ACM verlaagt afgiftetarieven telecomaanbieders

markt_spelersPer 1 september 2013 verlaagt de Autoriteit Consument & Markt de tarieven die telecomaanbieders elkaar rekenen voor het doorgeven van telefoongesprekken. Aanbieders mogen dan voor het doorgeven van een gesprek naar een mobiel nummer 1,019 cent per minuut berekenen, tegen 2,4 cent nu. Voor gesprekken naar vaste lijnen daalt het tarief van 0,37 naar 0,108 cent per minuut.

De kosten voor mobiel bellen worden volgens de ACM voor 5 tot 10 procent bepaald door de hoogte van het afgiftetarief. Voor vast bellen is dit lager. Op dit onderdeel van het beltarief heeft elke aanbieder een monopolie. Daarom stelt ACM de hoogte van deze afgiftetarieven vast. Hier profiteert uiteindelijk ook de zakelijke gebruiker van.

Stapsgewijs omlaag

De telefoonaanbieder van de persoon die wordt gebeld, vraagt voor het gebruik van zijn netwerk een vergoeding aan de aanbieder van de klant die belt, het afgiftetarief. De beller kan niet kiezen door wiens netwerk zijn telefoontje wordt afgewikkeld. Elke aanbieder is dus monopolist op het gebied van afgiftetarieven. Via regulering zijn deze tarieven sinds 2003 stapsgewijs naar beneden gebracht. Voor mobiel waren de afgiftetarieven oorspronkelijk rond de 20 cent per minuut en voor vast ruim 1 cent per minuut. De verlaging gaat per 1 september 2013 in en geldt voor in beginsel drie jaar.

Groen licht

ACM heeft haar voorstel tot het verlagen van de afgiftetarieven eerst voor reactie aan Nederlandse marktpartijen voorgelegd. Vervolgens is het besluit naar de Europese Commissie gestuurd. ACM heeft op 31 juli groen licht gekregen van de Europese Commissie, waarna zij het besluit heeft kunnen afronden.

KPN verklaarde vandaag op BNR dat ze nu gedwongen wordt om diensten aan te bieden onder de kostprijs en dat ze absoluut naar de rechter stappen. De ACM hield al rekening met zo'n stap.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.