

Gemiddelde snelheid en gemiddelde pieksnelheid mobiele providers


Pieksnelheid

NL-1 blijkt de snelste met een gemiddelde datasnelheid van 2,3 Mbps, en een pieksnelheid van 6,1 Mbps. Mobiele apparaten die via NL-2 verbinding maakten met internet haalden gemiddeld een lagere snelheid (1,9 Mbps), maar behaalden wel een iets hogere pieksnelheid 6,7 Mpbs). Met de gemeten gemiddelde snelheden komt de eerste Nederlandse provider op Europees niveau niet verder dan een 25e plaats. De tweede provider eindigt met gemiddeld 1,9 Mbps op de 32e plaats. Wereldwijd eindigen ze op respectievelijk de 32e en de 44e plaats.

Breedband

Uit het rapport blijkt tevens dat het aantal zeer snelle breedbandaansluitingen in Nederland – sneller dan 10 Mbps in het eerste kwartaal van 2013 sterk is gegroeid: maar liefst een kwart (25 procent) meer ten opzichte van het vierde kwartaal van 2012. Hiermee komt het percentage ‘high broadband’ verbindingen in Nederland op 29 procent, waarmee het wereldwijd de 6e plaats bezet. De gemiddelde breedbandsnelheid in Nederland bedroeg 9,9 Mbps: dit is 10 procent sneller dan in het vorige kwartaal. Hiermee staat Nederland wereldwijd op de 5e plaats.

DDoS-aanvallen

In het vorige rapport viel al te lezen dat het aantal DDoS-aanvallen wereldwijd sterk blijft toenemen. In heel 2012 bedroeg deze toename maar liefst 200 procent. Ook in het eerste kwartaal van dit jaar heeft Akamai weer meer DDoS-aanvallen waargenomen: 208; 4 procent meer dan de 200 incidenten in het vierde kwartaal van 2012. Van de waargenomen aanvallen was 32 procent gericht op enterpriseklanten; 32 procent richtte zich op commercebedrijven; 22 procent op klanten in de hightechindustrie en 4 procent op de public sector.

Account checkers

In het eerste kwartaal constateerden de onderzoekers ook veel pogingen tot het overnemen van accounts op e-commercesites, met behulp van logingegevens afkomstig van andere sites. Via automatische account checkers proberen aanvallers op een groot aantal websites achter geldige gebruikersnaam/wachtwoordcombinaties te komen. Indien ze er in slagen om de accountgegevens op een site te achterhalen, proberen ze daarmee op andere e-commercesites de persoonlijke gegevens van gebruikers en creditcardinformatie te stelen.

China

Akamai heeft wereldwijd sensoren in haar platform geplaatst, waarmee dit aanvalsverkeer kan worden achterhaald en kan worden bepaald vanuit welke landen deze aanvallen plaatsvinden. Bij dit laatste moet wel de kanttekening worden geplaatst dat een crimineel via gecompromitteerde servers in een ander land aan aanval kan uitvoeren. Met andere woorden: het land van herkomst van een aanval is niet altijd met zekerheid vast te stellen. In Q1 was grootste deel van het door de onderzoekers waargenomen aanvalsverkeer afkomstig uit China (34 procent). Dit is minder dan in Q4 van 2012 (41 procent). Indonesië bezette de tweede plaats met 21 procent. De top 10 van landen die de bron waren van het meeste aanvalsverkeer, genereerden meer dan 80 procent van het totale wereldwijd waargenomen aanvalsverkeer. Het enige Europese land in deze top 10 was Roemenië, op de 9e plaats. De populairste doelwitten waren opnieuw poort 445 (Microsoft-DS), waar 23 procent van de aanvallen zich op richtte, en web-poort 80 (http), dat in 14 procent van de gevallen onder vuur werd genomen.

Internetgebruikers

Wereldwijd blijft het aantal internetgebruikers toenemen. In het eerste kwartaal van 2013 telde de onderzoekers 733 miljoen unieke IP4-adressen uit 243 landen of regio's die verbinding maakten met het platform. Dit is een toename van 3,1 procent vergeleken met Q4 2012 en 10 procent meer dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Omdat een enkel IP-adres in bepaalde gevallen meerdere personen kan bedienen, schatten de onderzoekers het totale aantal unieke webgebruikers in de onderzochte periode op ruim boven het miljard.

Breedband

Nederland blijft, samen met Zwitserland, tot de wereldwijde koplopers behoren op het gebied van breedbandverbindingen (gedefinieerd als sneller dan 4 Mbps). In Nederland haalt 84 procent van de internetverbindingen deze snelheid, waarmee ons land wereldwijd op de derde plaats eindigt, na Zwitserland (88 procent) en Zuid Korea (87 procent). Het totale aantal breedbandaansluitingen in Nederland groeit echter nauwelijks: de onderzoekers constateerden een toename van slechts 1,2 procent ten opzichte van Q4 2012.

Snel breedband

Wereldwijd kan inmiddels 13 procent van de internetverbindingen worden geclassificeerd als ‘snel breedband’, door Akamai gedefinieerd als 10 Mbps of meer. Dit betekent een groei van 28 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. In Nederland is bijna één op de drie (29 procent) verbindingen sneller dan 10 Mbps, een groei van maar liefst 21 procent ten opzichte van een jaar eerder en zelfs 25 procent meer dan het voorgaande kwartaal. Ons land bezet hiermee wereldwijd de zesde plek, voor Zweden, de Verenigde Staten en Finland. Koploper blijft Zuid-Korea, waar één op de twee aansluitingen (50 procent) snel breedband is.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.