Wetenschappers worden verwend met 100 Gbps

business_trendsDe backbone voor de Europese wetenschap wordt versterkt: elke onderzoeker krijgt een internetverbinding van 100 Gbps tot zijn beschikking. Dit meldt de Europese Commissie.

Géant is het supersnelle pan-Europese onderzoeksnetwerk dat een bijdrage heeft geleverd aan de ontdekking van het zogenoemde Higgs-boson. Nu is bekendgemaakt dat het netwerk dankzij een grootschalige upgrade snelheden tot 2 Tbps (terabits per seconde) zou kunnen bereiken. Sinds kort is in het hele kernnetwerk een capaciteit tot 500 Gbps beschikbaar. Dit betekent dat individuele gebruikers in 32.000 universiteiten, instellingen voor hoger onderwijs, onderzoeksinstituten, scholen, bibliotheken, musea, nationale archieven en ziekenhuizen, gegevens kunnen zenden met snelheden tot 100 Gbps.

Neelie Kroes, vicevoorzitter van de Europese Commissie:

‘We hebben hoge snelheden en grote capaciteiten nodig om met de wereldwijde onderzoeksrace mee te kunnen blijven doen. Hoeveel gegevens hoe snel kunnen worden verzonden, is tegenwoordig bijna net zo belangrijk als het onderzoek zelf. Met deze upgrade laat Géant zien dat het binnen de onderzoeksnetwerken een voortrekkersrol speelt.’

Met de versterking van het netwerk kan sneller worden samengewerkt aan uiterst belangrijke projecten en wordt het mogelijk tegemoet te komen aan de toenemende vraag naar gegevensoverdrachtcapaciteit. De totstandkoming en de uitwisseling van onderzoeksgegevens neemt exponentieel toe en heeft een grote invloed op de ict-infrastructuur, en dan met name op onderzoeksnetwerken. Grote projecten waarbij wereldwijd partners betrokken zijn, genereren gigantische hoeveelheden gegevens die moeten kunnen worden rondgestuurd, geanalyseerd, opgeslagen en geraadpleegd.

Topology map Géant

Topologie kaart Géant

Beschikbaarheid

Het Géant-netwerk biedt de nodige capaciteit om alle wetenschappelijke disciplines te ondersteunen: van hoge-energiefysica en ruimteonderzoek tot onderzoek naar maatschappelijke uitdagingen als de vergrijzing, het diagnosticeren van ziektes en de klimaatverandering. Géant moet een beschikbaarheid van 99,999 procent bieden door netwerkfouten snel op te sporen en te corrigeren en door te zorgen voor uitstekende beveiliging, zodat kwaadaardige aanvallen kunnen worden opgespoord en afgeweerd. Het Géant-netwerk krijgt momenteel 41,8 miljoen euro subsidie van de Europese Commissie.

Financiering

Géant wordt medegefinancierd door de Europese Unie (EU) en de nationale onderzoeks- en onderwijsnetwerken in Europa (NREN's). Géant streeft naar bevordering van het vrije verkeer van wetenschappelijke gegevens en kennis, door onderzoeks- en onderwijsgemeenschappen in Europa en elders in de wereld met elkaar te verbinden en meer ontplooiingskansen te bieden. 2 Tbps is de maximumcapaciteit van het systeem tussen twee belangrijke punten op de backbone.

GN3plus

De nieuwe fase van het opgewaardeerde hogesnelheidsnetwerk staat bekend als GN3plus. Het Géant-netwerk verbindt 38 nationale onderzoeks- en onderwijsnetwerken die samen 43 landen bedienen en meer dan 50 miljoen eindgebruikers bereiken in meer dan 10.000 universiteiten, instellingen voor hoger onderwijs, onderzoeksinstituten, bibliotheken, musea, nationale archieven, ziekenhuizen, enzovoorts, en daar bovenop nog eens 22.000 lagere en middelbare scholen. DANTE (Verenigd Koninkrijk) beheert Géant en leidt het projectconsortium van 41 partners.

Big data

Nu bijna alle wetenschappelijke disciplines voor hun onderzoek afhankelijk zijn geworden van steeds grotere volumes gegevens, de data deluge (gegevensgolf), moet harder worden gewerkt om deze positie te handhaven ten bate van de gehele Europese samenleving. Ook rond nieuwe instrumenten (op het gebied van fysica, astronomie, biologie, enzovoorts) komt wereldwijde wetenschappelijke samenwerking tot stand, waardoor gigantische hoeveelheden gegevens, big data, worden gegenereerd die moeten kunnen worden geraadpleegd en geanalyseerd, waarbij computerfaciliteiten worden gebruikt die op andere plaatsen gevestigd kunnen zijn.

Virtuele omgevingen

Wetenschappelijk onderzoek, en steeds vaker ook onderwijs, vindt tegenwoordig plaats in wereldwijde virtuele omgevingen. Géant moet de gemeenschappen die ermee verbonden zijn dus niet alleen een pan-Europees, maar ook een wereldwijd bereik bieden. Géant biedt daarom connectiviteit aan 65 landen buiten Europa, en bereikt alle continenten via de netwerken TEIN (Azië, Stille Oceaan en Zuid-Azië), EUMEDCONNECT (Middellandse-Zeegebied), RedCLARA (Latijns-Amerika), CAREN (Centraal-Azië), C@ribnet (Caribisch gebied) en UbuntuNet (Zuidelijk en Oostelijk Afrika), alsmede via de netwerken van Noord-Amerika, China en Japan.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.