WiFi schreeuwt om meer spectrum

business_trendsEen nieuwe studie van de Europese Commissie geeft aan dat het gebruik van internet via WiFi explosief toeneemt en dat die trend nog zal aanhouden. In 2012 ging 71 procent van al het draadloze dataverkeer in de EU naar smartphones en tablets via WiFi; in 2016 zal dat mogelijk 78 procent zijn. De studie illustreert dat het consumentengedrag verandert door de beschikbaarheid van goedkopere WiFi-hotspots. Volgens de onderzoekers moet er in de hele EU meer spectrum beschikbaar komen om aan deze groeiende vraag te voldoen.

3G- of 4G-netwerken zijn essentieel voor mobiele netwerkactiviteiten, maar de spectrumrechten voor deze netwerken zijn nog erg duur. Consumenten en zakenreizigers moeten daardoor flink betalen voor 3G/4G (bijvoorbeeld bij roaming), en in grote delen van Europa zijn de netwerken overbelast doordat er te weinig spectrum beschikbaar is. Systemen waarmee je je WiFi-netwerk met anderen kunt delen, zijn volgens eurocommissaris Kroes een goed voorbeeld van beter internet voor iedereen door crowdsourcing. Mensen moeten overal in Europa kunnen internetten, ook als zij niet thuis of op het werk zijn, aldus Neelie Kroes.

Vicevoorzitter van de Europese Commissie Neelie Kroes:

‘WiFi is een enorm succesverhaal, waar iedereen bij wint. Ik ga ervoor zorgen dat de Europese Commissie het gebruik van WiFi bevordert door meer spectrum beschikbaar te maken en de regelgeving te versoepelen.’

Congestie

Met een combinatie van WiFi en andere small-cell-infrastructuren, die een aanvulling vormen op de traditionele basisstations voor mobiele telefonie, kan de congestie op de 3G/4G-netwerken worden verholpen, doordat tegen geringe kosten voor de netwerkexploitanten en de gebruiker backhaul-functionaliteit wordt geboden. Door meer gebruik te maken van deze technologieën kunnen de exploitanten tientallen miljarden euro’s besparen bij het moderniseren van hun netwerken om aan de vraag van de klanten te kunnen voldoen. Consumenten zijn goedkoper uit doordat zij in de buurt van een WiFi-hotspot gebruik kunnen maken van WiFi in plaats van te betalen voor mobiele data. Met small cells kan ook op moeilijk bereikbare plaatsen, zoals binnen grote gebouwen, netwerkdekking worden geboden.

Verschillende soorten cellen en hun bereik

Verschillende soorten cellen en hun bereik


Drie aanbevelingen

 1. Stel het spectrum van 5150 MHz tot 5925 MHz wereldwijd beschikbaar voor WiFi.
 2. Houd de 2,6 GHz- en de 3,5 GHz-band volledig open voor mobiel gebruik en pleeg overleg over toekomstige licentiemogelijkheden voor de 3,5 GHz-band en eventuele andere frequentiebanden waarvoor mobiele licenties zouden kunnen verleend.
 3. Verminder de administratieve lasten voor het inzetten van offloading-diensten en ‑netwerken op openbare plaatsen.

Achtergrond

WiFi wordt het meest gebruikt in de woon- en werkomgeving en is met name nuttig om via één internetabonnement met meerdere apparaten verbinding te maken. WiFi wordt steeds vaker gebruikt in openbare gelegenheden zoals cafés en openbaarvervoerstations, en steeds vaker ingezet door mobiele exploitanten die hun verstopte 3G-netwerken willen ontlasten. Daardoor kunnen de exploitanten de voor 2012–2017 voorziene jaarlijkse groei van de vraag met 66 procent beter opvangen.

Small cells

Small cells zijn zend- en ontvangststations met een laag vermogen die als ondersteuning dienen voor de gebruikelijke basisstations of antennes voor mobiele telefonie. Small cells worden steeds meer een essentieel onderdeel van mobiele netwerken. 4G/LTE-netwerken zullen in de toekomst doorgaans functioneren als een gelaagd netwerk, bestaande uit small cells (met een bereik van 10 meter tot 2 kilometer) en macrocellen (met een bereik van mogelijk tientallen kilometers). De small cells zijn veel sterker geïntegreerd in de werking van het netwerk dan het geval is bij 3G-netwerken, waar small cells meer een overloopfunctie hebben.

Offloading

Voor de studie is offloading gedefinieerd als het routeren van draadloos gegevensverkeer dat door cellulaire langeafstandsnetwerken wordt gedistribueerd via kleinschalige toegangspunten zoals LTE of WiFi. Smartphones en tablets kunnen een verbinding maken met zulke alternatieve technologieën voor netwerktoegang. Deze hebben een lokale dekking en kunnen werken in frequentiebanden die voor meerdere netwerkexploitanten toegankelijk zijn.

Conclusies

 • Small cells voor WiFi en LTE zijn veeleer complementair dan dat zij elkaar vervangen. Met een combinatie van beide technologieën kan het beschikbare spectrum optimaal worden benut, terwijl de kosten beperkt blijven door gebruik te maken van gewone backhaulfaciliteiten en andere lokale infrastructuur.
 • Met technieken voor offloading kan het spectrum in een gegeven gebied veel intensiever worden gebruikt.
 • Met nieuwe WiFi-apparatuur zijn hogere bitrates mogelijk, doordat bredere kanalen worden gebruikt (80 of 160 MHz).
 • Door automatische authenticatie bij de toegang tot WiFi-netwerken wordt vrijwel een einde gemaakt aan de complexiteit waarmee handmatige verbinding met WiFi en authenticatie gepaard gingen.
 • De toegang tot openbare WiFi-netwerken wordt voor veel gebruikers gemakkelijker en goedkoper door oplossingen waarmee mensen hun bandbreedte kunnen delen via WiFi en diverse roaming-aggregatoren voor WiFi.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.